Transmisia Longitudinala (Cardanica)

Extras din referat Cum descarc?

Transmisia cardanica are rolul de a transmite momentul motorului - fara sa-l modifice - intre diferite organe ale automobilulul, a caror pozitie relativa este, in general, variabila, in urmatoarele cazuri : de la cutia de vilezela cutia de distribute sau la cutia de viteze suplimentara, cand acestea sunt asezate separat pe cadrul automobilului ; de la cutia de viteze sau cutia de distribulie la transmisiile principale ale puntilor motoare ; de la arborii planetari la roti, in cazul automobilelor cu suspensia independenta a rotilor motoare.
Conditiile principale impuse transmisiilor cardanice sunt urmatoarele :
- transmiterea miscarii sa fie sincrona ;
- sa asigure compensarile unghiulare si axiale necesare ;
- sa atenueze solicatarile dinamice si sa asigure rigiditatea necesara la torsiune ;
- sa asigure amortizarea si izolarea vibratiilor ;
- solicitarile parazitare sa fie cat mai reduse ;
- sa asigure unghiuri corespunzatoare intre axele arborilor ;
- sa asigure o durabilitate mare (uzura redusa, rezistenta la oboseala etc.); randamentul sa fie cat mai ridicat; sa prezinte siguranta in functionare; constructia sa fie simpla si economica;
- organele componente care se uzeaza repede sa fie usor inlocuibile;
- montarea, demontarea si intretinerea sa fie usoare ; tehnologia de executie sa fie simpla ; arborii impreuna cu piesele aferente sa fie echilibrati etc.
Clasificarea transmisiilor cardanice se poate face astfel :
- dupa legea de transmitere a miscarii, pot fi: transmisii asincrone si sincrone ;
- dupa functia sau scopul transmisiei, pot fi: transmisii de forta si de comanda, transmisii extensibile si inextensibile (cu lungimea arborilor variabila sau constanta) ;
- dupa pozitia relativa a arborilor, pot fi : transmisii cu configuratie plana si spatiala, cu pozitia relativa invariabila sau variabila ;
- dupa numarul articulatiilor cardanice, pot fi : transmisii bicardanice, tricardanice etc. ;
- dupa tipul constructiv al articulatiilor cardanice, pot fi : transmisii rigide si elastice.
Transmisia longitudinala se compune din doua parti principale : articulatiile cardanice si arborii longitudinali.
Fig. 1. Scheme de transmi!sii longitudinale utilizate la automobile : 1 - articulatii cardanice; 2 - arbore longitudinal; 2' - tub central ; 3 - arbore longitudinal intermediar ; 4 - cuplaj de compensare axiala ; 5 - palier intermediar ; 6 - cutie de viteze ; 
7 - reductor-distribuitor; 8 - transmisie principala.
In figura 1 sunt reprezentate schemele diverselor transmisii longitudinale utilizate la automobile.
In figura 1, a este reprezentata solutia cu tub central cand se utilizeaza o singura articulatie cardanica. Transmiterea fortelor de impingere si a momentului de reactie de la rotile motoare la cadrul automobilului se face prin intermediul tubului central 2', in interiorul caruia se afla arborele longitu!dinal 2.
Transmisia longitudinala cu doua articulatii montate la capetele arborelui longitudinal (fig. 1,b) se utilizeaza la automobilele 4 x 2 cu ampatament mai redus. La autornobilele cu ampatament mare, pentru a mari rigiditatea arborelui longitudinal si pentru a se micsora tendinta de vibrare, transmisia longitudinala este prevazuta cu un arbore principal si unul intermediar (fig. 1, c).
In figura 1, d se reprezinta transmisia longitudinala utilizata la automobilele 4x4.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transmisia Longitudinala (Cardanica).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!