Asamblări și organe de asamblare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asamblarea este operatiunea de reunire, intr-o succesiune bine determinata, a elementelor constituente ale unul sitem ethnic, in scopul de a indeplini cerintele tehnologice impuse.

Dupa modul de demontare, cu sau fara deteriorarea a cel putin unuia dintre elementele componente, se pot defini urmatoarele grupe de asamblari: La asamblarile prin presare, forta de frecare care apare intre cele doua suprafete creaza o presiune de contact. Cand deformatiile suprafetelor in contact sunt elastice, asamblarea este demontabila. Daca apar si deformatii plastice, asamblarea va intra in categoria asamblarilor nedemontabile.

Asamblarea prin nituire este operatia prin care doua sau mai multe table sau alte profile subtiri se imbina nedemontabil prin intermediul organelor de masini numite nituri.

prezinta siguranta in exploatare, superioara asamblarilor sudate, la constructii supuse la sarcini dinamice dupa directii variabile (ex.: poduri, nave marine/fluviale sau aeronave etc. ) se pot imbina piese din materiale nesudabile, sau la care temperature necesara procedeului de sudare ar diminua efectul tratamentelor termice sau al acoperirilor de protectie sau elastice Dezavantaje (comparative procedeului de sudura): un consum mai mare de material si de manopera; conditii de lucru mai incommode din cauza producerii de zgomot; se micsoreaza rezistenta pieselor in sectiune, se diminueaza etanseitatea constructiei realizate.

Materialele utilizate la confectionarea niturilor se aleg in functie de felul si marimea solicitarilor la care sunt supuse, ex: oteluri carbon (pentru lucrari obisnuite); oteluri aliate (in cazul solicitarilor termice sau de coroziune ridicata); cupru; alama; aluminiu; anumite mase plastice.

2. Asamblari sudate Sudarea este operatiunea prin care se realizeaza imbinarea nedemontabila a doua sau mai multe piese metalice, cu sau fara material de adios, prin topire sau prin presiune.

Materialul supus operatiei de surdare reprezinta materialul de baza. Materialul ce urmeaza a fi topit alaturi de marginile materialului de baza in procesul de sudare este materialul de adios.

Avantaje: fata de constructiile nituite, folosirea completa a sectiunii pieselor prin eliminarea gaurilor, lipsa zgomotului, etansare sporita, economie de material; se pot obtine ansamble cu forme mai complexe; pret de cost mic; comparative cu contructiile laminate sau forjate, adaosurile de prelucrare necesare sunt mai mici, independenta mai mare in conceptia constructive, economie de metal, eliminarea matritelor; posibilitatea automatizarii si semiautomatizarii.

Dezavantaje: sunt mai sensibile la solicitari variabile si vibratii; calitatea sudurii nu este mereu uniforma (depinde de calificarea sudorului, de mediul de lucru, de pozitia sudurii etc. ) zona sudurii sic ea de trecere au structuri diferite de cea a materialului de baza, favorizand aparitia tensiunilor remanente; executia si controlul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asamblari Si Organe De Asamblare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
904 cuvinte
Nr caractere:
5 882 caractere
Marime:
13.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Mecanică
Tag-uri:
asamblari, mecanica
Predat:
la liceu
Sus!