Coloranti Alimentari in Hrana Animalelor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Gradul de evolutie a societatii a impus si in industria alimentara extinderea preocuparilor pentru cresterea nivelului cantitativ si calitativ al alimentelor, imbunatatirea proprietatilor fundamentale si nutritionale.
Patrunderea conceptiilor moderne privind modernizarea si optimizarea industriei alimentare corelata cu activitatea de comercializare si consum, au determinat extinderea tehnologiilor neconventionale pentru obtinerea produselor alimentare prin utilizarea de compusi chimici de sinteza sau extracte naturale capabile sa determine , si prin culoare, caracteristicile calitative sau ameliorarea acestora.
Culoarea produselor alimentare este considerata o caracteristica cu caracter senzorial, cu importanta pentru industria alimentara. Culoarea poate determina si calitatea produselor alimentare; identificand uneori aroma, prospetimea, stabilirea unei relatii intre factorii senzoriali: gradul de dulce, aciditatea, etc.
Folosirea colorantilor impune si cunoasterea comportarii acestora in compozitia produselor alimentare, comportarea in prezenta metalelor, a agentilor de oxidare, in mediul bazic, in mediul acid, la temperaturi scazute sau ridicate si la lumina.
Sunt cunoscute studii si cercetari pentru inlocuirea colorantilor sintetici cu produse naturale cu proprietati de colorare in vederea reducerii toxicitatii si a influentelor negative create de stabilirea acestora.
Colorantii utilizati pentru obtinerea ambalajelor alimentare sunt intr-o gama restransa iar cantitatea utilizata este limitata si sub controlul O.M.S si F.A.O.
Compusii organici de provenienta sintetica sau naturala: vegetala sau animala, cu aspect colorat dar care au si proprietatea de a colora cand sunt in contact cu produsele alimentare fac parte din grupa colorantilor.
Primele informatii referitoare la utilizarea colorantilor s-au gasit in China si dateaza cu aproximativ 2700 ani inaintea erei noastre , produsele fiind in mare parte de origine vegetala si minerala, si in cea mai mica masura de origine animala.
Colorantii de origine vegetala proveneau din anumite plante , ca de exemplu:
-garenta (rioba) obtinuta din radacina plantelor din familia Rubiacceelor
-indigoul extras din plante din familia Indigofera
-colorantul albastru extras din lemnul din Campeche-lemnul de bican
Dintre colorantii de origine animala se cunosc:
-purpura extrasa din unele varietati de melci din regiunea Marii Mediterane, speciile Murex trunculus, Murex brandaris
-carminul extras din femela unui gandac parazit care se dezvolta pe diferite specii de stejar pitic raspandit in Asia si in sudul Europei.
Dezvoltarea si diversificarea in timp a gradului de civilizatie al oamenilor a determinat intensificarea eforturilor pentru cresterea gamei de produse, a nivelului cantitativ, pentru imbunatatirea calitatii si a aspectului comercial prin dezvoltarea modului de prezentare.
Pentru realizarea acestui deziderat, industria alimentara este una dintre ramurile care face eforturi deosebite pentru a corela toate aspectele de ordin tehnico-economic cu cerintele imperative impuse produselor alimentare: calitatea produsului alimentar, alegerea de noi tehnologii, a modului de prezentare a ambalajelor , deci selectarea adecvata a acestora.
La obtinerea de produse alimentare concura, in mod direct, tehnologii aplicate pentru obtinerea produsului , ambalarea si prezentarea acestuia , tehnologii in care se remarca si contributia proceselor de colorare.
Culoarea combinatiilor organice este atribuita prezentei in molecula acestora a unor grupe de atomi numite grupe cromofore, ca de exemplu:
N=O, N=N, C=O, C=C
Termenul de cromofor s-a extins la grupele de atomi care au proprietatea de a absorbi lumina in regiunile spectrale cu pastrarea comportarii specifice.
Prezenta unui substituient in molecula compusului organic, din grupele auxocrome, poate produce inchiderea sau deschiderea culorii, cunoscute fiind aminele, hidroxifenolii si eterii fenolici.
Tehnologia este prezenta in aproape toate mediile. Produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul celor mai noi procedee. Supraproductia si oferta foarte variata ii obliga pe producatori sa faca tot ceea ce este posibil pentru ca alimentul lor sa aiba succes. Astfel, produsele sunt conservate pe perioade lungi, se introduc culori cat mai atractive, vitamine produse pe cale artificiala etc. Conservantii, aromele, colorantii intr-un cuvant aditivii sunt indicati pe ambalaj cu litera ,,E" urmat de un numar format din trei sau patru cifre. Majoritatea cumparatorilor nu cunosc semnificatia acestui cod. Unele dintre aceste substante sunt nocive, toxice, chiar cancerigene.
Compozitia chimica a produselor alimentare este determinata in mod normal de materiile prime alimentare folosite, precum si de cele auxiliare. Atat materiile prime, cat si cele auxiliare determina insasi valoarea alimentara a produselor alimentare in functie de specificul lor. In afara de substantele care provin din materiile prime si auxiliare in produsele alimentare se mai pot gasi, in anumite cazuri si substante chimice care difera de compozitia chimica normala a produsului alimentar si care poarta denumirea de substante chimice straine.
Aceasta atentie deosebita data problemei substantei chimice straine este determinata in mare masura de tendinta cu totul exagerata de a adauga substante chimice in produsele alimentare. Astfel, in unele tari, numarul acestor substante straine e trecut de 800, fiind folosite nu numai pentru imbunatatirea calitatii produselor alimentare, dar uneori si pentru acoperirea unor defecte organoleptice ( culoare, gust, miros, textura) ale produselor finite.
Substantele aditive sunt substante chimice care se adauga la produsele alimentare in scopul maririi duratei de pastrare, pentru ameliorarea proprietatilor psihosenzoriale (culoare, gust, miros, consistenta) sau a calitatilor tehnologice.
Capitolul I
Potrivit art.73 din Norma igienico-sanitara din 16 decembrie 1998 pentru alimente, "aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare". 
Conform decretului din 18/09/1989 "intelegem prin aditiv alimentar orice substanta care nu se consuma ca aliment in sine si care de obicei nu se foloseste ca ingredient caracteristic in alimentatie, avand sau nu o valoare nutritiva, a carei folosiri intentionate in alimente, avand un scop tehnologic in stadiul fabricarii, transformarii, prepararii, conditionarii, transportului sau antrepozitarii, atrage dupa sine faptul de a deveni o componenta a produselor alimentare". 
Colorantii artificiali au o mare putere de colorare, sunt relativ mai ieftini decat cei naturali, usor de pastrat si intrebuintat din punct de vedere al inocuitatii alimentului prelucrat, insa este de preferat folosirea unor materii prime colorante( legume, fructe, sucurile lor, cacao, cafea etc) sau folosirea unor coloranti naturali extrasi din alimente ( caroten, xanofila , clorofila). Din punct de vedere legal exista obligatia sa se declare pe etichete sau ambalaje colarantii utilizati si acceptati prin normele igienice si sanitare.
I.1.Criterii de clasificare
Criteriile de clasificare aplicate colorantilor nu trebuie prezentate fara a sublinia conditiile specifice industriei alimentare.
Se dau in sinteza dupa cum urmeaza:
-solubilitatea in medii polare sau nepolare, grasimi;
-stabilitate la agenti fizici: temperatura, lumina, radiatii;
-stabilitate in prezenta complexului alimentar, produsul alimentar format din componentele trofice sau de aditivitare;
-capacitatea de omogenizare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Colaranti Alimentari in Hrana Animalelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!