Masini de Alezat

Extras din referat Cum descarc?

Masinile de alezat sunt destinate prelucrarii fine ale alezajelor.
Dupa pozitia arborelui principal si dupa destinatie, aceste masini pot fi:verticale( monoax,multiax), orizontale ( care lucreaza dintr o parte numite unilaterale si care lucreaza din doua parti numite bilaterale), speciale orizontale-universale si in coordinate.
Prelucrarile care se executa la aceasta categorie de masini sint:alezari de finisare de degrosare, gauriri si frezari.Masinile de alezat au posibilitatea de pozitionare a alezajului de prelucrat dupa doua coordinate situate in plan vertical, papusa portscula se poate deplasa pe verticala iar in polan orizontal se deplaseaza masa. Aceste deplasari se fac cu precizie, incat se pot prelucra alezaje a caror pozitie reciproca este de asemenea o conditie constructive a piesei de prelucrat.Faptul ca bara de alezat poate fi sprijinita intr-un lagar decontr-suport , asigura realizarea formei geometrice a alezajului uniform pe toate lungimea .Acestea sunt avantajele pentru care masinade alezat a capatat o utilizare din ce in ce mai mare si astazi nu se poate concepe o uzina moderna sa nu aiba in dotare si o asemenea masina.
Fig:1
In fig: 1 este prezentata o vedere de ansamblu a masinii de frezat si alezat AF 85, de constructie romaneasca.Din figura se observa ca este o masina supla si in acelasi timp foarte robusta , ceea ce o recomanda pentru o gama foarte variata de operatii.
1. Masinile de alezat verticale
a. Masini de alezat verticale monoax (fig:2).Masina este prevazuta cu un montant 1, pe care se deplaseaza in directie verticala (miscarea II) sania 2 , care sustine arboreal principal 3.Masa 4 a masinii se poate deplasa longitudinal (miscare III) si transversal (miscarea IV) in vederea centrarii semifabricatului pe scula.Miscarea principala de aschiere I imprimata sculei, se realizeaza mechanic , iar avansul II al saniei in directie verticala este obtinut printr-un system de actionare hidraulic. 
Aceste masini de alezat se utilizeaza la alezarea blocurilor-cilindru ale motoarelor si a camasilor de cilindri la productia de serie si in atelierele de reparatii.
Diametrul maxim al pieselor alezate este de 320-350mm, iar lungimea alezajului de 550-600mm.
Fig:2 
b. Masini de alezat verticale multiax.Se construiesc in doua variante :masini la care avansul se executa in sus si in jos si masini la care avansul se executa de jos in sus.In fig 3 este prezentata o masina de alezat verticala multiax la care avansul se executa de sus in jos.
Pe ghidajele montantului 1 gliseaza caruciorul 2, prevazut cu mai multi arbori principali 3, care executa miscarea principala I .Miscarea de avans II este realizata hidraulic.Aceste masini sunt folosite la productia de serie si in serie mare , pentru alezarea cilindrilor blocurilor motoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masini de Alezat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!