Alcaloizi Heterociclici cu Nucleu Pirolizidinic

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale
Toxicologia,astazi disciplina de sine statatoare,a aparut initial ca o ramura a medicinii judiciare umane.Ulterior,a devenit un domeniu de studiu independent ,dar cu caracter interdisciplinar.Prin datele acumulate,prin problematica pe care o trateaza,si-a largit si imbogatit permanent continutul dovedindu-si pe deplin utilitatea.
Toxicologia se ocupa cu studiul substantelor toxice si al intoxicatiilor,incluzand cauzele si mecanismul de actiune al toxicelor in organism,simptomele,modificarile morfopatologice si mijloacele de prevenire si combatere al intoxicatiilor.
Un capitol larg al toxicologiei cuprinde studiul intoxicatiilor cu plante numit:Fitotoxicologie.
Fitotoxicologia are importanta deosebita, in special pentru erbivore si, in parte, pentru omnivore si carnivore. Frecventa intoxicatiilor cu plante este inca relativ crescuta.
Plantele care pot produce stari patologice sunt numeroase, dependenta de conditiile pedoclimatice, de anotimp, de conditiile dar nominalizarea ca planta toxica este relativa, deoarece toxicitatea este meteorologice, de actiunile de fertilizare a solului, de gradul de poluare a atmosferei, de stadiul de dezvoltare.
In definirea plantelor care produc intoxicatii s-a tinut seama de o serie de criterii. Astfel, printre plantele toxice au fost incluse: plantele care produc imbolnaviri in conditiile consumului de fructe, seminte, parti aeriene sau radacini de catre animalele sensibile; plantele care contin factori care limiteaza sau inhiba performantele morfoproductive optime ale animalelor; plante care contin substante care interfereaza cu functia de reproducere si care in anumite circumstante produc infecunditate.
Toxicitatea plantelor este influentata si de factori dependenti de organism. In afara de diferenta de receptivitate, unele animale nu au sensibilitate gustativa si olfactiva care sa le permita sa discearna plantele toxice. Din aceasta categorie fac parte animalele lacome, cele care sufera de pervertirea gustului. Plantele toxice sunt consumate si in cazul in care sunt amestecate cu alte plante a caror gust si miros mascheaza proprietatile organoleptice. Cazurile cele mai frecvente de intoxicatie cu plante se intalnesc la animalele tinere, in special la inceputul perioadei de pasunat.
Pentru scaderea incidentei intoxicatiilor cu plante se impune: evitarea pasunilor pe care in anii anteriori s-au produs intoxicatii, analiza botanica a pasunilor si indepartarea plantelor toxice, scoaterea la pasunat in cazul folosirii de pasuni noi, timp de cateva zile a animalelor de reforma, evitarea scoaterii la pasunat a animalelor infometate, cunoasterea actiunilor fitosanitare care s-au efectuat pe pasuni si scoaterea animalelor la pasunat sau recoltarea de furaje dupa trecerea perioadei de remanenta, terenurile din apropierea intreprinderilor care polueaza atmosfera sa nu aiba ca destinatie cultivarea plantelor furajere.
Intoxicatii cu plante care contin alcaloizi
Alcaloizii, denumiti si baze organice sau vegetale, sunt compusi naturali sau sintetici cu structura heterociclica si cu azot in molecula, cu reactie bazica. Functia bazica, datorita gruparii NH2, le confera proprietatea de a forma saruri cu acizii organici, forma sub care se gasesc in plante.
Incidenta alcaloizilor in regnul vegetal este foarte mare. Dupa WILLAMAN si SCHUBERT, citati de ZANOVSCHI si colab. (1982), au fost gasiti alcaloizi in peste 1 200 de specii de plante, apartinand la 519 genuri din 91 de familii.
In prezent se cunosc peste 200 de alcaloizi. In general, alcaloizii sunt caracteristici pentru o anumita specie sau specii inrudite din aceeasi familie. Foarte rar se intalnesc aceiasi alcaloizi la plante din familii diferite. Exista cazuri in care la aceeasi specie se intalnesc mai multi alcaloizi neinruditi structural. Clasificarea alcaloizilor se poate face dupa criterii chimice, botanice si farmacodinamice.
Clasificarea botanica se refera la natura plantelor producatoare de alcaloizi. Speciile cele mai bogate in alcaloizi apartin familiilor: Ranunculaceae, Liliaceae, Papaveraceae, Solanaceae.
Clasificarea farmacodinamica se face in functie de actiunea alcaloizilor asupra organismului. In principal actioneaza asupra sistemului nervos central (efect stimulativ asupra cortexului: cocaina; bulbului: efedrina, lobelina; maduvei: stricnina; efect deprimant asupra cortexului: scopolamina; cortexului si talamusului: derivatii de opiu; bulbului: chinina, chinidina; maduvei: curara, cicutina), nervilor senzitivi, sistemului nervos vegetativ (ergotamina, ezerina, atropina, scopolamina, nicotina, sparteina), musculaturii (excitant prin sensibilizare la ionii de potasiu: veratrina, aconitina, colchicina), inimii (stimulent: cafeina, teofilina), mitozei (antimitotic, colchicina).


Fisiere in arhiva (1):

  • Alcaloizi Heterociclici cu Nucleu Pirolizidinic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!