Bilantul Energetic al Procesului de Producere si Conversie a Biomasei din Reziduuri Menajere in Energie Termica

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 2
1.1 Problema deseurilor sub aspect economic si ecologic 2
1.2 Stadiul actual al realizarilor in domeniu 3
1.3 Procedee de tratare a rezidurilor menajere 4
1.4 Tratarea deseurilor prin fermentare (compostare) "model clasic" 4
2. Obtinerea energiei temice din gunoaie menajere 7
2.1 Procedee metode de obtinere a energiei termice din gunoaie menajere 7
2.2.Arderea (incinerarea) reziduurilor menajere 7
2.3 Piroliza (degazarea) reziduurilor menajere 8
2.4 Reducerea chimica si biologica a rezidurilor 9
3. Memoriu justificativ de calcul 12
3.1 Scopul intocmirii si analizei bilanturilor energetice 12
4. Concluzii 15
5. Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
1.1 Problema deseurilor sub aspect economic si ecologic
Deseurile apar ca rezultat al activitatii omului, iar reciclarea, tratarea si depozitarea lor reprezinta una dintre cele mai actuale probleme economice si ecologice ale societatii contemporane. Societatea umana are ca sursa primordiala de existenta munca, in al carei proces omul transforma materii prime sau produse de nivel calitativ inferior in produse de nivel calitativ superior.
Pentru aceasta el are nevoie de energie. Obligatoriu insa din aceasta activitate apar produse secundare, inutile, de cele mai multe ori toxice. Aceste deseuri, 
noxe, poluanti pun in pericol, prin acumulare, nu numai activitatea creatoare de bunuri, ci chiar confortul si sanatatea speciei umane. 
Actualul flux de materiale este nedurabil, datorita distrugerii ambientale, extractiei, prelucrarii si depozitarii deseurilor. Cererea de produse din lemn si hartie, de exemplu, continua sa se rasfranga asupra padurilor avand consecinte ambientale grave. Taierile realizate pentru obtinerea produselor din lemn ameninta peste 70% din padurile virgine mari ramase pe planeta, iar in multe parti ale lumii, plantatiile forestiere cu o singura specie au inlocuit codrii seculari, ceea ce a redus 
diversitatea speciilor, facand necesara aplicarea insecticidelor.
Padurile sanatoase asigura servicii vitale in cadrul ecosistemelor: de pilda stavilesc eroziunea, acumuleaza apa pe care o furnizeaza in anotimpurile secetoase si regleaza regimul pluviometric. Padurile reprezinta habitatul unei game diverse de organisme vegetale si animale, gazduind peste 50 % din speciile de pe glob. 
Unitatile miniere folosesc chimicale toxice, ca: cianura, mercur si acid sulfuric pentru a separa metalul din minereu. Sterilul, respectiv restul de minereu imbibat cu substante toxice care ramane dupa separarea metalului, este descarcat, adesea, direct in lacuri sau rauri, cu consecinte devastatoare. Proportii catastrofale au luat deversarile 
industriale in raul Rein; in lacurile din America s-au acumulat munti de deseuri industriale si doar masurile exceptionale au permis ameliorarea situatiei ecologice.
Deseurile menajere sunt reziduurile solide colectate de la locuintele populatiei. In Romania acestea sunt reprezentate prin: deseuri alimentare (35 - 45%), hartie, carton (20 -28%), tesaturi (4-7%), sticla (3-6%), metale (aluminiu, fier 1,7-2,3%), materiale plastice (1,5-2,0%), piele, guma (1-3%), lemn (1-2%), piatra, ceramica (1-2%), alte deseuri (1-2%). Volumul total al deseurilor menajere acumulate pe teritoriul tarii constituie circa 25 mln. m3 (2004). Suprafata depozitelor ocupate de deseuri menajere constituie circa 1304 ha, numarul lor fiind de 1747. Din numarul total numai 670 sunt autorizate. 
Principalul parametru de evaluare cantitativa a deseurilor menajere 
este reprezentat de cantitatea de deseuri pe locuitor. Pentru Romania acest parametru variaza intre 0,3-0,4 t/loc/an. 
Dupa posibilitatea de valorificare reziduurile menajere sunt de mai 
multe tipuri: 
- compostabile (resturi organice rezultate de la pregatirea hranei); 
- combustibile (lemn, cauciuc, materiale plastice); 
- inerte (materiale de constructii, ceramica); 
- reciclabile (hartie, sticla, materiale plastice, metale); 
Reziduurile menajere reprezinta o sursa importanta de raspandire a infectiilor prin numarul mare de agenti patogeni pe care le contin. In prezent cea mai mare parte din aceste deseuri este depusa in depozite si numai o mica cantitate (? 20%) este prelucrata prin reciclare si compostare. Managementul deseurilor menajere solide trebuie abordat din punct de vedere al schimbarii mentalitatii populatiei pentru a considera unele 
deseuri menajere ca sursa de materii prime secundare. 
1.2 Stadiul actual al realizarilor in domeniu 
In Romania se poate produce energie electrica din gunoaie in cantitati suficiente sa alimenteze 320.000 de locuinte timp de un an intreg. Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de colectarea selectiva a gunoaielor si construirea de depozite pentru deseuri biodegradabile, care potrivit Departamentului Studii si Finantare Proiecte din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), Romania are un potential de productie a energiei electrice din biogaz de 800 GWh.
Productia de energie electrica din biogaz ar putea alimenta consumul casnic al unui oras mare pentru o perioada de aproximativ un an, desi fata de consumul anual de energie electrica a Romaniei, de 53,3 TWh nu este foarte mult.
Considerand un consum mediu lunar de 200 kWh pentru o locuinta, ar rezulta un consum anual total de 2.400-2.500 kWh. In acest mod, cei 800 GWh ar fi suficienti pentru a alimenta un an intreg, un oras cu 320.000 de locuinte, fara a socoti consumul platformelor industriale.
Biogazul se realizeaza numai in conditii speciale si numai din deseuri biodegradabile, de aceea sortarea deseurilor este necesara pentru productia lui, materia organica fermentabila depunandu-se intr-un depozit unde au loc mai multe tipuri de procese. Dintre gaze predomina metanul, amoniacul si hidrogenul, dar si alte hidrocarburi gazoase: etan, butan, pentan. In urma proceselor, amestecul gazos rezultat are putere calorica si constituie combustibilul ce ar putea fi folosit.
Pe langa materiile organice din deseurile produse in orase, mai pot fi folosite la producerea biogazului si dejectiile marilor ferme de animale, dar si malul din statiile de epurare ale apelor de pe langa marile orase.
In Occident, colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea, se face de cateva decenii iar pentru realizarea instalatiilor de captare a biogazului si productiei de energie electrica, se pot folosi bani europeni.
Astfel ca, pana in 2013 sunt disponibili 200 milioane de euro, iar firmele care vor investi in energii regenerabile pot beneficia de ajutoare de 50% din costurile eligibile. Mai mult, fiecare MWh de energie electrica produs din biogaz beneficiaza de un certificat verde. Pretul unui certificat verde variaza intre 24 si 42 de euro, dar din cauza cererii mari s-a comercializat aproape numai la pretul maxim. Si biogazul cu 60% metan, produs fie din dejectiile animalelor, fie direct din depozitele de deseuri, poate fi folosit la gatit sau la iluminat. 
Reziduul fermentatoarelor de biogaz este un foarte bun ingrasamant agricol. Asadar, trecerea la productia de energie din deseuri va avea efecte pozitive in lant pentru societate. 
Conform datelor Eurostat, in Europa, in 2006, cea mai mare cantitate de energie electrica din biogaz a fost produsa in Germania, cu 7,3 TWh, urmata de Marea Britanie, cu 4,99 TWh GWh si la mare distanta de Italia, cu 1,23 TWh. La noi un prim pas deja a fost facut la 10 octombrie 2007, cand autoritatile din municipiul Iasi au precizat ca se doreste ca CET Iasi sa utilizeze biogazul colectat de la viitorul depozit ecologic de deseuri menajere al orasului pentru a produce agent termic.
Potrivit strategiei Energetice a Romaniei, un MWh de energie produsa din biogaz este evaluat la costuri ce variaza intre 25 si 190 de euro.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bilantul Energetic al Procesului de Producere si Conversie a Biomasei din Reziduuri Menajere in Energie Termica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!