1. NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Terminologie. Ambalarea este operatia prin care se realizeaza protejarea produselor in scopul pastrarii calitatilor initiale in conditii igienice, in timpul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii lor (si chiar in timpul consumului). Aceasta usureaza si scurteaza durata de aprovizionare a consumatorilor, creand posibilitatea de autoservire, de informare a consumatorilor asupra continutului, a modului de pastrare si apreciere a produsului, usurand transportul catre consumatori si prezentarea produselor intr-o forma atragatoare. Operatiile principale de ambalare sunt: dozarea produsului in vederea ambalarii; umplerea ambalajului; inchiderea ambalajului; constituirea ambalajului colectiv sau de grupare. Dintre operatiile auxiliare de ambalare amintim: pregatirea produsului pentru ambalare; formarea ambalajului sau pregatirea lui (in cazul ambalajelor refolosibile); conditionarea ambalajului plin (marcare, inscriptionare, estetizare, etichetare). Ambalarea, ca notiune, insumeaza operatiile de aranjare a produselor in spatii delimitate prin pereti din diferite materiale numite ambalaje. Ambalajele, ca insotitori ai produselor, reprezinta corpuri confectionate din materiale corespunzatoare avand o forma potrivita, destinate a contine produse alimentare si nealimentare pentru indeplinirea scopurilor mentionate anterior, precum si pentru: - facilitarea aplicarea procedeelor tehnice moderne de transport, manipulare, refrigerare, desfacere, etc.; - cresterea vitezei de circulatie a produselor si reducerea costurilor de distributie ; - asigurarea consumatorului cu produse de calitate definita si constanta, prezentate intr-o forma atragatoare ; - ridicarea valorii produselor, inainte de expedierea lor, si eliminarea din comert a produselor de calitate mediocra. Datorita interactiunilor ambalajului cu mediul ambiant (absorbtie de gaze si umiditate, procese de coroziune si imbatranire, etc.) care determina modificari ale proprietatilor acestuia nu numai la suprafata ci si in profunzime, influentand caracteristicile produsului ambalat, atat ambalajul cat si produsul trebuie privite in ansamblu, ca un tot unitar, si nu individual. Sistemul de ambalare reprezinta metoda sau modul de realizare a operatiilor de ambalare a produselor, indiferent de natura lor. Accesoriile de ambalaj sunt materiale sau dispozitive care completeaza sau preiau unele functiuni ale ambalajelor, cum ar fi: imobilizarea continutului, amortizarea socurilor, etansarea, inchiderea, consolidarea sau identificarea ambalajului, fara a constitui insa invelis de protectie a produsului (cleme, agrafe, dopuri, capace, garnituri, etichete, etc.). Materialul de ambalaj este materialul destinat pentru confectionarea ambalajelor si (sau) accesoriilor de ambalaj, in timp ce materialul de ambalare este materialul destinat sa inveleasca temporar produsul de ambalat. Prin produs de ambalat se intelege produsul care necesita o protectie temporara de la locul de productie la locul de consum si a carui manipulare, transport, depozitare si desfacere trebuie inlesnite prin ambalare. Produsul ambalat reprezinta unitatea formata din produsul de ambalat si ambalajul respectiv. Semnificatia altor termeni utilizati: ambalaj - orice obiect, indiferent de materialul din care este confectionat ori de natura acestuia, destinat retinerii, protejarii, manipularii, distributiei si prezentarii produselor, de la materii prime la produse procesate, de la producator pana la utilizator sau consumator. Obiectul nereturnabil destinat acelorasi scopuri este, deasemenea, considerat ambalaj; ambalaj primar - ambalaj de vanzare - ambalaj conceput si realizat pentru a indeplini functia de unitate de vanzare, pentru utilizatorul final sau consumator, in punctul de achizitie; ambalaj secundar - ambalaj grupat, supraambalaj conceput pentru a constitui la punctul de achizitie o grupare a unui numar de unitati de vanzare, indiferent daca acesta este vandut ca atare catre utilizator sau consumatorul final ori daca el serveste numai ca mijloc de umplere a rafturilor in punctul de vanzare; el poate fi separat de produs fara a afecta caracteristicile produsului; ambalaj tertiar - ambalaj pentru transport - ambalaj conceput pentru a usura manipularea si transportul unui numar de unitati de vanzare sau ambalaje grupate, in scopul prevenirii deterioririi in timpul manipularii ori transportului. Ambalajul pentru transport nu include containerele rutiere, feroviare, navale sau aeriene; ambalaj reutilizabil - ambalaj refolosit pentru acelasi scop, a carui returnare de catre consumator ori comerciant este asigurata de plata unei sume-sistem depozit, prin reachizitionare sau altfel; ambalaj compozit - ambalaj confectionat din materiale diferite care nu pot fi separate manual, nici unul dintre aceste materiale neavand o pondere semnificativa pentru a putea fi incadrat la acelasi tip de material; colectare selectiva - colectarea deseurilor de ambalaje pe tipuri de materiale si/sau sortimente de materiale; deseuri de ambalaje - orice ambalaje sau materiale de ambalare care satisfac cerintele definitiei de deseu, exclusiv deseurile de productie, din Anexa nr. I A la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001;
1. *** - Manualul inginerului dn industria alimentara, Ed. Tehnica, vol 1-2, 1998 - 1999; 2. Botea T. - Ambalaje si tehnologii de ambalare in industria alimentara, Universitatea Politehnica din Timisoara, 1998; 3. Fetecau C., s.a. - Prelucrarea materialelor plastice prin injectare, Ed. OID-ICM, 1998; 4. Ioancea L. - Masini, utilaje si instalatii din industria alimentara, Ed. Ceres, 1986; 5. Jinescu V. - Proprietatile fizice si termomecanice ale materialelor plastice, Ed. Tehnica, 1979; 6. Jiscanu V. - Operatii si utilaje in industria alimentara, Universitatea Galati, 1986; 7. Luca Gh. - Probleme de operatii si utilaje in industria alimentara, Ed. Tehnica, 1978; 8. Merticaru V., s.a. - Ambalaje si mecanisme de ambalat, Ed. OID-ICM, 1997; 9. Mircea Ion - Tehnologii de ambalare a legumelor si fructelor proaspete si industrializate, Ed. Tehnica, 1986; 10. Nuta M., s.a. - Ambalaje din materiale plastice, Ed. Tehnica, 1983; 11. Potec I., s.a. - Tehnologia pastrarii si industrializarii produselor horticole, Ed. Didactica si Pedagogica, 1983; 12. Rasenescu I. - Operatii si utilaje in industria alimentara, Vol. I si II, Ed. Tehnica, 1972; 13. *** - Manualul inginerului din industria alimentara, Ed. Tehnica, 1968; 14. Segal B. - Utilajul tehnologic din industria de prelucrare a produselor horticole, Ed. Ceres, 1984; 15. Stainberg Lanny, s.a. - Metode moderne de manipulare, depozitare, transport si distributie a marfurilor agroalimentare, Ed. Ceres, 1980; 16. *** - Modern Packaging Enciclopedia, vol. 41, nr. 7A, Mc-Graw Hill Inc., New York, 1970; 17. *** - MULTIVAC, BERSTORF, PFM, AVE, Tehnofrig - prospecte si carti tehnice pentru masini si utilaje de ambalat; 18. *** - Prospecte pentru aparate de dozat utilizate la masinile de ambalat. 19. Al 6-lea program de Actiune pentru Mediu 2001 - 2010, Viitorul nostru - alegerea noastra; 20. Planul de implementare pentru Directiva 94/62/CE privind ambalajele si deseurile de ambalaj, amendata prin Directiva 2004/12/CE, iunie 2004; 21. Interpretarea datelor de raportare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje pentru anul 2003; 22. Interpretarea datelor de raportare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje pentru anul 2004; 23. Directiva 94/62/EC privind ambalajele si deseurile din ambalaje; 24. H.G. nr. 621 din 23 iunie 2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje; 25. SR EN 13428 - Ambalaje. Cerinte specifice fabricarii si compozitiei. Prevenire prin reducerea la sursa; 26. SR EN 13429 - Ambalaje. Reutilizare; 27. www. Stirom.ro; 28. RDC Environment, PIRA - Evaluation of costs and benefits for the achievement of reuse and recycling targets for the different packaging materials in the frame of the packaging and packaging waste Directive 94/62/EC - March 2003.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).