Industria Constructoare de Mașini în Statele Unite ale Americii

Extras din referat

I. INTRODUCERE
Automobilul, inca de la inceputuri, a reprezentat o sursa de fascinatie, un nou mod de viata, si o cu totul noua conceptie a miscarii.
Inca de la cele mai vechi timpuri, sub o forma sau alta, mai mult sau mai putin elaborata, s-au cautat mijloace din ce in ce mai rapide, care sa sporeasca eficienta locomotiei.
Etimologia cuvantului automobil este reprezentata de cuvintele din latina, ,,auto" si ,,mobilis", in timp ce cuvant cuvantul englez ,,car" isi are originea in celtul ,,carrus".
Ziarele au folosit pentru a descrie automobilul cuvinte ca: autohton, celeo-locomotive, autokinetic, trasura cu motor, sau trasura cu motor, sau trasura fara cal.
In anul 1895, H.H. Hohlsaat, editor la ,,Chicago Times-Herald" ofera un premiu de 500 de dolari pentru cel care oferea cel mai bun nume, castigator fiind cel care a reprezentat varianta ,,motocicleta".
Numele actual, automobilul, a fost pus in circulatie in 1897 de ,,New York Times" intr-un paragraf in acre spunea ca ,,noul mecanism cu un nume ingrozitor - automobilul si-a facut un loc in istorie".
O enumerare a celor mai vechi idei privind automobilul l-ar cuprinde, printre altii, pe filosoful si omul de stiinta britanic din secolul al XIII-lea, Roger Bacon, care a spus ca ,,masinile pot fi facute astfel incat fara a fi trase de animale sa se miste cu o rapiditate incredibila".
Chiar si Homer scria in Iliada ca Hehaistos facea vehicule cu trei roti, care se miscau singure.
Si alte minti luminate s-au gandit la viitorul automobil, doua dintre acestea fiind ale italienilor secolului al XV-lea, Francesca di Giorgio Martini si Leonardo Da Vinci.
Primul anunt publicitar privind automobilul era facut de Ransom E. Olds in anul 1900 in revista ,,Scientific American": ,,Nu musca, nu oboseste la drum lung, si nu transpira cand e cald. Nu are nevoie de grija, si nu mananca decat cand merge la drum", o evidenta comparatie cu cu deja invechitul cal.
Tot la capitolul premiere, prima masina americana ,,de performanta" a fost produsa de Alexander Winston in 1897 si avea 12 cai putere.
II. DEZVOLTAREA ECONOMICA
In paralel cu constructia masinilor s-a dezvoltat reteaua de drumuri din Statele Unite ale Americii.
Este greu de gasit sau de facut o harta cu drumurile lumii deoarece insusi conceptul de drum este foarte variat si are intelesuri diferite de-a lungul pamantului. In unele locuri strazile sunt largi si foarte bine pavate; in alte locuri sunt inguste si foarte prost, sau chiar deloc pavate. Un lucru este insa sigur, majoritatea drumurilor sunt simple dungi de pamant de-a lungul peisajelor. Si totusi astfel de drumuri sunt privite drept adevarate autostrazi in marile tari subdezvoltate. In general, modelul global al strazilor se aseamana cu cel al cailor ferate, cu diferenta majora ca strazile acopera un areal mai mare.


Fisiere in arhiva (3):

  • Industria Constructoare de Masini in Statele Unite ale Americii
    • Bibliografie.doc
    • P1.doc
    • Ref.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!