Circuite Basculante

Extras din referat Cum descarc?

Circuitele basculante sunt circuite electronice, prevazute cu o bucla de reactie pozitiva, folosita la generarea impulsurilor. Aceste circuite prezinta in functionare doua stari de durata de obicei inegala : una de acumulare,in care tensiunile si curentii variaza foarte lent si una de basculare, in care au loc variatii foarte rapide ale tensiunilor si curentilor.
Procesul de basculare este un proces cumulativ, care o data amorsat se dezvolta in avalansa. Amorsarea proceselor de basculare se poate face fie cu ajutorul unor semnale de comanda aplicate din exterior, fie in urma unui proces intern de variatie relativ lenta ( de exemplu, descarcarea unui condensator ) care creiaza la un moment dat conditii pentru declansarea proceselor ce duc la basculare.
- Dupa numarul de stari stabile pe care le pot prezenta, circuitele basculante se impart in trei categorii :
- circuite basculante astabile : nu prezinta nici o stare stabila ; se caracterizeaza printr-o trecere dintr-o stare in alta, fara interventia unor impulsuri de comanda exterioara.Perioada semnalelor generate depinde de valorilie parametrilor circuitului;
- circuite basculante monostabile : prezinta o singura stare stabila,in care pot ramane un timp indelungat.Cu ajutorul unui impuls exterior comanda ,ele trec intr-o alta stare in care raman un interval de timp determinat de elementele circuitului,dupa care revin la starea initiala; 
- circuite basculante bistabile : se caracterizeaza prin doua stari stabile,in care pot ramane un timp inelungat.Trecerea dintr-o stare in alta se face prin aplicarea unui impuls scurt de comanda,din exterior. 
Circuitele basculante autoblocate,ca si circuitul numit"trigger Schmitt" sunt variante particulare ale circuitelor enumerate. 
Triggerul Schmitt reprezinta un circuit basculant bistabil de structura asimetrica,cu ajutorul caruia,printre alte aplicatii,se pot obtine impulsuri dreptunghiulare din semnale alternative de o forma oarecare,aplicate la intrare. 
Circuitul basculant autoblocat este un circuit ce poate functiona atat in regim astabil,cat si in regim monostabil,avand rolul de a obtine impulsuri de amplitudine foarte mare si de durata foarte mica.
Cap.1. Circuite Basculante Monostabile
Circuitele basculante monostabile, (CBM), prezinta o stare stabila si una instabila; se folosesc mai ales pentru obtinerea unor intervale de timp fixe, marcate precis prin discontinuitati (variatii rapide) de tensiune.
Conditia cea mai importanta pentru acest circuit este stabilitatea duratei starii instabile.
1. Circuite Basculante Monostabile cu cuplaj colector - baza
Reactia pozitiva este asigurata cu ajutorul circuitelor de cuplaj, dar la CBM cuplajul rezistiv dintre colectorul tranzistorului T1 si baza tranzistorului T2 este inlocuit cu un cuplaj capacitiv.
Caracterul diferit al celor doua stari ale circuitului se datoreaza acestei nesimetrii a cuplajelor.
Starea stabila: tranzistorul T1 este blocat, pentru ca baza lui este legata prin r1 la -EB, iar tranzistorul T2 este saturat, pentru ca baza lui este legata prin r2 la EC. Caderea de potential pe capacitatea C, UC va fi pentru aceasta stare stabila de ?EC.
Starea instabila:
Prin aplicarea unui impuls negativ in baza tranzistorului T2, se initiaza un proces de basculare, care poate fi descris astfel:
- tensiunea UB2 scade
- curentul de colector IC2 scade
- potentialul in colectorul lui T2 ( UC2 ) creste, ca si potentialul UB1
- curentul de colector IC1 creste
- potentialul in colectorul lui T1, UC1, scade, ca si UB2
In felul acesta circuitul trece in starea opusa:
T1 este saturat si T2 este blocat
Datorita scaderii rapide a tensiunii UC1 de la EC la aproximativ 0V, condensatorul C va transmite un salt negativ de tensiune, de amplitudine EC, la baza tranzistorului T2.
Dupa aceasta tranzitie: UC1(t1) ? 0, 
UB2(t1) ? UC1(0) - EC ? -EC 
In timpul starii instabile, condensatorul C se descarca de la valoarea initiala UC(0) ? EC, spre valoarea finala UC = -EC - IC0?r2 si tensiunea UB2 creste exponential spre valoarea: -UC. Tensiunea pozitiva deschide T2 si datorita reactiei pozitive, circuitul rebasculeaza in starea stabila.
Durata starii instabile, determinata de analiza conditiei de blocare a tranzistorului T2 si de saturare a tranzistorului T1.
Durata simplificata pentru starea instabila: Tsi ? ??ln2 = 0,69?r2?C
1.1 Declansarea Circuitelor Basculante Monostabile pe o cale pe colector
Circuit de comanda identic ca si in cazul circuitelor basculante bistabile, format din circuitul de diferentiere Rd Cd si dioda D1


Fisiere in arhiva (1):

  • Circuite Basculante.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!