Combustibili

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 Echipamente de masurare a emisiilor poluante la autovehicule
Capitolul 2 Combustibili alternativi
Capitolul 3 ???????????????????????????????????????????? ????????h???????????????????????????????????????????? ???????? ???????????????????????????? ???? ???????????????????????????? ???????? ????????????????????????????e


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1.Echipamente de masurare a emisiilor poluante la autovehicule
Automobilele, pe langa confortul unei mobilitati rapide, disponibile aproape oricand prezinta si cateva dezavantaje care afecteaza societate, acestea fiind un prim factor de poluare chimica si fonica mai ales in marile orase. In ultimul secol automobilele si utilizatorii acestora sunt raspunzatoare pentru milioane de morti premature si vatamari mai ales a celora care traiesc in mediile urbane supraaglomerate.
1. Masurarea concentratiei de oxid de carbon si a dioxidului de carbon
Un echipament de monitorizare este format din mai multe componente:
- aparatul de masurare si afisare digitala ;
- sonda pentru gaz si furtunul
-  fac leagatura cu aparatul prin intermediul fi ltrului;
- filtrul si rezervorul pentru apa ;
- imprimanta cu infrarosii
Analizorul de gaze sau traductorul pentru analiza gazelor, este un aparat de analiza fizico-chimica folosite la determinarea compozitiei unui amestec gazos (aer). Functionarea lor se bazeaza pe masurarea unui parametru fizic sau electrochimic al amestecului analizat. Pentru motoarele cu aprindere prin scanteie (MAS) se foloseste analizorul cu patru gaze, care mai exact determina CO (monoxidul de carbon), CO2 (dioxidul de carbon), hidrocarburi si O2 (oxigen) din gazele de evacuare. Pentru motoarele cu aprindere prin comprimare (MAC) se foloseste opacimetrul ce permite determinarea opacitatii luminoase a gazelor de evacuare, pe baza principiului fluxului partial.
Emisiile de CO si CO2 din gazele de evacuare pot fi determinate utilizand metoda absorbtiei energiei radiante nedispersive prin spectrul de radiatii infrarosu si care se bazeaza pe principiul absorbtiei selective a energiei radiante in spectrul infrarosu la diferite lungimi de unda caracteristice fiecarei substante.
Aceasta metoda poate fi folosita si la masurarea concentratiei de HC si NOx. Radiatia infrarosie este absorbita de CO la lungimea de unda de 4,7 ?m, iar de CO2 la 4,3 ?m.
Analizorul NDIR (Non Dispersive Infrared Radiation) (figura 1) dispune de doua tuburi paralele, aceste tuburi au pereti reflectorizanti si ele sunt strabatute de cate un fascicul de radiatii infrarosu. Aceste fascicule au o banda larga de lungimi de unda
Proba de gaze arse de analizat traverseaza tubul de masura situat pe traiectul fasciculului infrarosu. Tubul de referinta este traversat de azot si el nu absoarbe radiatii infrarosu .
Fasciculele sunt emise de doua surse generatoare de radiatii infrarosu de putere egala ajung in cate o camera receptoare dupa ce au traversat tubul de masura si tubul de referinta. Cele doua camere sunt umplute cu gaze de analizat si sunt separate de o membrana metalica. Radiatia infrarosie este absorbita numai in banda de absorbtie specifica gazului receptor, deci intr-o maniera selectiva. Diferenta de energie absorbita determina o diferenta de temperatura si de presiune intre cele doua camere receptoare. Aceasta diferenta de presiune este transformata intr-o diferenta de tensiune, care este proportionala cu concentratia compusului care se determina, CO sau CO2, dar tot atat de bine poate fi determinata concentratia de HC sau NOx.
Procedura nedispersiva in infrarosu (procedura NDIR) utilizeaza o diafragma rotativa (chopper) pentru modularea fasciculului inainte de trecerea prin sistemul de masurare si un sistem de filtre optice si/sau cu gaz. Radiatia modulata produce, prin absorbtia radiatiilor caracteristice din camera de masurare, oscilatii de presiune. Diferenta de presiune dintre camera de masurare si cea de referinta este transformata in semnale electrice.
Figura 1 - Fotometru pe principiul NDIR Metoda NDIR este utilizata de unele aparate care pot masura mai multi compusi din proba de masurat. In acest scop se conecteaza mai multi detectori de gaz (de obicei doi) unul dupa altul, pentru fiecare compus. Acest procedeu se poate aplica daca benzile de absorbtie ale compusilor ce vor fi masurati combinat nu se suprapun.
2. Masurarea concentratiei de hidrocarburi Substante deosebit de periculoase cu efect cancerigen si mutanogen in cazul expunerilor pe termen lung. HAP sunt un grup de peste 100 de substante chimice produse datorita arderii incomplete al amestecului aer-combustibil. Expunerea organismului uman la cantitati semnificative ale acestor compusi chimici provoaca iritarea ochilor, stari de greata si ameteala. Expunerea pe termen lung, pe langa efectul cancerigen, poate provoca afectiuni ale pielii, ficatului, rinichilor precum si cataracta.
Concentratia de hidrocarburi din gaze de evacuare ale motoarelor se determina cu analizorul FID (Flame Ionization Detector).


Fisiere in arhiva (1):

  • Combustibili.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Analizor_de_gaze
http://www.sinuc.utilajutcb.ro/SINUC-2011/SECTIA--III/11.III.25.pdf
https://ro.scribd.com/doc/181447258/1-Constructia-echipamentelor-pentru-masurarea-emisiilor-poluante-la-MAS-pdf
https://mec.tuiasi.ro/diverse/Indrumar_diagnosticare.pdf
http://www.e-automobile.ro/categorie-automobile/17-alternative/82-combustibili-alternativi.html
http://www.e-automobile.ro/categorie-automobile/17-alternative/151-combustibil-alternativ-hidrogen.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Combustibil_alternativ
http://www.e-automobile.ro/categorie-motor/18-benzina/64-catalizator-benzina.html
https://www.auto-bild.ro/headline/filtrul-de-particule-regenerare-probleme-dpf-fap-39944.html
http://www.e-automobile.ro/categorie-motor/19-diesel/54-filtru-particule.html
https://ro.scribd.com/document/222018614/CATALIZATORUL


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!