Avortul la Animale

Cuprins referat

CAPITOLUL I  ARGUMENT 
1.1 Stadiile de dezvoltare ale produsului de conceptie
- Stadiul ovular
- Stadiul embrionar
- Stadiul fetal
1.2 Anexele fetale
- Amniosul
- Alantioda
- Corionul
- Cordonul ombilical
1.3 Tipuri de placentatie si formele de placente
1.4 Durata gestatiei 
1.5 Simptomatologia generala a avorturilor
CAPITOLUL II  PARTEA GENERALA
2.1 Avorturile neinfectioase
2.1.1 Avorturile neinfectioase idiopatice
2.1.2 Avorturile neinfectioase simptomatice
2.2 Avorturile infectioase
2.2.1 Avortul brucelic
- Avortul brucelic la scroafe
- Avortul brucelic la oi si capre
2.2.2 Avortul campilobacterian
- Campilobacterioza genitala a taurinelor
- Campilobacterioza ovina
- Alte campilobacterioze mamifere
2.2.3 Rinotraheita infectioasa a bovinelor (Rhinotracheitis infectiosa)
2.2.4 Vulvovaginita pustuloasa infectioasa
2.2.5 Leptospiroza taurinelor
CAPITOLUL III  PARTEA SPECIALA
CAPITOLUL IV  CONCLUZII, RECOMANDARI
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat

Capitolul I
ARGUMENT
1.1 STADIILE DE DEZVOLTARE ALE PRODUSULUI DE CONCEPTIE
Produsul de conceptie parcurge in dezvoltarea sa mai multe etape sau stadii: stadiul ovular, stadiul embrionar si stadiul fetal.
Mentinerea gestatiei pana la termen se realizeaza gratie unui echilibru feto-maternal.In perioada gestatiei se produc numeroase adaptari morfologice si functionale atat a mamei cat si ale fetusului.
Ruperea echilibrului feto-maternal se soldeaza cu intreruperea gestatiei, iar fetusul poate fi expulzat sau intrerupt. Aceasta intrerupere poarta denumirea de avort.
- Stadiul ovular incepe imediat dupa fecundatie si dureaza pana la implantare. In aceasta perioada se produc diviziuni succesive care dau nastere primelor diferentieri. Segmentarea ovulului fecundat incepe la scurt timp dupa fecundatie. Dupa o serie de segmentari, incepe o diferentiere a celulelor zigotului, formandu-se o vezicula numita blastocist. Aceasta faza reprezinta momentul diferentierii a doua tipuri de celule: la suprafata viitorului embrion celule de tip epithelial, iar in interior celule ce se compacteaza. Dupa 7 zile (la vaci si scroafa) un grup mai mare de celule formeaza butonul embrionar din care se va forma corpul embrionului. Embrionul se fixeaza in epiteliul uterin, fenomen numit nidatie.
- Stadiul embrionar 
Acest stadiu dureaza de la nidatie si pana la formarea placentei complete.
La fata interioara a discului embrionar se formeaza procorionul, de natura ectodermica. Concomitent cu aparitia ectodermului, intre aceasta si endoderm se formeaza o alta foita embrionara numita mesoderm. Aceasta depaseste discul embrionar sub forma unui strat de celule alcatuind splahnopleura. Din celulele octodermului, la extremitatile discului embrionar se vor forma doua conglomerate celulare rezultand doi butoni embrionari: anterior si posterior. Proliferarea celulelor intre acesti doi butoni embrionari va constitui linia primitiva. In aceasta structura se va forma un sant, care ulterior se transforma in canal vertebral neural.
Din cei doi butoni embrionari se va forma centura scapulara si cea pelviana.
Celulele ectodermului prolifereaza, formand prelungirea cefalica din care se va dezvolta ulterior sistemul nervos central. Embrionul are aspectul literei C, capetele acestuia unindu-se. In interior se va forma o cavitate din care se organizeaza toracele si abdomemul fetusului. Nutritia embrionului se realizeaza prin vasele viteline.
- Stadiul fetal
Acest stadiu incepe odata cu formarea circulatiei placentare fetale pana la parturitie. In aceasta perioada se definesc organele si sistemele. Unele organe au o activitate intensa (cordul si ficatul), fiind in concordanta cu importanta acestora pentru dezvoltarea fetusului, iar alte organe au o activitate limitata (sistemul digestiv, sistemul excretor, SNC), alte organe nu functioneaza (pulmonul, hipofiza), schimburile gazoase realizandu-se prin placenta.
1.2 ANEXELE FETALE
Pe masura ce produsul de conceptie se dezvolta intervin modificari importante in circulatia ce asigura legatura dintre mama si fat. Aceasta legatura este asigurata prin invelitorile fetale: amnios, alantoida si corion.
- Amniosul este o invelitoare subtire si transparenta care delimiteaza o cavitate in care se gaseste fetusul. Amniosul secreta lichid amniotic cu rol de protectie a fetusului la socurile mecanice si actiune antimicrobiana, continand substante cu efect bacteriostatic.
- Alantioda prezinta doua straturi: interior, alcatuit din tesut epithelial si exterior format din celule mezodermice. Intre cele doua straturi exista o cantitate de lichid alantoidian care in timpul parturitiei lubrefiaza tractusul genital, usurand progresia fetusului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Avortul la Animale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!