Semănători de precizie pentru plante prășitoare

Extras din referat Cum descarc?

Noțiuni generale:
Reușita lucrării de semănat depinde de folosirea corespunzătoare a mașinilor de semănat, dar și de buna pregătire a patului germinativ. Semănatul nu se face decât atunci când solul are umiditatea optimă și este pregătit corespunzător, fiind bine mărunțit, fără bulgări, bine nivelat și fără resturi vegetale. 
Mașinile de semănat sunt destinate pentru însămânțarea culturilor agricole, lucrare care constă în introducerea semințelor în sol la o adâncime determinată, într-o anumită densitate la unitatea de suprafață și cu o repartiție a boabelor cât mai uniformă pe suprafața terenului. Operațiunile principale care trebuie executate la semănat sunt:
- deschiderea unei rigole de o anumită adâncime, constantă pe toată lungimea ei;
- distribuirea uniformă în rigole a semințelor;
- acoperirea semințelor cu un strat umed de pământ în vederea germinării.
De la apariția semănătorilor s-au folosit mai multe metode de semănat care au rămas oarecum clasice (semănat prin împrăștiere, semănat în rânduri, în cuiburi etc.). S-au modificat, însă, modalitățile de realizare a acestor metode în scopul asigurării repartiției și îngropării uniforme a semințelor în diferite condiții de lucru.
Semănatul prin împrăștiere se realizează în următoarele variante: 
- semințele sunt distribuite, mecanic sau pneumatic, pe suprafața solului și apoi îngropate cu ajutorul grapelor, tăvălugilor, frezelor etc. Aceste mașini au o răspândire mică, deoarece o parte din semințe rămân neîngropate, iar repartiția lor pe adâncime și pe suprafața terenului este neuniformă. În plus, sunt necesare două treceri succesive, cu agregate diferite de lucru. Metoda se folosește pentru semănat orez, ierburi perene, etc. 
- împrăștierea semințelor cu îngroparea lor concomitentă la o adâncime de lucru dată. La aceste mașini brăzdarele au formă de săgeți prevăzute cu deflectoare , sau se folosesc brăzdare-patină cu mișcare oscilatorie pe o direcție perpendicular\ pe direcția de înaintare. Lățimea de împrăștiere a semințelor este aproximativ egală cu cea a brăzdarului-săgeată sau cu amplitudinea oscila]iei.
Nici aceste mașini nu au o răspândire mare deoarece avantajele rezultate nu compensează construcția complicată a acestora.
Semănatul în rânduri, cu îngroparea semințelor, este metoda cea mai frecvent utilizată și se execută în mai multe variante: 
- în rânduri dese, aflate la 4, 6 sau 8 cm între ele; se folosește la in sau cânepă de fuior și mai rar la cereale păioase. Metoda asigură o suprafață de nutriție rațională pentru fiecare plantă;
- în rânduri obișnuite, cu o distanță de 12 - 15 cm între rânduri, metodă folosită pentru cereale păioase și ierburi, precum și la unele plante tehnice sau legume; 
- în rânduri rare (distanțate), aflate la 30 - 100 cm distanță între ele; metoda se utilizează la plantele prășitoare (porumb, floarea-soarelui, sorg, sfeclă de zahăr, fasole, etc.); 
- în benzi de două sau mai multe rânduri. în benzi rândurile se găsesc la 4, 6, 8, 12, 15 sau chiar 50 cm, iar între benzi distanțele sunt mai mari (30 - 100 cm) și servesc pentru trecerea tractorului la lucrările de întreținere și recoltare a culturii. Metoda se folosește în special la semințele de legume.
Semănatul de precizie. În acest caz, semințele sunt introduse în sol, pe rânduri, câte una, două sau trei la un loc (cuib), distanța dintre semințe sau cuiburi pe rând având o mare uniformitate sau precizie; se asigură și o precizie ridicată a numărului de boabe aflate în cuib. 
Clasificarea mașinilor de semănat se face după mai multe criterii, din care amintim: 
1. după destinație:
- mașini de semănat universale, folosite pentru semănat cereale păioase sau alte culturi în rânduri dese;
- mașini de semănat speciale, destinate unei singure culturi sau unui grup restrâns de culturi, cu cerințe agrotehnice asemănătoare; 
- mașini de semănat combinate, care seamănă concomitent 2 - 3 culturi, sau execută, odată cu semănatul, fertilizarea, erbicidarea etc.; 
2. după metoda de semănat: 
- mașini de semănat prin împrăștiere (nu îngroapă semințele); 
- mașini de semănat în rânduri dese;
- mașini de semănat în rânduri rare și în cuiburi;
3. după natura sursei energetice: 
- mașini de semănat manuale (pentru câmpuri experimentale, răsadnițe, parcele foarte mici etc.); 
- cu tracțiune animală, folosite pe terenuri nemecanizabile;
- cu tracțiune mecanică: tractate, purtate și semipurtate
Cerințe specifice impuse mașinilor de semănat. Indiferent de tipul lor, mașinile de semănat trebuie să răspundă următoarelor cerințe:
- să poată fi utilizate la semănatul unui număr cât mai mare de culturi. Pentru aceasta, mașinile trebuie să aibă posibilitatea de reglare a debitului aparatelor de distribuție, a distanțelor dintre rânduri și a adâncimii de îngropare a semințelor, conform cerințelor agrotehnice ale culturilor respective; 
- să asigure menținerea constantă a debitelor aparatelor de distribuție, respectiv a normelor de însămânțare;
- să asigure obținerea și menținerea uniformității de distribuție a semințelor, atât pe lățimea de lucru a mașinii cât și pe rând. Pentru aceasta, la mașinile de semănat în rânduri, aparatele de distribuție trebuie să debiteze în timp cantități de semințe aproximativ constante, respectiv trebuie să distribuie aceleași cantități de semințe pe unitatea de lungime a fiecărui rând însămânțat. În cazul mașinilor de semănat în cuiburi, aparatele de distribuție trebuie să asigure dispunerea semințelor la distanțe constante pe fiecare rând; 
- să asigure adâncimea impusă de îngropare a semințelor și uniformitatea acesteia;
- distribuția semințelor să se facă fără vătămarea lor; 
- să realizeze rânduri drepte și echidistante, cu abateri minime ale semințelor de la axa rândului;
- să nu rezulte greșeli la semănat; 
- să permită reglarea ușoară atât a distanței dintre brăzdare, cât și a adâncimii de lucru a acestora, cu menținerea constantă în timpul lucrului a parametrilor regla]i; 
- să prezinte o construcție simplă, durabilă, ușor de întreținut și de exploatat; 
- agregatele formate să aibă manevrabilitate ridicată, capacitate de lucru mare și siguranță în exploatare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Semanatori de precizie pentru plante prasitoare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dan Cazacu, (2018) -BAZA ENERGETICĂ ȘI MAȘINI AGRICOLE ( suport de curs)
2. https://www.academia.edu/13443100/SEMANATORI_DE_PRECIZIE_PENTRU_PLANTE_PRASITOARE
3. https://cuvintulscris.wordpress.com/2015/05/19/ce-este-o-semanatoare/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!