Anemia Infectioasa Ecvina

Extras din referat Cum descarc?

Anemia infectioasa este o boala virala a solipedelor manifestata prin febra, tulburari cardiovasculare, anemie, slabire progresiva, diateza hemoragica si hiperplazia tesutului reticulo-endotelial.
Istoric, raspandire si importanta. Anemia infectioasa a fost recunoscuta ca entitate clinica in anul 1843, de catre Lignee. Dupa aceasta data a fost semnalata in mai multe tari. Natura virala a agentului cauzal al anemiei infectioase a fost stabilita de Valle si colab. (1904), banuita anterior de Angiard (1859).
Primul studiu stiintific al bolii a fost initiat de Valle si colab. (1904), cand s-a stabilit ca anemia infectioasa este produsa de un virus filtrabil, precizandu-se totodata si modalitatile de contaminare. In anul 1950 a fost semnalata pentru prima data si in tara noastra.
Astazi, anemia infectioasa este raspandita in aproape toate tarile lumii, fiind considerata ca cea mai importanta si mai dificila boala a calului. Conform studiilor efectuate, aceasta boala este de natura a determina pierderi economice mari ca urmare a letalitatii ce poate depasi 30%, si a morbiditatii care uneori ajunge la 80%.
Etiopatogenie. Anemia infectioasa ecvina este produsa de "Virusul anemiei infectioase", (genul Lentivirus, familia Retroviridae). In afara organismului, virusul a putut fi cultivat pe limfocite de cal cu producerea de efect citopatogen, precum si pe celule de epiteliu dermic ecvin. Prin microscopie electronica s-a dovedit ca virusul are dimensiuni de 80-120 micrometri contine ARN si poseda unele caractere ale virusurilor tumorale.
Diagrama virusului anemiei infectioase
Mecanismul patogenic este putin cunoscut. Se cunoaste doar ca acest virus manifesta o persistenta permanenta in organism, iar replicarea lui periodica deruleaza in sange sub influenta diferitilor factori stresanti exo-endogeni. Odata titrul viral ajuns la maximum, apar accesele febrile (remitente sau intermitente) dupa care nivelul virusului scade pana la limita minima. El nu dispare din sange, mentinandu-se in stare latenta atat in patul vascular, cat si in maduva osoasa, splina si ficat. De indata ce rezistenta organica scade, ca urmare a interventiei factorilor de stres, virusul se reactiveaza (replica), inducand intregul tablou simptomatic, inclusiv leziunile sistemice. Mecanismul intim al patogenezei virale se explica prin aceea ca, virusul avand caracter hemotrop actioneaza in mod deosebit asupra eritrocitelor pe care le lizeaza in proportii variabile. Distrugerea masei eritrocitare declanseaza un sindrom anemic care se instaleaza si domina tabloul clinic in perioadele pirexice.
Caractere epizootologice. In conditii naturale, anemia infectioasa afecteaza ecvinele si in special calul, urmat in ordine descrescatoare de asin, catar si bardou. Nici o alta specie animala domestica sau salbatica nu s-a dovedit receptiva la infectia naturala cu virusul anemiei infectioase.
Sursele de infectie sunt reprezentate de animalele bolnave clinic si de purtatorii de virus latenti, asimptomatici. Un cal infectat ramane purtator de virus pentru toata viata. Virusul este prezent in toate tesuturile organice si produsele secretoare si excretoare de-a lungul intregului proces infectios. Totusi, urina si fecalele nu contin virusul anemiei infectioase decat in formele si fazele de viremie masiva. Transmiterea infectiei se poate face prin contact direct, orizontal si vertical, dar si indirect, prin insecte hematofage, ca si prin intermediul diverselor actiuni sanitar-veterinare (vaccinari, recoltari de probe de sange, etc.), cu instrumente nesterilizate. S-au descris si cazuri de transmitere trans-placentara sau prin colostru.
Anemia infectioasa evolueaza sub forma de cazuri sporadice sau enzotii cu difuzibilitate mare in focar. Uneori boala poate evolua si epizootic. Aparitia si raspandirea bolii este favorizata de intretinerea si in special de exploatarea nerationala, de hranirea insuficienta si incompleta si, intr-o oarecare masura, de clima si de sol. Astfel, se apreciaza ca regiunile nordice si solurile mocirloase si sarace in substante minerale, ar favoriza aparitia si difuziunea bolii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Anemia Infectioasa Ecvina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!