Studiul utilizării senzorilor și traductoarelor de poziție în sistemele mecatronice

Extras din referat

INTRODUCERE
Disciplina de Senzori si Traductoare ofera studentilor, de la profilurile electrice, cunostintele necesare intelegerii principiilor de functionare si modului de realizare constructiva pentru cele mai utilizate traductoare in cadrul sistemelor de reglare (sau conducere) a proceselor industriale.
Usurinta asimilarii continutului acestui curs, completat cu lucrarile practice de laborator, este conditionata de pregatirea anterioara a studentilor la disciplinele: Fizica, Bazele Electrotehnicii, Masurari Electrice si Electronica.
Intrucat aceasta disciplina (Senzori si Traductoare) este precedata si logic conectata de Masurarile Electrice, in cele ce urmeaza se vor reaminti cateva notiuni generale referitoare la:
- Procesul de masurare
- Importanta masurarilor in tehnica
- Unitatile de masura.
a) Procesul de masurare
A masura inseamna a compara o marime necunoscuta (X) cu o alta de aceeasi natura (x) luata drept unitate, dupa relatia:
X = mx (i .1)
in care m reprezinta valoarea marimii necunoscute (X). Aceasta comparare este efectuata, de regula, de catre un aparat de masura ce are memorata unitatea de masura, in interior, pe scara gradata.
Marimea de masurat (X) se mai numeste si masurand.
Indicatia aparatului de masura (valoarea m) este perceputa de catre un operator (uman sau automat), iar acest rezultat al masurarii este transmis mai departe pentru a fi utilizat in practica (fig. i .1).
Schema bloc din figura i.1 sugereaza ca procesul de masurare poate fi considerat ca o interfata intre obiectul de masura si domeniul de utilizare a rezultatului masurarii (control, verificare experimentala a unei teorii etc).
Din cauza imperfectiunii aparatului de masurat (AM) si a operatorului, precum si datorita prezentei unor factori perturbatori (FP), rezultatul masurarii este intotdeauna afectat de o eroare, iar nivelul acesteia defineste calitatea de baza a unei masurari: precizia; cu cat eroarea este mai mica, cu atat precizia este mai buna. Rezultatul unei masurari nu prezinta nici o importanta practica daca nu se cunoaste si precizia acestuia.
Pentru micsorarea erorilor si deci cresterea preciziei de masurare, trebuie, in primul rand, eliminati sau mentinuti la nivele constante, controlabile, toti factorii perturbatori (FP) cum sunt factorii de clima (temperatura, umiditatea, presiunea), campurile electrice, magnetice si electromagnetice.
In afara de acestea mai trebuie precizate si conditiile tehnice de definire a marimii X. De exemplu, daca la masurarea pierderilor in fier rezulta 2W/kg aceasta cifra nu este concludenta daca nu se specifica si valoarea inductiei magnetice, respectiv frecventa la care au fost masurate.
Ca regula generala se recomanda ca obiectele sa fie masurate in conditiile lor normale de lucru, sau cat mai apropiate de acestea.
Cu privire la aparatul de masura si la operator este necesar sa se observe urmatoarele:


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Utilizarii Senzorilor si Traductoarelor de Pozitie in Sistemele Mecatronice.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!