Bolile Chirurgicale ale Pielii la Animale

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - ARGUMENT
1.1 Analizatorul cutanat
1.1.1 Pielea
1.1.2 Perii
1.2 Functiile pielii
1.2.1 Secretia sudorala
1.2.2 Secretia sebacee
CAPITOLUL 2 - PARTEA GENERALA
2.1 Leziuni traumatice inchise
2.1.1 Contuzii
2.1.2 Hematomul
2.2 Leziuni traumatice deschise
2.2.1 Plagile
2.2.2 Hemoragia
2.3 Arsurile
2.3.1 Arsurile termice
2.3.2 Arsurile chimice
2.3.3 Arsurile electrice
2.4 Degeraturi
2.5 Infectii chirurgicale locale
2.5.1 Abcesul
2.5.2 Flegmonul
2.5.3 Furunculoza
2.6 Boli chirurgicale specifice pielii
2.6.1 Escoriatia
2.6.2 Edemul cald
2.6.3 Calozitatea
2.6.4 Decubitele
2.6.5 Arsura in lant
2.6.6 Crevasele
2.6.7 Tumorile pielii
CAPITOLUL 3 - PARTEA SPECIALA
CAPITOLUL 4 - CONCLUZII, RECOMANDARI


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
ARGUMENT
1.1. ANALIZATORUL CUTANAT 
Analizatorul cutanat are rolul de a culege excitatiile termice, tactile si dureroase avand receptorii situati in piele, organ ce acopera intreg corpul si care impreuna cu fanerele constituie invelisul protector si sensibil al organismului. 
1.1.1. PIELEA
Pielea este un organ conjunctivoepitelial neintrerupt, care, la nivelul orificiilor naturale, se continua cu mucoasele cavitare. In general, ea este mai groasa in regiunile dorsale ale corpului pe fetele laterale ale membrelor (mai ales spre extrimitatea distala), iar in dreptul orificiilor naturale, in regiunile axilare, inghinale si perineala, precum si in zonele de flexiune ale articulatiilor, este mai subtire. La bovine, grosimea sa poate ajunge pana la 5-7 mm (la masculi) in unele regiuni, in timp ce la restul speciilor este mai subtire. 
Culoarea pielii variaza cu cantitatea de pigment melanic ce il contine, desi este acoperita pe aproape intreaga suprafata de par, la randul lui colorat. 
In general pielea este intinsa, dar in cadrul unor specii exista si rase la care pielea prezinta cute permanente. Astfel la ovine, in regiunea interdigitala, pielea prezinta o inbaginare tubulara numita canal biflex, care se prezinta sub forma unui tub incovoiat, lung de 2, 5 -3 cm si cu un diametru de 6-7 mm. 
In structura pielii se disting: un strat superficial, epidermul si un strat profund, dermul, care sunt legate de organele subiacente prin al treilea strat, hipodermul. Suprafata pielii este perforata de o serie de pori, care reprezinta orificiile de deschidere a glandelor proprii ale pielii si foliculilor rosii. 
Epidermul (Epidermis). Formeaza patura protectoare, epiteliala, a pielii in continua refacere, fiind alcatuit dintr-unstrat bazal (sau generator), un strat mucos (sau spinos) la mijloc si un strat cornos, superficial. In unele regiuni stratul superficial de celule epiteliale se hiperplaziaza si se cornifica, dand nastere la o serie de formatiuni cornoase, cum sunt: cutia carnivorelor si iepurelui, coarnele rumegatoarelor si solzii de pe memebrele inferioare ale pasarilor. Tot din epiderm se mai diferentiaza: perii mamiferelor; penele pasarilorsi glandele proprii ale pielii. 
Dermul (Corium). Este patura conjunctivoelastica, groasa si rezistenta, in interiorul careia se afla glandele pielii, radacinile perilor si ale penelor, muschii ce actioneaza asupra acestora, precum si vase sanguine, limfatice si nervi. Stratul sau superficial, care vine in raport cu membrana bazala se numeste stratul papilar (Stratum papillare), mai evident in regiunile in care stratul cornos al epidermului este mai dezvoltat (la copita si corn). 
Hipodermul (Tela subcutanea). Este format din tesut conjunctiv lax, in care se formeaza, prin depunerea de grasime, paniculul adipos, diferit dezvoltat de la o specie la alta, iar la acelasi animal variabil cu diferitele regiuni corporale si cu starea de nutritie. 
Prin modificarea sau dezvoltarea unor componente ale pielii, rezulta o serie de organe anexe (sau "productiuni") ale pielii. In functie de structura, originea si rolul acestora, ele se sistematizeaza in productiuni cornoase (sau fanere) si formatiuni glandulare ale pielii. 
1.1.2. PERII 
Parul este o formatiune caracteristica mamiferelor, de natura cornoasa, filiform si flexibil, la care se disting:o portiune libera, numita tulpina ( sau tija) si o portiune infipta in dern, numita radacina. In cresterea parului se remarca o periodicitate legata de anotimp, cand parul este inlocuit in cea mai mare parte, fenomen cunoscut sub denumirea de"naparlire". 
In unele regiuni corporale, parul ia o dezvoltare foarte mare. Astfel, la cal, pe linia superioara a gatului, parul devine lung si gros, constituind "coama"; firele din crestetul capului poarta denumirea de "mot"; cele mai lungi fire de par sunt cele din tegumentul cozii, organ folosit de animal ca mijloc de aparare impotriva insectelor. 
Firele de par, la diferitele mamifere domestice, se pot deosebi in:par comun (de acoperire), care da culoarea animalului si care, la oaie, se gaseste pe fata si pe picioare, fiind denumit"jar"; par lung si gros, cum este cel din coada la cal si bou; lung, care acopera corpul oilor. In jurul ochilor, pe buze si pe barbie se intalnesc, la unele specii, peri tactili, de lungimi diferite, grosi si rigizi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bolile Chirurgicale ale Pielii la Animale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!