Măsurarea Debitelor

Extras din referat Cum descarc?

1. Aparate de masura
a) Clasificare
In procesele tehnologice masurarea debitelor de fluide, adica a cantitatii de fluide scurse prin conducte in unitatea de timp, este de cea mai mare importanta, atat pentru alcatuirea bilanturilor de materiale cat si pentru conducerea propriu-zisa a acestor procese. La efectuarea unei masurari de debit, trebuie sa se aleaga intotdeauna metoda de masurare cea mai adecvata si care sa asigure precizia de masurare cea mai ridicata pentru cazul respectiv.
Dupa procedeul de masurare, debitmetrele se pot clasifica in mai multe categorii:
- Debitmetrele cu diferenta de presiune variabila sunt aparate al caror principiu de functionare se bazeaza pe masurarea diferentei de presiune la un dispozitiv se strangulare care se gaseste montat in conducta de curgere a fluidului respectiv. Aceasta diferenta de presiune serveste drept masura a debitului de fluid.
- Debitmetrele de trecere se bazeaza pe sesizarea presiunii dinamice a fluidului care trece prin conducta de catre traductorul aparatului (plutitor, piston, tub pneumometric, etc.), introdus in jetul de fluid. Drept rezultat, traductorul se deplaseaza, marimea deplasarii servind ca masura a debitului.
- Debitmetre cu miscare continua a dispozitivelor receptoare - aparate a caror traductor efectueaza, prin actiunea eforturilor dinamice ale jetului de fluid, o miscare de rotatie sau oscilatie, viteza de miscare a traductorului servind drept masura a debitului.
- Debitmetrele electrice se bazeaza pe masurarea parametrilor electrici ai sistemului format din fluidul masurat si traductorul aparatului, parametrii care variaza in functie de marimea debitului. Valoarea parametrului electric ales serveste ca o masura a debitului.
- Debitmetrele termice se bazeaza pe masurarea cantitatii de caldura cedata de un element incalzit in jetul de fluid. Aceasta cantitate de caldura serveste drept masura a debitului.
- Debitmetrele cu ultrasunete se bazeaza pe masurarea parametrilor oscilatiilor ultrasonice care se propaga in jetul de fluid masurat.
- Debitmetrele cu izotopi radioactivi se bazeaza pe masurarea de catre traductorul aparatului de masura a duratei de timp intre impulsurile provocate de receptionarea particulelor radioactive dozate periodic in fluidul de masurat. Pe baza acestei indicatii si cunoscand intervalul de timp intre doua introduceri succesive de particule radioactive in jetul de fluid, se determina viteza fluidului prin conducta, care constituie o masura a debitului.
Din punctul de vedere al modului de transmitere a indicatiilor, debitmetrele se clasifica in doua categorii:
- debitmetre cu indicatia locala a rezultatului miscarii;
- debitmetre cu transmisie la distanta a rezultatului masurarii, metoda de transmitere putand fi pneumatica, electrica sau hidraulica.
b) Principii de functionare
Traductoare cu strangulare constanta
La baza conceptiei acestor traductoare sta dependenta dintre caderea de presiune pe care o sufera un fluid ce traverseaza o sectiune strangulata si viteza sa. Caderea de presiune, sesizata de un traductor corespunzator, constituie o masura a debitului de fluid care circula prin strangularea respectiva.
In figura 1 sunt prezentate cateva din cele mai uzuale dispozitive de strangulare: diafragma simpla, duza, stavilar, tub Venturi.
Traductoare cu tub capilar
Pentru masurarea debitelor foarte mici, drept dispozitiv de strangulare se poate folosi un tub capilar (figura 3). In regim de curgere laminar, la un astfel de dispozitiv dependenta dintre debit si caderea de presiune este exprimata de relatia Hagen-Poiseuille:
unde d este diametrul tubului capilar, l este lungimea acestuia, ? este vascozitatea dinamica a fluidului, iar ?p=p1-p2 caderea de presiune pe capilar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masurarea Debitelor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!