Criterii Generale de Proiectare a Pieselor Injectate prin Procedeul MIM

Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Introducere
Injectia pulberilor metalice (MIM/PIM) este un proces de prelucrare la forma finita a pieselor solide, care prezinta o complexitate geometrica ridicata, si se preteaza productiei de serie medie si mare.
Procesul combina complexitatea geometrica a pieselor injectate din materiale plastice cu proprietatile mecanice ale pieselor realizate din materiale metalice sau nemetalice.
Referatul isi propune sa determine principalele reguli de proiectare CAD a pieselor prelucrabile prin procedeul MIM, cat si sa evalueze anumite grupe de piese tip si posibilitatea prelucrarii acestora prin injectie.
Proiectarea pieselor injectabile din pulberi metalice implica aceleasi conditii generale ca si proiectarea pieselor prelucrabile prin procedee clasice.
Fig.1.1 Solutia de proiectare si principalii factori de influeta
Se impune respectarea anumitor orientari generale:
- asigurarea fiabilitatii produsului, adica indeplinirea functiei impuse prin tema de proiectare, la un anumit nivel de calitate, un timp dat. De asemenea se impune asigurarea conditiilor de rezistenta a produsului, cu aplicarea unor calcule de rezistenta mecanica, la deformatii, uzura, temperatura etc., in care se considera solicitari si conditii functionale si de mediu, caracteristici de materiale, dimensiuni si forme;
- asigurarea celor mai avantajoase conditii tehnico-economice de realizare si exploatare, in ceea ce priveste materialul utilizat, stabilirea formelor si dimensiunilor,gradul de tipizare, costurile de prelucrare si exploatare, randamentul, gabaritul, greutatea etc.;
- respectarea regulilor tehnologice in proiectarea formei, in functie de particularitatile procesului MIM;
- respectarea standardelor, normelor si a recomandarilor.
Proiectarea formei produsului din punct de vedere tehnologic pleaca de la functiile produsului si de la structura sa stabilita anterior, de la dimensiunile si cotele de relatie si pozitie ale unor suprafete functionale determinate prin calcul.
Se poate afirma ca o piesa are o buna tehnologicitate sau a fost corespunzator proiectata tehnologic, daca uzinarea ei nu ridica probleme deosebite.Dupa cum se stie, in fazele de proiectare, piesa (reperul, organul de masina) primeste forma impusa de conditiile de functionare. Din pacate, uneori, aspectul tehnologicitatii formei este neglijat de proiectant, acesta nu totdeauna fiind in masura sa aprecieze domeniul tehnologiei de fabricatie. Apare aici necesitatea consultarii dintre proiectant si tehnologul de fabricatie. Conditia dubla a preciziei functionale alaturi de minimizarea costului de fabricatie face necesara uneori chiar reproiectarea piesei. Nu trebuie uitata ideea corelarii celor doua principii amintite la conditiile concrete de fabricatie - atelierul respectiv (sectia sau intreprinderea).
Tehnologicitatea unui produs depinde in principal de:
- forma produsului
- precizia impusa
- rolul functional.
Cap.2 Criterii generale de proiectare a pieselor prelucrabile prin procedeul MIM
2.1 Caracterizarea pieselor obtinute prin M.I.M.
Proprietatile mecanice ale pieselor sinterizate sunt dependente de factori precum: compozitia chimica, microstructura, porozitatea, dimensiunea si forma pulberilor metalice utilizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criterii Generale de Proiectare a Pieselor Injectate prin Procedeul MIM.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!