Alegerea si Utilizarea unui Material pentru Fabricarea unui Batiu

Cuprins referat Cum descarc?

1.NOTIUNI FUNDAMENTALE DESPRE UN BATIU
2.CLASIFICAREA BATIURILOR
3. TEHNOLOGIA DE FABRICATIE A BATIULUI
4.MATERIALE FOLOSITE IN FABRICAREA UNUI BATIU
5.MATERIALELE UTILIZATE IN CONSTRUCTIA BATIULUI SI CARACTERSTICILE LOR
6.ALEGEREA PRELIMINARA A MARCILOR DE MATERIALE
7.ALEGEREA TRATAMENTELOR TERMICE SPECIFICE FONTELOR CENUSI
8.DESEN TEHNIC AL UNUI BATIU LA O MASINA-UNEALTA
9. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni fundamentale despre un batiu.
Batiul reprezinta elementul de structura , care in ansamblul masini-unelte indeplineste cele mai complexe functii. Astfel , pe batiu se monteaza fix sau cu posibilitatea de deplasare , ansamblurile si elementele care compun masina-unealta.
In acest scop batiul trebuie prevazut cu suprafata de fixare pentru ansamblurile fixe si cu suprafete de ghidare pentru ansamblurile mobile. Dimensiunile si pozitiile in spatiu ale suprafetelor de asezare determina , in rolul de intermediar , intre suprafata de asezare a masini-unelte (fundatie sau planseu) si elementele de executie ale sale. Dar rolul primordial al batiului consta in asigurarea pozitiei relative corecte intre piesasi scula in procesul de aschiere. Tot batiul este cel care creeaza zonei de lucru a masini-unelte o pozitie convenabila penru alimentarea cu piese sau scule , pentru masurare , obs. , etc. Se deduce astfel ca rigiditatea unui batiu constituie calitatea sa fundamentala , adica principala conditie pe care trebuie s-o indeplineasca este invariabilitatea pozitiilor relative dintre bazele de asezare , de fixare sau ghidare indiferent de solicitarile la care este supus in functionarea masini unelte. In acest sens , trebuie subliniat ca batiul asigura inchiderea poligonului fortelor ce se dezvolta in procesul de aschiere. 
Din punct de vedere functional, de multe ori, in interiorul batiului trebuie sa se monteze diverse mecanisme de comanda si actionare, instalatii de racire, rezervorul de ulei, colectoare de piese finite si de aschii, etc.
2.CLASIFICAREA BATIURILOR
O clasificare riguroasa a batiurilor din care sa rezulte toate formele constructive este greu de facut. Cu toate acestea apelandu-se la unele criterii, ele pot fii oarecum grupate.
Din punctul de vedere al pozitie ghidajelor, se disting:
-batiuri cu ghidaje orizontale ; 
-batiuri cu ghidaje verticale;
-batiuri cu ghidaje inclinate;
Acest criteriu i se adauga si cel al formei(rectilinie, circulara)si profilului (plan, cilindric) al ghidajului.
Din punctul de vedere al constructiei distingem batiuri in forma de grinzi si batiuri in forma de cadru Batiurile in forma de grinzipot fi dintr-o singura piesa sau mai multe ansamblate intre ele formand un cadru deschis.
Batiurile grinzi dintr-o singura piesa sunt intalnite in general, la masinile-unelete universale mici si mijloci cum sunt: strungurile, masinile de filetat, masinile de rectificat etc. In cadrul acestei categorii se pot distinge si batiuri ce fac corp comun cu carcasa cutiei de viteze(papusi fixe).
3.TEHNOLOGIA DE FABRICATIE A BATIULUI
Tehnologia de fabricatie a batiului impune un numar de conditii care se reflecta in forma lui. Cerintele tehnologiei turnarii determina batiuri de o anumita forma cu anumite nervurii, dintr-o bucata sau din mai multe baucati ansamblate sau nu intre ele. Tehnologia de fabricatie a batiurilor este la randul ei in cea mai mare parte influentata de tipul masinii-unelete, de conditiile de rigiditate impuse acesteia si de felul productiei. Conditiile impuse generarii pe masinile-unelte sunt insolubil legate de precizia initiala a ghidajelor si de capacitatea de pastrare a acesteia un timp cat mai indelungat. Cum precizia unei masini-unelete este determinata de foarte multi factori printre care constructia batiului, turnarea si prelucrarea lui, etc., ghidajele care in genere sunt dintr-o bucata cu batiul ridica probleme specifice ale tehnologiei de fabicatie a lor.
4.MATERIALE FOLOSITE IN CONSTRUCTIA BATIULUI
In constructia masinilor-unelete si mai cu seama in executia batiurilor se folosesc fontele superioare si speciale. Metoda cea mai eficace pentru a obtine o fonta de calitate superioara consta in modificarea ei prin introducerea in stare lichida a unor substante grafitizante (ferosiliciu, silio-calciu, siliciura de aluminiu etc.) in cantitati care variaza intre 0,1 si 0,8%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alegerea si Utilizarea unui Material pentru Fabricarea unui Batiu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!