Trigonometrie

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Trigonometria.Definitie pag 3
2. Istorie pag 3
3. In prezent pag 3
4. Functii trigonometrice pag 4
4.1 functia sinus pag 4-5
4.2 functia cosinus pag 5-6
4.3 functia tangenta pag 6
4.5 functia cotangenta pag 6-7
5. Relatii trigonometrice pag 7
5.1 Teorema sinusului pag 7-8
5.2 Teorema cosinusului pag 8
6. Masurarea unghiurilor pag 8
7. Valorile functiilor trigonometrice pag 9
8. Cercul trigonometric pag 9-11
9. Bibliografie pag 12

Extras din referat:

Trigonometria.Definitie

Trigonometria (din limba greaca ???????? trigonos = triunghiular si ?????? metron = masura) e o parte a matematicii care studiaza unghiuri, triunghiuri si functii trigonometrice precum sinusul, cosinusul si tangenta. Unii matematicieni considera trigonometria o subdiviziune a geometriei iar altii o stiinta matematica distincta.

Istorie

Originea trigonometriei se considera a fi in cultura antica din Egipt, Babilon si Valea Indului, acum mai mult de 3000 de ani. Matematicienii indieni au fost pionerii calculului algebric, cu aplicatii in astronomie si in trigonometrie. Lagadha e unicul matematician cunoscut care a utilizat geometria si trigonometria pentru astronomie in cartea sa Vedanga Jyotisha, cu toate ca multe din lucrarile sale au fost distruse de catre invadatorii Indiei.

Matematicianul grec Hipparchus a compilat un tabel trigonometric pentru triunghiuri in circa 150 i.Hr.. Un alt matematician grec, Ptolemeu (circa 100 i.Hr.) a continuat sa dezvolte calculul trigonometric.

Savantul Shia Musulman Nasir al-Din Tusi a fost probabil primul care a considerat trigonometria ca o disciplina matematica distincta si a fost primul care a descris sase cazuri ale unui triunghi dreptunghic in trigonometria sferica.

Matematicianul de origina silesa Bartholemaeus Pitiscus a publicat o lucrare importanta in trigonometrie in anul 1595 si a introdus cuvantul in limbile franceza si engleza.

In prezent

Exista un numar enorm de aplicatii pentru trigonometrie. O importanta speciala detine tehnica de triangulatie care este utlizata in astronomie pentru a masura distanta pana la stelele apropiate, in geografie pentru a masura distantele intre repere terestre si in sisteme de satelit pentru navigatie (maritima, in aviatie si in spatiul extraterestru). Alte domenii care utilizeaza trigonometria sunt: muzica, acustica, optica, statistica, biologia, farmaceutica, chimia, oceanografia, ingineria si multe altele.

Functii trigonometrice

Definitia functiilor trigonometrice se bazeaza pe rapoarte intre laturi ale unui triunghi dreptunghic plan. Intr-un astfel de triunghi, latura cea mai lunga, opusa unghiului drept, se numeste ipotenuza, iar laturile care formeaza unghiul drept se numesc catete.

In triunghiul dreptunghic, sinusul unui unghi ascutit este definit ca raportul dintre lungimea catetei opuse si lungimea ipotenuzei. Similar, cosinusul unui unghi ascutit este raportul dintre lungimea catetei alaturate si lungimea ipotenuzei:

Acestea sunt cele mai importante functii trigonometrice; alte functii pot fi definite ca diferite rapoarte ale laturilor unui triunghi dreptunghic, dar pot fi exprimate in termeni de sinus si cosinus. Acestea sunt tangenta, cotangenta, secanta, si cosecanta:

Definitiile anterioare se aplica doar la unghiuri intre 0 si 90 grade (0 si ?/2 radiani). Utilizand cercul unitate (un cerc cu raza de lungime 1) ele pot fi extinse la toate argumentele, pozitive si negative.

Functia sinus

1. Sinusul lui ?notat sin ? este ordonata punctului M? .

Bibliografie:

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Trigonometrie

2. http://referat.clopotel.ro/Functii_Trigonometrice-9706.html

3. Prof. Matias Mirel

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Trigonometrie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 171 cuvinte
Nr caractere:
8 057 caractere
Marime:
109.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Tag-uri:
matematica, trigonometrie
Predat:
la gimnaziu
Sus!