Suspensie autoturism 4x4

Extras din referat Cum descarc?

Suspensia MacPherson folosete axa de rotatie a amortizorului telescopic drept pivot superior, iar portfuzeta este legata direct de amortizor. Astfel au fost eliminate 2 componente ale suspensiei : bratul superior si pivotul superior. In constructiile suspensiei MacPherson din zilele noastre a fost adaugat un component la partea superioara a suspensiei : un rulment de presiune pozitionat intre amortizor si caroseria automobilului. Acest rulment a fost pus pentru a micsora forta necesara bracarii rotilor autovehiculului.
Suspensia se alcatuieste din urmatoarele componente :
- brat inferior
- pivot inferior
- portfuzeta
- amortizor telescopic
- arc elicoidal
- rulment de presiune
- flansa de prindere pe caroserie
Pentru o mai buna stabilitate la acest tip de suspensie se adauga, optional (sunt masini low budget care nu au bare stabilizatoare), bara stabilizatoare.
Arcul si amortizorul la acest tip de suspensie sunt concentric montate (constructie arc-amortizor) si sunt fixate prin acelasi suport de caroserie si de portfuzeta.
Datorita faptului ca aceasta suspensie are un singur brat, cel inferior, la amplitudini mari ale miscarii pe verticala, se modifica usor unghiul de cadere, ceea ce influenteaza negativ maniabilitatea. Automobilele ce au acest tip de suspensie au un caracter subvirator. 
La acest tip de suspensie se poate regla doar unghiul de convergenta, unghiul de cadere si cel de fuga sunt constructive si nu se pot modifica
Acest tip de suspensie asigura o stabilitate medie, o maniabilitate medie, are o fiabilitate buna, are un cost de productie redus si o intretinere usoara.
Schema cinematica a suspensiei McPherson
Materiale si tehnologii utilizate la constructia subansamblului proiectat 
Piesele principale ale mecanismului proiectat si functiunea fiecareia dintre aceste piese in cadrul subansamblului proeictat: 
-arc elicoidal
-amortizor telescopic
-pivot inferior
-portfuzeta
Arcul elicoidal:
Arcul elicoidal reprezinta elementul elastic din cadrul suspensiei vehiculului. Are rolul de a prelua impactul initial transformand energia cinetica a rotii in energie potentiala care este preluata mai apoi de amortizorul telescopic. Amortizorul disipa aceasta energia prin frecarea uleiului din interiorul sau dimiuand astfel amplitudinea miscarii pe care o face roata.Mai exista si arcuri lamelare, arcuri penumatice sau din cauciuc.
Pentru a realiza o caracteristica progresiva, pot fi modificate la fabricare cele trei marimi cedetermina valoarea efortului unitar de forfecare ?: diametrul sarmei d (ce schimba coeficientul k),diametrul mediu de infasurare Dm si numarul de spire n (ce determina unghiul de infasurare). Ocaracteristica progresiva permite folosirea unor arcuri mai scurte (gabarit redus) si mai usoare.
Diferite arcuri spirale:stanga - cu pas de infasurare variabil; mijloc - cu pas de infasurare constant (arc normal); dreapta - cu forma de butoi (pas, razasi unghi de infasurare variabile)
Arcurile lamelare sunt folosite de obicei la masinile cu gabarit mare sau la masini de teren.Ele preiau forte mai mari principala solicitare fiind cea de incovoiere.
In cazul arcurilor elicoidale solicitarea principala este torsiunea, dar si incovoierea este importanta. Pentru a realiza o caracteristica progresiva, pot fi modificate la fabricare cele trei marimi ce determina valoarea efortului unitar de forfecare ?: diametrul sarmei d (ce schimba coeficientul k), diametrul mediu de infasurare Dm si numarul de spire n (ce determina unghiul de infasurare). O caracteristica progresiva permite folosirea unor arcuri mai scurte (gabarit redus) si mai usoare.
Procesul de fabricare al arcurilor se imparte in mai multe categorii in functie de diametrul sarmei din care este fabricat arcul: arcuri formate la rece pentru diametre de pana la 18 milimetrii, arcuri infasurate la cald pentru diamtre de pana la 75 de milimetrii si formare la rece urmata de un tratament termic pentru diametre de peste 75 de milimetrii. Urmatorul pas este acea de a poliza spirele din capatul arcului relizand o asezare perfecta a arcului pe suprafata cu care acesta face contact si astfel se evita eventualele flambari ale arcului forta fiind distribuita in mod egal pe suprafata de asezare. Arcurile pot fi de asemenea tratate chimic impotriva coroziuni sau vopsite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Suspensie autoturism 4x4.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!