Calcul Pompe Volumice cu Inel de Lichid

Extras din referat Cum descarc?

Constructie. Functionare. Elemente de calcul.
Pompele sunt masini hidraulice alcatuite dintr-un asamblu de elemente mecanice care asemanator altor masini din diversele domenii ale tehnicii in decursul timpului, au capatat denumiri specifice, utilizate astazi pe plan mondial.
In stadiul actual al dezvoltarii industriale, solutiile tehnice alese la proiectarea instalatiilor prevad utilizarea pompelor la transportul fluidelor cu o mare diversitate de caracteristici. 
O categorie de pompe, este reprezentata de pompele de vid cu inel de lichid. Aceste pompe sunt destinate in special pentru crearea vidului industrial in diverse instalatii, dar sunt folosite din ce in ce mai mult si ca suflante sau compresoare de joasa presiune. Acesta utilizare se doreste mai ales faptului ca debitul de aer refulat este continuu si totodata lipsit de vapori de ulei, cum este in cazul compresoarelor cu piston. Pompele cu inel lichid fac parte din categoria pompelor volumice cu miscare de rotatie care, spre deosebire de celelalte pompe volumice, sunt capabile sa vehiculeze fara impedimente lichide, gaze sau amestecuri de lichide si gaze. Datorita acestor calitati, ele sunt folosite cu precadere fie ca pompe de vid, fie ca suflante sau compresoare, dar mai putin ca pompe de apa, avand in vedere randamentul lor scazut la pomparea lichidelor. Ca pompe de vid sau suflante sunt utilizate in industria chimica, si cea energetica, precum si in statii de pompare, unde servesc la amorsarea pompelor centrifuge. 
Constructie
Constructia acestor pompe se aseamana cu cea a pompelor cu canal lateral, dar rolul canalului il joaca aici pozitia excentrica a rotorului fata de carcasa. 
Pompa de vid cu inel de lichid este alcatuita din urmatoarele elemente: rotor de tip stelat, arborele rotorului, carcasa si discuri laterale.Rotorul de tip stelat este montat cu ajustaj alunecator pe arbore fiind asezat excentric in interiorul carcasei intermediare, inchisa lateral de catre discuri. Unul din cele doua discuri contine fereastra de aspiratie si face legatura cu carcasa de aspiratie, iar celalalt disc contine ferestra de refulare si comunica la rindul sau cu carcasa de refulare. Arborele pompei se sprijina la cele doua extremitati pe doua lagare cu rulmenti cu bile. Etansarea arborelui este asigurata prin garniture moi din azbest grafitat, spalate cu un lichid de etansare.
Asamblarea pompei se realizeaza cu ajutorul tirantilor. Carcasa de aspiratie este prevazuta cu un orificiu pentru racordarea conductei de alimentare a inelului de lichid. Pozitia corecta a discurilor se asigura prin stifturile de centrare. Dopurile servesc pentru golirea pompei de lichid in perioadele in care exista pericol de inghet. Carcasele, discurile,si lagarele sunt confectionate din fonta, iar rotorul din bronz, sub forma de piese turnate.
Performantele pompei depind de jocul axial dintre rotor si discurile de distributie, joc care nu trebuie sa depaseasca valoarea de 0,1mm la constructiile standard. In timpul functionarii, rotorul poate culisa pe arbore autocentrindu-se in carcasa si deoarece el poate veni in contact cu discurile, fetele sale laterale precum si cele ale discurilor sunt prelucrate foarte fin pentru a obtine o rugozitate redusa. Pompa de vid cu inel de lichid trebuie sa functioneze numai cu lichide sau gaze curate, fara impuritati mecanice, astfel gazelle care contin praf vor fi filtrate inainte de absorbire. Rotorul pompelor de vid cu inel de lichid este asemanator ca forma cu cel al pompelor cu canal lateral, dar difera prin numarul de palete care este si mai redus si prin latimea acestora care este mai mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calcul Pompe Volumice cu Inel de Lichid.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!