Punerea în funcțiune, supravegherea și întreținerea în perioada de exploatare

Extras din referat Cum descarc?

Punerea in functiune a unei instalatii hidraulice poate fi definita ca fiind totalitatea operatiilor ce se executa in faza de trecere de la starea de repaus,la cea de functionare. Ea reprezinta pentru beneficiar momentul important in care instalatia poate fi solicitata sa satisfaca cerintele pentru care a fost conceputa. Inainte de punerea in functiune, este absolut obligatoriu ca personalul de exploatare sa studieze cu atentie si sa-si insuseasca indicatiile cuprinse in instructiunile de exploatare ale fabricilor constructoare, emise pentru fiecare tip de pompa in parte si livrate impreuna cu acestea.Verificarile ce se efectueaza inainte de pornirea propriu-zisa au ca scop sa ofere garantia indeplinirii tuturor conditiilor necesare unei functionari corecte a instalatiei.
Aceste verificari, valabile in general pentru toate pompele industriale, se vor efectua in ordinea urmatoare:
- rotirea libera (valabila numai pentru pompele cu organe in miscare de rotatie);
- sensul de rotatie (valabil numai pentru pompele cu organe in miscare de rotatie);
- sistemul de ungere;
- sistemul de etansare;
- circuitele auxiliare;
- amorsarea.
Rotirea libera este prima operatie ce se executa inainte de pornirea pompei si are ca scop sa verifice in ansamblu corectitudinea montajul pieselor rotitoare pentru aceasta, se slabeste stangerea presetupei si apoi se roteste cuplajul cu mana. Rotirea trebuie sa se faca usor si continuu. Daca pe anumite portiuni se intimpina rezistente sau intepeniri, se va verifica centrarea cuplajului. Prin aceasta verificare, se previne pornirea unei pompe blocate din anumite motive, care, fortata, poate conduce la defectarea unor piese.
La pompele care functioneaza in conditii atmosferice neprielnice, expuse pericolului de inghet, operatia de verificare a rotirii se va executa de fiecare data cand se porneste pompa. La aceste pompe, in peripoada de iarna, dupa fiecare oprire, se vor desuruba dopurile prevazute la partea inferioara a carcasei, cu scopul de a evacua apa din pompa si a preveni astfel inghetarea ei.
Sensul de rotatie a pompei are o mare importanta asupra bunei functionari a instalatiei, atat in ceea ce priveste obtinerea parametrilor energetici, cat si pentru prevenirea deteriorarii agregatului. Este obligatoriu sa se verifice daca sensul de rotatie al motorului de antrenare corespunde cu cel indicat de sageata de sens a pompei. Aceasta sageata este asezata intotdeauna intr-un loc usor vizibil si este realizata fie din turnare, aparand proieminenta pe piesa respectiva, fie sub forma unei placute prinsa cu nituri. Pentru a atrage mai usor atentia, culoarea ei se deosebeste de cea a pompei - se vopseste in rosu, galben sau negru. Verificarea sensului de rotatie se face la pompele antrenate de motoare electrice, deoarece acestea pot functiona in ambele sensuri. Motoarele termice de forta, in afara de cele navale, au sensul determinat prin constructie, astfel ca in exploatare el nu mai poate fi modificat.
La pompele echipate cu garnituri moi din azbest grafitat, verificarea sensului se face numai dupa ce in prealabil sau slabit suruburile de stangere a presetupei. La pompe echipate cu etansari mecanice, se va verifica inainte de pornire prezenta lichidului de ungere -spalare, in spatiul destinat acestuia.
Este interzis a se proceda la verificarea sensului cu motorul cuplat, la pompele la care rotorul este fixat pe arbore prin infiletare, deoarece o pornire in sens invers poate provoca desurubarea sa si intepenirea in carcasa. Aceasta interzicere este intotdeauna subliniata in instructiunile de exploatare (cartea tehnica a masinii).
La aceste tipuri de pompe, pentru verificarea sensului, se procedeaza astfel: se decupleaza in prealabil motorul, se verifica sensul la mersul in gol si se corecteaza daca este cazul, se cuplaza din nou pompa si se verifica centrarea cuplajului. 
Lagarele pompei sunt unse cu ulei sau cu unsoare consistenta. Inaite de pornire, se va verifica sistemul de ungere astfel: la pompele care au lagarele unse cu ulei, nivelul acestuia trebuie sa se gaseasca in dreptul semnului de nivel prevazut pe lagar, de obicei un vizor transparent. Daca pompa este cu un ungator de nivel constant, se va verifica nivelul uleiului din paharul basculant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Punerea in Functiune, Supravegherea si Intretinerea in Perioada de Exploatare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!