Schema Cinematică Strung

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Strunjirea

Este procedul de prelucrare la care indepartarea din semifabricat se realizeaza pe strung, cu ajutorul unei scule numita cutit, semifabricatul executind de obicei miscarea principala, de rotatie, iar cutitul efectuind miscarea de avans. Datorita multitudinii pieselor cu forma de rotatie, necesare a se realiza in constructia de masini, ca si datorita multiplelor posibilitati de prelucrare prin strunjire, strungurile sunt cele mai raspandite masini-unelte pentru aschierea metalelor.

In industrie strungul normal este cel mai frecvent utilizat, datorita caracterului universal al destinatiei sale. Mai este denumit strung universal, paralel sau oriyontal.

El are posibilitatea de a prelucra piese scurte sau lungi, din bara sau din semifabricate individuale, dintr-o singura prindere, sau din mai multe prinderi.

Piesele complicate pot fi prelucrate integral la un singur strung, intr-o singura operatie, sau in flux tehnologic pe mai multe masini succesive, in mai multe operatii. In fiecare din aceste operatii se prelucreaza cate o suprafata sau cate un grup de suprafete.

Schema cinematica de principiu

Schema cinematica a strungului normal este prezentata in fig 1., in care se dau principalele elemente constructive: 1- batiul; 2- papusa fixa; 3- papusa mobila; 4- caruciorul; 5- cutia rotilor de schimb; 6- cutia de avansuri si filete.

Batiul serveste la fixarea masinii pe fundatie si la asamblarea elementelor masinii intr-un tot unitar, preluand fotele ce apar in sistemul tehnologic masina-dispozitive-piesa-scula. De obicei, in interiorul lui se monteaza instalatia electrica de comanda si uneori parti ale cutiei de viteze. Batiul este prevazut la partea superioara a patului cu niste ghidaje orizontale.

Papusa fixa 2 este o carcasa fixa pe batiu si adaposteste de obicei cutia de viteze a strungului sau cel putin o parte a acestuia. Papusa fixa a strungului este strabatuta de axul principal A.P., pe care se prinde piesa de prelucrat. Axul principal este construit de obicei sub forma tubulara, pentru a permite trecerea prin interiorul sau a semifabricatelor-bara.

Papusa mobila 3 serveste in principal la centrarea piselor lungi intre varfuri si la executarea gaurilor axiale in piese.

Caruciorul 4 se poate deplasa pe ghidajele batiului si serveste la realizarea miscarilor de avans II, III si IV ale cutitelor, cu ajutorul celor 3 sanii din care este format: sania longitudinala S.L., cea transversala S.T. si respectiv sania port-cutit - S.P.C.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Schema Cinematica Strung.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
875 cuvinte
Nr caractere:
4 163 caractere
Marime:
265.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
procedeu, strung, mecanica, schema
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Mecanică
Sus!