Distributie Variabila - Sistemul Valvetronic

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul Valvetronic ce echipeaza noile motoare cu patru cilindri a firmei BMW a aparut pe piata in luna iunie a anului 2001, o data cu lansarea modelului 316ti Compact. Caracteristica notabila a motorului, sistemul Valvetronic, face din aceasta primul motor din lume fara obturator, functia sa fiind inlocuita de ridicarea variabila a supapelor de admisie.Aceasta inovatie reprezinta un salt in istoria motoarelor cu ardere interna, comparabil, ca semnificatie, cu trecerea de la carburator la sistemul de injectie , de la managementul mecanic al motorului , la cel electronic.Avantajul consta in reducerea semnificativa a consumului de combustibil,combinata cu o scadere a emisiilor poluante, precum si un raspuns mai bun al motorului.
Pana acum, procesul de control al distributiei gazelor unui motor cu aprindere comandata a fost un compromis intre putere si cuplu,pe de o parte, si consum de combustibil, emisii si confort, pe de alta parte.Comanda variabila a supapelor a culminat cu sistemul Vanos, produs de BMW, ca cea mai sofisticata tehnologie de acest tip, care reduce compromisul la minimum, dar nu poate furniza o solutie completa si multilaterala. Aceasta deoarece clapeta obturatoatre (clapeta de aer) face imposibila reducerea consumului peste o anumita limita, pentru ca se obstructioneaza admisia libera a aerului in motor, pentru o gama larga de regimuri de functionare. Pentru a recapitula acest aspect, amintim ca obturatorul controleaza sarcina motorului. Fara obturator, motorul ar functiona la sarcina maxima. Atunci cand clapeta de aer nu este complet deschisa, se produce o scadere de putere si o crestere de consum, datorata rezistentei gazodinamice introduse de obturator. Desi Vanos este capabil sa regleze momentele de deschidere si inchidere ale supapelor, aceasta optiune de control a motorului are unele limite.
Fig. 1. Schema de principiu al sitemului Valvetronic
Specialistii de la BMW au reusit sa obtina efectul produs de obturator prin inlocuirea acestuia cu un sistem de ridicare variabila a supapei de admisie, creind astfel primul sistem de distributie variabila totala, utilizabil la un automobil de serie. Denumit Valvetronic, sistemul are la baza distributia variabila Vanos, care se bucura deja de succes pe piata. Acum, sistemul aditional de ridicare variabila a supapei de admisie ajusteaza actiunea efectiva a camei si, in consecinta, aria orificiului oferit de supapa de admisie si durata de deschidere, functie de cerintele specificate implicate.
Reducerea consumului de combustibil, realizata de conceptul de control al sarcinii fara obturator, este de aproixmativ 10%, conform ciclului EU, si de cel putin 10%, in conditii normale de conducere.Economia creste cu atat mai mult cu cat soferul utilizeaza motorul la sarcini si turatii reduse. 
Potentialul oderit de Valvetronic este mult mai mare decat la alte sisteme de distributie variabila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Distributie Variabila - Sistemul Valvetronic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!