Teoria Haosului

Extras din referat Cum descarc?

Jules Henri Poincare (29 aprilie, 1854 - 17 iulie, 1912) a fost unul dintre cei mai mari matematicieni si fizicieni francezi. A avut contributii stiintifice importante si in domeniile astronomie, geodezie, mecanica cuantica, teoria potentialelor si filosofie.
Lui ii apartine si renumita "Conjectura a lui Poincare" (Banuiala lui Poincare), care a putut fi dovedita abia dupa aproape 100 de ani de la prima formulare ei in anul 1904.
Poincare a influentat direct in dezvoltarea gandirii teoretice in perioada critica a fizicii clasice. Inca in anul 1904 la Congresul International din St. Louis (S.U.A.) el a formulat legea, numita mai apoi ca postulatul relativitatii. In vara anului 1905 in articolul "Despre dinamica electronului" au fost expuse ideile, care au devenit o parte componenta a teoriei relativitatii a lui Einstein. Inca o formula matematica ce tinea de viitor a fost obtinuta in studiul difractiei undelor de radio. In memuarul 
scris in 1909 Poincare deduce formula fundamentala a teoriei difuziei undelor. Abia in mijlocul secolului XX aceasta formula a fost demonstrata complet. 
In lucrarile lui Poincare a fost cuprinsa "toata orbita stiintei matematice". Astfel s-au exprimat membrii comisiei, inmanandu-i una din cele mai autoritare premii - J. Boyai, organizata de Academia de stiite a Ungariei. Pana la aceasta Poincare obtinuse premiul regelui Oscar II, medalia de aur a Societatii Regale de Astronomie din Londra si medalia de aur a lui Lobacevski a Societatii Fizico-matematice din Kazan. In numele lui Henri Poincare a fost numit Institutul de Matematica din Paris si un crater de pe Luna.
Teoria Haosului
In matematica sau fizica, ea reprezinta comportamentul unui anumit sistem dinamic nonlinear care in anumite conditii prezinta dinamici care sunt sensibile conditiilor initiale.Ca rezultat al acestei sensitivitati, comportamentul sistemelor haotice este intamplator datorita unei cresteri exponentiale de erori in conditiile initiale.Aceasta se intampla desi aceste sisteme sunt deterministe.Acest comportament este cunoscut ca haos deterministic sau simplu,haos.
Comportamentul haotic a fost observant in laborator intr-o varietate de sisteme incluzand:circuite electrice,lasere,reactii chimice oscilante,dinamica lichidelor,dispozitivele mecanice si magneto-mecanice.Comportamentul haotic din natura cuprinde:dinamica satelitilor in Sistemul Solar,evolutia in timp a campului magnetic al corpurilor ancestrale,cresterea populatiei in ecologie.Exista anumite controverse asupra existentei haosului in dinamica placilor tectonice si in dinamica economiei.
Sistemele haotice au de obicei statistici bine determinate.De exemplu,sistemul Lorenz din figura este haotic insa are clar o structura bine definita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Haosului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!