Sisteme de Fabricație Holonice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arthur Koestler a propus cuvantul ,,holon" pentru a descrie o unitate elementara a organizatiei in sistemele biologice si sociale. ,,Holon" este o combinatie a cuvantului grecesc holos, care inseamna intreg, si sufixul on, care sugereaza o particula sau o parte. Koestler a observat ca in organismele vii si in organizatiile sociale nu exista entitati care sunt completindependente si care nu interactioneaza.

Fiecare unitate a organizatiei, ca si o celula dintr-unorganism viu sau o familie dintr-o organizatie, este formata din mai multe unitati elementare (membrana, citoplasma si nucleu), dar in acelasi timp este o parte dintr-o unitate mai mare a organizatiei (un tesut muscular sau o comunitate). Un holon, dupa cum defineste Koestler termenul, este o parte a unui sistem care are identitate unica, formata fiind din parti care i sesubordoneaza dar, in acelasi timp face parte dintr-o entitate mai mare. Avantajul organizatiilor holonice il reprezinta posibilitatea de a construi sisteme foarte complexe, care sunt eficiente in utilizarea resurselor, rezistente la perturbatii interne si externe, si adaptabile la schimbarile din mediul in care exista.

Toate aceste caracteristici pot fi observate in sistemele biologice si sociale. In lucrarea de fata se prezinta caracteristicile sistemele holonice de fabricatie si pentru o mai buna intelegere, un prototip de sistem holonic de fabricatie.

Noua generatie de sisteme de productie trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte:

- Integrarea intreprinderii: pentru a creste competitivitatea globala si capacitatea de raspuns la cerintele pietei;

- Mediu ambiant eterogen: noile sisteme de productie vor trebui sa-si adapteze componentele hard si soft la mediul industrial si informational;

- Interoperabilitate: un mediu informational eterogen poate utiliza limbaje de

programare diferite, reprezinta date cu limbaje si modele reprezentative si opereaza pe platforme de calcul diferite;

- Structura dinamica si deschisa: Trebuie sa fie posibil sa se poata integra rapid noi subsisteme sau sa se elimine o parte din subsistemele existente din sistem, fara a se opri munca;

- Cooperare: Intreprinderile producatoare vor trebui coopereze complet cu

furnizorii, partenerii si clientii pentru asigurarea materialelor, subansamblelor, comercializarea produsului final;

- Integrarea angajatilor impreuna cu componentele soft si hard ale sistemelor de productie: oamenii si calculatoarele trebuie sa fie integrate pentru a lucra impreuna in diferite nivele ale dezvoltarii produsului si chiar la intreaga durata de viata a unui produs;

- Agilitate: Fabricatia agila reprezinta capacitatea de a se adapta rapid la un

mediu in care au loc schimbari continue si care nu pot fi anticipate si, astfel, este o componenta vitala in strategia de productie pentru o concurenta globala;

- Gradarea: exprimarea resurselor trebuie sa fie posibila fara pierderea relatiilor initiale din interiorul intreprinderii;

- Toleranta la greseli: Sistemul trebuie sa fie tolerant la greselile ce pot apare la nivelul sistemului si subsistemului si, sa detecteze si sa redreseze erorile sistemului la orice nivel, si sa minimizeze impactul asupra mediului de lucru.

SISTEME HOLONICE. SISTEME HOLONICE DE FABRICATIE

Notiunea de holon a fost introdusa de Arthur Koestler. Termenul de holon este o combinatie intre cuvantul grec holos (intreg) si sufixul on, care sugereaza o particula, o parte.

Holonul este un bloc autonom si cooperativ al sistemelor de fabricatie, incluzand uzual o componenta de procesare a informatiei si o componenta de procesare fizica. Poate asigura transformarea, transportul, memorarea si/sau validarea informatiei sau a obiectelor fizice si poate face parte din alt holon.

Autonomie este capacitatea unei entitati de a crea, controla si executa propriul plan conform unei strategii elaborate pentru orizontul de timp mediu si mare.

Cooperarea este procesul in care un set de entitati dezvolta si executa planuri mutual acceptate, pentru indeplinirea unui scop prestabilit.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Fabricatie Holonice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
753 cuvinte
Nr caractere:
4 877 caractere
Marime:
13.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
sistem, fabricatie, biologie, sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!