Scule Aschietoare

Extras din referat Cum descarc?

Scula aschietoare este acea parte a sistemului tehnologic cu ajutorul careia se realizeaza nemijlocit indepartarea sub forma de aschii a surplusului de material dintr-un semifabricat in vederea obtinerii formei, dimensiunilor si calitatii de suprafata, prescrise prin documentatia tehnica, a unui organ de masina.
Suprafetele prelucrate iau nastere ca urmare a miscarii relative dintre taisul sculei si semifabricat, realizata cu ajutorul masinii-unelte. 
In ce priveste destinatia sculelor, trebuie aratat ca diversitatea mare a
formelor si dimensiunilor pieselor, a dus la aparitia unui numar mare de tipuri de scule aschietoare. Aceasta diversitate de tipuri si dimensiuni este determinata de diferitele conditii impuse sculelor si suprafetelor prelucrate, de schemele de generare si aschiere adoptate, de caracterul productiei. Intrucat procedeele de lucru sunt foarte variate, rezulta si scule cu forme geometrice diferite, ale caror taisuri au insa o geometrie comuna.
Dezvoltarea tehnologiei constructiilor de masini a condus la pefectionarea prelucrarii prin aschiere, in special datorita faptului ca aceasta reprezinta inca procedeul principal prin care se pot realiza precizii inalte ale formei, dimensiunilor si netezimii suprafetelor, cu toate ca in domeniul celorlalte prelucrari de formare, ca: turnarea de precizie, stantarea, ambutisarea si extrudarea, rularea, s.a., s-au facut progrese insemnate. Astfel, in intreprinderile constructoare de masini si aparate,
prelucrarile prin aschiere reprezinta peste 50 / 60% din totalul manoperei uzinale si respectiv din totalul manoperei de produs.
In domeniul perfectionarii sculelor se manifesta o serie de tendinte, dintre care pot fi mentionate urmatoarele: Marirea capacitatii aschietoare a sculelor prin utilizarea de materiale si forme constructive noi si prin rationalizarea conditiilor de exploatare; capacitatea de aschiere a otelurilor rapide, inalt aliate cu cobalt, vanadiu si molibden a fost sensibil marita prin ridicarea continutului de carbon si respectiv duritatii de la 62 - 65 HRC la
72 HRC; performantele carburilor metalice uzuale au fost imbunatatite considerabil prin utilizarea carburilor elaborate sau acoperite cu titan pur.
Rezultate interesante s-au obtinut prin utilizarea de scule cu noi tipuri de carburi de tantal si niobiu, care asigura placutelor o rezistenta la incovoiere marita, precum si o rezistenta mai mare la temperaturi ridicate 
( 900 / 1000?C );
Dotarea si consumul de scule aschietoare in industrie constituie un element important, care atesta nivelul tehnologic al acesteia. Folosirea unor scule aschitoare adecvate proceselor tehnologice constituie o importanta sursa de reducere a pretului de cost al prelucrarii. Scula aschitoare se constituie astfel ca o importanta parte a sistemului tehnologic destinat prelucrarilor prin aschiere. Intre parametrii consructivi-functionali ai acestuia, indeosebi capacitatea energetica a masinii-unelte si capacitatea de
aschiere a sculei este necesar sa existe o compatibilitate, un echilibru reciproc, astfel ca puterea disponibila in sistem sa poata fi consumata de catre scula in proces si invers, posibilitatile oferite de caracteristicile sculei sa fie utilizate cat mai complet prin nivelul parametrilor functionali ai masinii-unelte. Cautarea permanenta, pe diverse cai, a acestui echilibru intre capacitatea de aschiere a sculei si capacitatea energetica a masinii-unelte a constituit mereu un important factor de progres tehnic in acest domeniu al tehnicii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scule Aschietoare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!