Buldozerul

Extras din referat Cum descarc?

ARGUMENT
Ramura transporturi reprezinta ansamblul de unitati specializate, constituite dupa criteriul diviziunii sociale a muncii, a caror activitate se desfasoara intr-o forma organizata ( centrale, intreprinderi de transport etc. ) care indeplinesc functii social-economice similare ( circulatia bunurilor si persoanelor ).
Ca ramura a economiei nationale, transporturile indeplinesc functia economica de deplasare a calatorilor si marfurilor, legarea tuturor ramurilor economiei nationale, a regiunilor ( zonelor ) unei tari, precum si realizarea si dezvoltarea legaturilor economice, politice, stiintifice si culturale intre diferite state.
Avand in vedere obiectul transportului , exista urmatoarele categorii de transporturi : transporturi de persoane ; transporturi de marfuri ; transporturi de informatii.
Dupa mijloacele intrebuintate, transporturile pot fi : feroviare ; rutiere ; navale ( maritime si fluviale ) ; aerian ; speciale si combinate. Exista si alte criterii de clasificare a transporturilor, ca de exemplu : natura marfurilor trasportate, modul de folosire a mijloacelor de transport etc.
Transportul feroviar efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si a persoanelor cu ajutorul mijloacelor de tractiune ( locomotive ) si a mijloacelor tractate ( vagoane ), care circula pe trasee fixe ( cai ferate ). El se caracterizeaza, in primul rand, prin regularitatea efectuarii circulatiei in toate anotimpurile, ziua si noaptea si aproape independent de vreme. Mijloacele de transport pe calea ferata dispun de o capacitate mare in raport cu mijloacele de transport auto si aerian. Ca urmare a acestui fapt, ele sunt in masura sa raspunda unor necesitati mari in ceea ce priveste traficul de marfuri si de calatori chiar in conditiile unei intensitati si frecvente deosebite ale curentilor de marfuri si de calatori din anumite zone social-economice. Daca avem in vedere viteza de deplasare a mijloacelor de transport pe caile ferate, se remarca faptul ca aceasta este din ce in ce mai mare si, ca atare, durata de transport a marfurilor si a calatorilor este tot mai mica (comparativ cu transportul aerian, viteza este mult mai mica ).
Din punctul de vedere al eficientei economice, remarcam costul mai ridicat in transportul feroviar in comparatie cu transportul fluvial, maritim si prin conducte si mai mic fata de transportul auto si aerian. Ieftinitatea transportului pe calea ferata este mai evidenta in transporturile de masa si pe distante lungi. Transportul pe calea ferata necesita investitii mari comparativ cu transportul auto., cunoscand, de exemplu, ca volumul investitiilor pentru constructia de cai ferate este mai mare decat cel pentru constructia de drumuri asfaltate ( moderne ) de circa trei ori, iar cele pentru mijloacele de tractiune si vagoane se situeaza de asemenea la un nivel superior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Buldozerul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!