Monitorizarea Emisiilor Radioactive la Centralele Nucleare

Extras din referat Cum descarc?

1.Ce este radioactivitatea?
Radioactivitatea este proprietatea unor elemente chimice de a emite prin dezintegrare spontana radiatii corpusculare si/sau electromagnetice. Aceasta este un fenomen natural ce se manifesta in mediu.
Radioactivitatea naturala este determinata de substantele radioactive (radionuclizi) de origine terestra (precum U-238, U-235, Th-232, Ac-228 etc.), la care se adauga substantele radioactive de origine cosmogena (H-3, Be-7, C-14 etc) si radiatia cosmica. Substantele radioactive de origine terestra exista in natura din cele mai vechi timpuri, iar abundenta lor este dependenta de conformatia geologica a diferitelor zone, variind de la un loc la altul. Componenta extraterestra a radioactivitatii naturale este constituita din radiatiile de origine cosmica provenite din spatiul cosmic si de la Soare. Substantele radioactive de origine cosmogena se formeaza in straturile inalte ale atmosferei, prin interactia radiatiei cosmice cu elemente stabile. 
Toate radiatiile ionizante, de origine terestra sau cosmica, constituie fondul natural de radiatii care actioneaza asupra organismelor vii.
Alaturi de radionuclizii naturali se gasesc radionuclizii artificiali care au patruns in mediu pe diferite cai: intentionat, in urma testelor nucleare si prin deversari de la diverse instalatii nucleare (centrale nuclear-electrice, reactoare de cercetare, etc.) si accidental, in urma unor defectiuni la instalatiile nucleare (ex. accidentul nuclear de la Cernobil).
Principii de baza
Viteza dezintegrarii
Dezintegrarea radioactiva este un fenomen spontan (se produce fara a fi provocat extern). Nu depinde de temperatura, presiune sau de combinatia chimica in care apare atomul al carui nucleu sufera dezintegrarea. Pe de alta parte, dezintegrarea este un fenomen aleator: nu se poate determina cand se va dezintegra un anumit nucleu atomic, desi pentru o populatie mare de nuclee de un anumit tip se poate estima cate nuclee vor suferi dezintegrarea intr-un anumit interval de timp.
Cantitatea de substanta variaza dupa o lege exponentiala: , unde:
- n0 este cantitatea initiala de substanta (data ca masa sau ca numar de atomi), 
- nt este cantitatea ramasa (data sub aceeasi forma), 
- t este timpul scurs de la inceputul experimentului, 
- ?t este o marime numita perioada de injumatatire, specifica speciei de atomi, si reprezinta timpul dupa care dintr-o cantitate data de substanta radioactiva ramane jumatate din cantitatea initiala. 
- De remarcat ca asta inseamna ca prin dezintegrare radioactiva o substanta radioactiva nu dispare niciodata complet. Practic, dupa 100-200 de perioade de injumatatire dintr-o cantitate egala cu masa Pamantului ar ramane un singur atom.
- Timpul de injumatatire variaza in limite foarte largi, de la fractiuni de secunda pana la miliarde de ani. Printre cele mai lungi perioade de injumatatire au Uraniu-238, Uraniu-235, Thorium-232 si Kalium-40.
Radiatiile emise
Exista doua tipuri de ,,radiatii" emise cu ocazia dezintegrarii radioactive:
- Particule subatomice. Acestea au primit initial nume de raze deoarece natura lor nu era cunoscuta la inceput. 
o nuclee de heliu (He2+) de mare viteza, numite si raze ?, 
o electroni, numiti si raze ?, 
o pozitroni, numiti si raze ?+, 
o neutroni 
- Unde electromagnetice de mare energie (frecventa mare sau, echivalent, lungime de unda mica), numite radiatii (raze) gamma. 
Toate aceste ,,radiatii" au proprietatea de-a ioniza gazele prin care trec, facandu-le astfel conductoare electrice. Din acest motiv, aceste ,,radiatii" se numesc radiatii ionizante.
,,Radiatiile" ?, ? si ? se deosebesc prin puterea de penetrare (distanta pe care o pot parcurge intr-un anumit mediu, pana sunt absorbite complet). Razele ? sunt cele mai rapide, dar sunt complet oprite in grosimea unei foi de hartie obisnuita sau in cel mult o zecime de milimetru de aluminiu. In aer, distanta maxima pe care o poate strabate nu depaseste 11cm. Razele ? sunt mai putin rapide, dar considerabil mai dure decat cele ?, putand sa strabata 2-3mm de aluminiu. In aer distanta nu depaseste mai mult de 10-15m. In schimb razele ? sunt cele mai penetrante datorita puterii lor de ionizare foarte scazuta(procesele de interactiune cu atomii substantei prin care trec sunt foarte rare), neavand nici sarcina electrica si nici masa. Razele ? pot strabate cu usurinta grosimi considerabile din tesuturi animale si vegetale, substante usoare si chiar cativa centimetri din substante grele cum ar fi de exemplu plumbul. Datorita puterii lor mari de penetrare, mai mare chiar decat a razelor X descoperite de Roentgen, razele ? sunt folosite in aceleasi scopuri ca cele dintai. Astfel sunt folosite in medicina, sau la masurarea unor obiecte metalice din exterior, fara sa fie nevoie macar desfacerea acestora, se poate face controlul unor piese de masini fabricate in serie, se pot face cercetari geologice cu privire la zacamintele de petrol si multe altele.
Detectarea radiatiilor se poate face pe mai multe cai:
- datorita efectului de ionizare, pot fi detectate cu electrometre sensibile; pe acest principiu functioneaza de exemplu detectorul Geiger-Muller; 
- prin innegrirea unei placi fotografice 
- cu ajutorul camerei cu ceata 
- Radioactivitatea se masoara prin numarul de dezintegrari produse intr-o secunda. 
Unitatea de masura este unitatea becquerel (bq) prin care se exprima cantitatea de radiatii pe secunda.
2.Ce este un reactor nuclear si cum se construieste?
Reactorul nuclear este o instalatie in care este initiata o reactie nucleara in lant, controlata si sustinuta la o rata stationara (in opozitie cu o bomba nucleara, in care reactia in lant apare intr-o fractiune de secunda si este complet necontrolata).
Reactoarele nucleare sunt folosite pentru numeroase scopuri. Cea mai semnificativa utilizarea curenta este pentru generarea de putere electrica. Reactoarele de cercetare sunt folosite pentru producerea de izotopi si pentru experimente cu neutroni liberi. Din punct de vedere istoric, prima folosire a reactoarelor nucleare a fost producerea plutoniului pentru bomba atomica. O alta utilizare militara este propulsia submarinelor si a vapoarelor (desi aceasta presupune un reactor mult mai mic decat cel folosit intr-o centrala nuclearo-electrica).


Fisiere in arhiva (1):

  • Monitorizarea Emisiilor Radioactive la Centralele Nucleare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!