Bolile Carunculului Lacrimal

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 11 în total
Mărime: 1.47MB (arhivat)
Publicat de: Valer Ungureanu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Este o formatiune anatomică de forma unei mici excrescente, o cutã a conjunctivitei, în formã de mic corn, usor roscat, de înãltime redusã, destul de vascularizat, situat la unghiul intern al ochiului.

The end

Afectiunile aparatului lacrimal

Anomaliile congenitale

Traumatismele glandei lacrimale si ale cailor lacrimale

Corpii straini

Inflamatiile glandei lacrimale si ale sacului lacrimal

Anomaliile congenitale ale glandelor lacrimale

Glandele supranumerare sunt glande in plus fata de cele normale situate ectopic la diferite nivele ale ochiului

Chisturi congenitale este o anomalie cunoscuta si sub denumirea de „dacryops” constand in existenta congenitala a unor formatiuni lichidiene in unghiul superoextern al ochiului.

Fistulele congenitale sunt comunicari anormale situate deasupra marginii superioare a cantusului extern sau deasupra marginii superioare a tarsului.

Alacrimia este urmarea lipsei congenitale a glandelor lacrimale ce apare in cadrul anoftalmiei sau criptoftalmiei.

Anomalii congenitale ale cailor lacrimale

Imperforatia sau ocluzia punctului lacrimal are ca urmare aparitia epiforei.

Ocluzia canaliculului lacrimal este ceva mai frecventa decat precedenta avand uneori transmitere ereditara

Prezenta de canaliculi supranumerari este in majoritatea cazurilor asimptomatica

Imperforarea congenitala a canalului lacrimonazal duce la manifestari cum ar fi epifora, conjunctivita purulenta, dacriocistita. Canalul fie se termina in meatul inferior dar fara al perfora fie se termina sub forma unui reces intre mucoasa meatului si peretele osos.

Traumatismele glandei lacrimale si ale cailor lacrimale

Sunt întâlnite la carnivore, ca urmare a traumatismelor în zona supero-externă a ochiului prin lovituri, plăgi prin agătare, întepare sau muscătură.

Clinic : În cazul contuziilor se observă edemul si hematomul zonei supero-externe a ochiului. În cazul plăgilor din această regiune, se observă fistulă lacrimală (perii sunt aglutinati de secretie lacrimală, în timp corneea se usucă, suferă fenomene degenerative, se pigmentează. Initial apare inflamatia glandei lacrimale urmată de atrofia acesteia.

Corpii straini

Aristele, aschiile de lemn si semintele sunt cei mai frecventi corpi străini ce pot fi localizati la nivelul canaliculelor lacrimale sau al punctelor lacrimale. Se întâlnesc mai frecvent la câinii de vânătoare.

Semnele clinice observate sunt conjunctivita cronică unilaterală (seroasă sau muco-purulentă), blefarospasm, chemozis si prurit discret.

Inflamatiile glandei lacrimale si ale sacului lacrimal

Dacrioadenita este inflamatia glandei lacrimale ce poate fi consecinta unor boli infectioase (maladia Carre la câine, rinotraheita infectioasă la pisică) când apare bilateral, sau consecinta infectării plăgilor penetrante (ce afectează glanda lacrimală) când este unilaterală.

Conținut arhivă zip

  • Bolile Carunculului Lacrimal.ppt

Alții au mai descărcat și

Toxoplasmoza extraintestinală la pisică

Toxoplasmoza – Sporozooza sistemica,produsa de protozoarul diheteroxen Toxoplasma gondii ,ce afecteaza mamiferele, pasarile si omul; boala,...

Antrax

DEFINITIE Antraxul este o boala infectioasa sporadico-enzootica comuna animalelor domestice si salbatice,produsa de o bacterie denumita BACILLUS...

Trichineloza-Zoonoza

Zoonoza cosmopolita, cu manifestari clinice grave la om si asimptomatica la animale omnivore,rozatoare si carnivore, trichineloza are...

Patologia Oculară

În momentul în care anatomia şi fiziologia ochiului este înţeleasă, ochiul devine la fel de abordabil din punct de vedere patologic ca oricare alt...

Ai nevoie de altceva?