Boli Transmise de Animalele de Companie la Om

Extras din referat

Zoonozele reprezinta orice boala sau/si infectie ce se poate transmite de la animalele vertebrate la om. ( conform W.H.O - World Health Organization ).
La ora actuala se cunosc peste 200 de astfel de boli , boli care pot fi produse de bacterii, paraziti, virusi, dar si de agenti patogeni neconventionali.
Nu vom dezbate insa aici zoonozele din punct de vedere stiintific, ci dorim sa venim in sprijinul proprietarilor de animale de companie care doresc sa stie daca si cum se pot bucura de o viata sanatoasa alaturi de companionul nevorbitor preferat .Totusi vom trata subiectul cu responsabilitate pentru a nu minimaliza rolul animalelor de companie in transmiterea bolilor la oameni.
De-a lungul timpului medicii veterinari au depus eforturi sustinute in vederea eradicari acestor afectiuni, astfel exista astazi diferite mijloace de preventie ale acestor boli.
Numai prin vizitele regulate la medicul veterinar puteti fi informati cat mai corect in legatura cu aceste afectiuni, puteti aplica din timp mijloacele de preventie impotriva acestor boli (vaccinari, deparazitari interne si externe) si de asemenea le puteti descoperi si trata din timp. 
Principalele boli transmise de animalele de companie la om pot fi clasificate astfel:
Zoonze parazitare:
- Protozooze - Babesioza,Giardioza,Toxoplasmoza,etc 
- Cestodoze - Helmintoze intestinale: Dipilidoza,Difilobotriaza 
- Metacestodoze - Ecinococoza/Hidatidoza 
- Nematodoze - Dirofilarioza,Larva migrans,Strongyloidoza 
- Boli produse de artropode - Acarioza, Dermatita alergica 
Zoonze micotice:
- Microsporia, Tricofitia, Favusul, Aspergiloza, Coccidioidomicoza, Histoplasmoza 
Zoonze bacteriene: 
- Borelioza, Bruceloza, Leptospiroza, Listerioza, Psitacoza-Ornitoza 
Zoonze virale: 
- Rabia 
Babesioza sau piroplasmoza:
Babesioza este o zoonoza sezoniera produsa de un parazit endoglobular, transmis prin intermediul capuselor care reprezinta gazde definitive si rezervor de babesii in natura. Gravitatea bolii depinde de intensitatea infestatiei, patogenitatea tulpinei de babesii precum si de reactivitatea organismului parazitat.
In natura exista mai multe specii de babesii ce pot determina imbolnavire la toate speciile de mamifere. Omul se poate infesta prin intepatura de capuse ce paraziteaza cainele.
Transmiterea se face pe cale transcutanata, in timpul hranirii capuselor infectate, care, odata cu saliva inoculeaza elemente infestante. Dupa patrunderea in hematii, consecutiv proceselor de nutritie si multiplicare a babesiilor rezulta toxine metabolice, paraziti morti si hematii distruse.
Manifestari clinice: La caine forma acuta evolueaza cu febra, anorexie, prostratie, icter, anemie, tulburari respiratorii si nervoase, hemoglobinurie; moartea survine la 5 - 10 zile de la imbolnavire. In forma cronica evolutia este de mai multe saptamani, predominante fiind anemia si slabirea accentuata.
Prognosticul este rezervat sau grav in formele acute mai ales la animalele care nu sunt indigene. 
Tratamentul este specific (berenil,acaprin,imidocarb) si simptomatic (cardiotonice, preparate antianemice, seruri glucozate etc.) insa eficacitatea terapeutica depinde de momentul interventiei, orice intarziere diminuind procentul vindecarilor.
Profilaxia vizeaza deparazitari externe periodice si avand in vedere caracterul sezonier al bolii in special primavara.
Giardioza
Giardioza este o infectie intestinala cronica, produsa de mai multe specii ale genului Giardia. Speciile neavand o specificitate stricta de gazda, fac posibila trecerea acestora de la o specie de animale la alta, inclusiv la om.


Fisiere in arhiva (1):

  • Boli Transmise de Animalele de Companie la Om.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!