Tratamente termice aplicate batiurilor

Extras din referat Cum descarc?

Batiurile sunt organe de masini, masive, rigide, cu forma complexa ce fixeaza structurile masinilor unelte, puternic solicitate la vibratii, la incovoiere, la uzare si oboseala
Materialele din care se executa batiurile precum si tratamentele termice si termochimice aplicate trebuie sa asigure aceastor organe proprietati ridicate de rezistenta la socuri, la uzare si o capacitate ridicata de amortizare a vibratiilor.Batiurile se executa, in special, din fonte cenusii Fc200, Fc250 si Fc300 prin turnare. De asemenea, in ultimul timp, batiurile se executa prin sudare din oteluri aliate.
Compozitia chimica: C=2.8.3.2% Si=0.6 2.0% Mn=0.6 1.2% Pmax=0.1% Smax=0.1%
Tratamentele termice primare aplicate atat batiurilor turnate din fonta cenusie cat si celor sudate din oteluri constau din detensionari, care pe langa eliminarea tensiunilor interne determina
FACULTATEA DE CONSTRUCTII DE MASINI SI MANAGEMENT INDUSTRIAL
GHERASIM VASILICA-GABRIEL
GRUPA 4303
2
cresterea stabilitatii dimensiunilor si formei batiurilor. Detensionarea batiurilor dupa turnare sau sudare se impune cu necesitate deoarece contractiile diferite ale diverselor portiuni in timpul racirii introduc tensiuni interne de valori mari care pot duce la deformatii elastice, plastice si chiar la fisuri. Batiurile turnate din fonta cenusie se detensioneaza fie natural, fie artificial prin incalzire sau vibrare.
Detensionarea naturala consta in mentinerea batiurilor dupa turnare un timp de 1/2-1 an in atmosfera libera, cand tensiunile se reduc cu 15-25%.
Efecte economice mult mai bune se obtin daca imediat dupa turnare, batiurile se degroseaza prin aschiere. In caz contrar, se impune ca si dupa operatia de aschiere (frezarea) de degrosare, batiurile sa se supuna detensionarii fapt ce micsoreaza productivitatea munci. Detensionarea naturala, elimina doar partial tensiunile interne, motiv pentru care in ultimul timp, se aplica foarte rar.
Detensionarea artificiala prin incalzire, este o metoda foarte raspandita ce prezinta o eficienta tehnologica mult mai ridicata (tensiunile se elimina aproape complet, iar stabilitatea formei si dimensiunile in timp este foarte mare) . Consta din incalzirea batiurilor dupa operatia de turnare sau aschiere de degrosare, cu o viteza foarte mica (40...50? C/h) pana la temperaturi de 500 - 550?C, mentinerea cca o ora pentru fiecare 25 mm din grosimea maxima a batiurilor, urmata de o racire cu viteza foarte redusa (30-40?C/h), odata cu cuptorul pana la 150-300?C, apoi in aer linistit (fig. 265)


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamente termice aplicate batiurilor.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!