Transportul si depozitarea substantelor din clasa I

Extras din referat Cum descarc?

Transportul rutier al marfurilor periculoase, ca si cel realizat pe calea ferata, caile navigabile interioare, precum si transportul maritim si aerian, sunt reglementate prin acorduri internationale, reglementari ale Uniunii Europene, precum si prin legislatia nationala.
Transportul marfurilor periculoase este reglementat cu scopul de a preveni, pe cat posibil, accidentele si daunele cauzate oamenilor, mediului, mijloacelor de transport sau bunurilor.
Expedierea marfurilor periculoase trebuie efectuata numai dupa o clasificare si ambalare adecvate.
Regulamentul tip al ONU armonizeaza reglementarile diferitelor moduri de transport intr-un sistem de clasificare in care fiecare substanta sau obiect periculos in parte este atribuit unei anumite clase, in conformitate cu tipul de pericol pe care il prezinta substanta.
Transportul -  intern si international -  rutier al marfurilor periculoase se realizeaza in conformitate cu Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase - ADR. 
ADR stabileste dispozitiile aplicabile in vederea clasificarii, ambalarii, marcarii, etichetarii marfurilor periculoase. Acesta include, de asemenea, prescriptii specifice privind vehiculul sau cisterna utilizat/a, precum si prevederi referitoare la modul in care trebuie desfasurate operatiunile de incarcare, umplere, descarcare etc.
Grupa de ambalare si clasa impun, impreuna, modul in care trebuie realizate: ambalarea (inclusiv ambalajele interioare si exterioare), materialele adecvate din care trebuie sa fie realizate ambalajele, marcile si etichetele care trebuie aplicate pe acestea, precum si celelalte dispozitii prevazute pentru desfasurarea transportului marfurilor periculoase in conditii de siguranta, securitate si legalitate.
Daca sunteti implicati in expedierea si ambalarea marfurilor periculoase, trebuie ca, inainte de toate, sa fie clasificate corespunzator, astfel incat toate intreprinderile implicate in lantul de transport, chiar si autoritatile care intervin in situatii de urgenta, sa stie si sa inteleaga exact care este pericolul pe care il presupun marfurile respective.
Organizatia Natiunilor Unite clasifica marfurile periculoase in urmatoarele clase si, acolo unde este cazul, diviziuni:
Nr.Clasei Denumirea clasei Diviziune(i)
(daca este cazul) Clasificare
1 Substante si obiecte explozive 1.1 - 1.6 
2 Gaze 2.1 Gaze inflamabile
2.2 Gaze neinflamabile, netoxice
2.3 Gaze toxice
3 Lichide inflamabile 
4.1 Substante solide inflamabile, substante autoreactive, substante care polimerizeaza si substante solide explozive desensibilizate 
4.2 Substante predispuse la aprindere spontana 
4.3 Substante care, in contact cu apa, degaja gaze inflamabile 
5.1 Substante comburante (oxidante) 
5.2 Peroxizi organici 
6.1 Substante toxice 
6.2 Substante infectioase 
7 Materiale radioactive 
8 Substante corosive 
9 Substante periculoase diverse 
Din clasa I fac parte substante si preparate explozive: substantele si preparatele solide, lichide, pastoase sau gelatinoase, care pot sa reactioneze exoterm in absenta oxigenului din atmosfera, producand imediat emisii de gaze, si care, in conditii de proba determinate, detoneaza, produc o deflagratie rapida sau sub efectul caldurii explodeaza cand sunt partial inchise; 
Expeditorul -  persoana sau compania care preda la transport marfurile periculoase -  este responsabil cu clasificarea, ambalarea si marcarea marfurilor periculoase, precum si cu intocmirea documentului de transport.
Fabricantii trebuie sa includa instructiuni privind utilizarea, prin aplicarea pe colet sau prin furnizarea unui text tiparit cu privire la produs. Furnizorii trebuie, de asemenea, sa puna la dispozitia clientilor fise tehnice cu date de securitate pentru marfurile livrate.
Pentru substantele chimice, principiile de clasificare si etichetare pentru furnizori sunt continute in Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si a amestecurilor. 
Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 are la baza Sistemul global armonizat de clasificare si etichetare a produselor chimice al Organizatiei Natiunilor Unite (GHS al ONU).


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul si depozitarea substantelor din clasa I.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] Acord european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), adoptat si semnat la Geneva la 30 septembrie 1957
[2] Ordinul 1044/2003 actualizat cu Ordinul 1934/2006 privind aprobarea Regulamentului pentru desemnarea,pregatirea profesionala si examinarea consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!