Compozit

Extras din referat Cum descarc?

Un compozit este un material solid, format din doua sau mai multe substante componente, diferite si distincte, care-si pastreaza caracteristicile fizice, contribuind in acelasi timp la realizarea proprietatilor cerute pentru produsul finit.
Compozitele si fabricarea acestora nu reprezinta noutati. De fapt, aceasta este una dintre cele mai vechi metode de inginerie folosite de om. Diverse compozite, cum ar fi argila armata cu paie, au fost folosite pentru constructii din vremuri preistorice. Astazi, compozitele sunt peste tot in jurul nostru. De exemplu, majoritatea cladirilor sunt compozite, realizate din cele mai noi materiale, cum ar fi tipuri diferite de beton armat cu otel sau panouri sandwich. De asemenea, poliesterul armat cu fibra de sticla este folosit extensiv pentru construirea multor produse cum ar fi barci, iahturi, rezervoare, conducte, etc.
Materialele compozite sunt materialele utilizate pentru fabricarea de produse compozite. Trei tipuri de materiale sunt folosite in majoritar in industria de azi: Materialul de baza (matricea) este un fel de adeziv care inconjoara, accepta si pastreaza impreuna materialul de armare.
Materialele de armare sunt, de obicei, tipuri de fibre care prezinta caracteristici fizice deosebite (mecanice sau electrice).
Materialul de baza (matricea) este, in forma finala, un material solid cu densitate redusa, folosit in/intre straturile de armatura formand un tip de structura de tip sandwich.
O scurta istorie
Arheologii spun ca oamenii au folosit materiale compozite cel putin 5.000 pana la 6.000 de ani in urma. In Egiptul antic, caramizi facute din lut si paie pentru a inveli si consolida structurile din lemn, cum ar fi forturi si monumente. In unele parti din Asia, Europa, Africa si America, culturi indigene pentru a construi structuri din nuiele (scanduri sau benzi de lemn) si manji (un compozit de noroi sau lut, paie, pietris, var, fan si alte substante).
O alta civilizatie avansata, mongolii, au fost, de asemenea, pionieri in utilizarea materialelor compozite. Au inceput in jurul lui 1200, sa construiasca arcuri armat din lemn, os, si adeziv natural, invelite cu coaja de mesteacan. Acestea au fost mult mai puternice si mai precise decat arcuri simple, din lemn, ajutand Imperiul mongol Genghis Khan sa se raspandeasca in Asia.
Epoca moderna a compozitelor a inceput in secolul 20 cu inventarea de materiale plastice timpurii, cum ar fi bachelita si de vinil, precum si produse din lemn de inginerie, cum ar fi placaj. Un alt compozit esential, Fiberglas(fibra de sticla), a fost inventat in 1935. A fost mult mai puternic decat compozitele anterioare, putea fi turnat si in forma, si a fost extrem de usor si durabil. 
Al doilea razboi mondial a grabit inventarea, inca mai multe materiale compozite derivate din petrol, dintre care multe sunt inca in uz si in prezent, inclusiv poliester. In 1960 a avut loc introducerea mai sofisticata a compozitelor, cum ar fi Kevlar si fibra de carbon. 
Materiale compozite moderne
Astazi, utilizarea de materiale compozite a evoluat pentru a incorpora in mod obisnuit o fibra structurala si un material plastic, acest lucru este cunoscut sub numele de Fiber plastic armat sau FRP pentru scurt. Ca si paie, fibrele asigura structura si rezistenta compozitului, in timp ce un polimer de plastic detine fibrele impreuna. 
Tipuri comune de fibre utilizate in compozite FRP includ:
- fibra de sticla
- fibra de carbon
- fibre de aramid
- fibre de bor
- fibra bazalt
- fibre naturale (lemn, in, canepa, etc.)
In cazul fibrei de sticla , sute de mii de fibre de sticla mici sunt compilate impreuna si fixate rigid , in loc de o rasina polimer plastic. Rasini plastice comune utilizate in compozite includ:
- epoxidice
- vinil Ester
- poliester
- poliuretan
- polipropilena
Exemple de materiale compozite:


Fisiere in arhiva (1):

 • Compozit.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!