Taierea Termica a Materialelor Metalice

Extras din referat Cum descarc?

GENERALITATI
In vederea executarii pieselor ce urmeaza a fi montate in ansamblele masi!nilor si instalatiilor, se folosesc semifabricate taiate in prealabil la dimensiunile necesare, din tabla, benzi, bare, tagle, platbande, profile etc. Operatia de taiere se poate efectua prin aschiere, abraziune, forfecare, frictiune, taiere termica si cu microaschii.
In cazul taierii termice a metalelor, separarea semifabricatului in doua parti distincte se face pe seama arderii unei cantitati de metal din zona taie!turii. Exista mai multe metode de taiere termica a metalelor : taierea cu oxigen, taierea cu plasma, taierea cu laser etc.
TAIEREA CU OXIGEN
Taierea cu oxigen ocupa in prezent primul loc in tehnica taierii termice, in special a otelurilor si se realizeaza pe baza arderii metalului incalzit in prea!labil (pina '.a temperatura de aprindere in oxigen), conform reactiei
3 Fe+2O2 = Fe3O4+Q.
Pe acest principiu exista mai multe procedee de taiere termica : taierea
oxigaz, taierea cu oxigen si flux si taierea oxiarc.
TAIEREA OXIGAZ (fig. 6.68)
Metalul de taiat 1 se incalzeste cu ajutorul unei flacari de gaze 2, pina cind incepe arderea lui in oxigen, dupa care se proiecteaza un jet de oxigen 3 pe canalul axial al becului de taiere 4. Metalul arde in acest jet, cu o degajare intensa de caldura Q. Jetul de oxigen trebuie sa aiba viteza suficienta pentru ca oxidarea sa fie localizata la o portiune cit mai ingusta si pentru a arunca zgura 5 in afara. Pentru ca un metal sau aliaj sa poata fi taiat prin acest procedeu, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
-- temperatura de ardere a metalului sa fie mai mica decit temperatura de topire ;
-- prin ardere, materialul trebuie sa degaje o cantitate mare de caldura, pentru a compensa pierderile prin conductibilitatate si pentru a preincalzi rapid zonele invecinate, care urmeaza a se taia ;
-- conductibilitatea termica a materialului de taiat sa fie cit mai mica ;
-- temperatura de topire a oxizilor rezultati sa fie mai mica decit cea a materialului de taiat pentru a putea fi indepartat cu usurinta.
Pot fi taiate in conditii bune otelurile cu continut de carbon mai mic de 0,5% C. Gazele si lichidele combustibile mentionate la sudarea cu flacara de gaz pot fi folosite cu rezultate foarte bune si la taiere. Taierea se poate face manual, semiautomat si automat.
Pentru taierea manuala se foloseste un arzator de taiere prezentat in figura 6.69. Robinetele R+-, R2 si R3 servesc la trimiterea amestecului de gaze si a oxigenului la locul de taiere. in ultimul timp, in industria noastra exista tendinta de a se inlocui taierea oxiacetilenica cu taierea oximetanica, dat fiind pretul de cost mai scazut al gazului metan.
TEHNOLOGIA TAIERII CU FLACARA OXIGAZ
in vederea executarii unei taieri de calitate, trebuie respectate urmatoarele operatii :
a) Pregatirea pieselor in vederea taierii; consta in curatirea suprafetei de vopsea sau alte impuritati (care ar ingreuna procesul de taiere), trasarea si punctarea conturului etc.
b) Alegerea regimului de taiere; consta in determinarea urmatoarelor ele!mente :
-- structura si puterea flacarii de preincalzire ; se foloseste o flacara nor!mala, puterea ei stabilindu-se in functie de grosimea pieselor de taiat. in functie de grosime se aleg si becurile aparatului de taiere ;
-- presiunea jetului de oxigen ; variaza cu grosimea pieselor de taiat (tabe!lul 6.11);
-- viteza de taiere ; trebuie mentinuta constanta pe toata durata taierii si este in functie de grosimea pieselor de taiat (tabelul 6.11).
c) Executarea operatiei de taiere. Dupa reglarea parametrilor regimului
de taiere, aparatul de taiere se deplaseaza in punctul muchiei materialului


Fisiere in arhiva (1):

  • Taierea Termica a Materialelor Metalice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!