Rezolvarea ecuațiilor de gradul 3 și 4

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cardano s-a nascut intr-o localitate nu departe de Milano. Tatal sau era jurisconsult. Conform izvoarelor istorice el era un om luminat si de viata. Cunostea mai multe limbi straine, se ocupa de matematica, filosofie si traduceri.

Fazzio Cardano (acesta era numele tatalui lui Girolamo) s-a ocupat indeaproape de educatia fiului. Cardano a ales insa sa studieze medicina. In 1524, an in care moare Fazzio, Cardano primeste titlul de doctor in medicina al Universitatii din Padova. Se duce sa profeseze medicina la Milano. Acolo insa, Colegiul de Medicina al orasului ii refuza autorizatia de practica: motivul era acela ca Girolamo era in realitate fiul lui Fazzio. Evident, era vorba de un pretext, in fapt, colegii de breasla ai lui Cardano erau speriati probabil de acesta, datorita multiplelor sale cunostinte, personalitatii sale iesite din obisnuit.

In 1534, Cardano incearca din nou sa obtina o slujba la Milano, dar abia peste un an reuseste sa i se dea dreptul de practicare a medicinei in acest oras.

La Milano, Cardano are norocul sa vindece cateva personalitati de seama si astfel incepe ascensiunea sa si inceputurile unei vieti materiale mai bune, care-i permite sa se dedice exclusiv stiintei.

Astfel, in 1539, publica la Nurnberg (in limba latina), Arimetica practica, lucrare bine primita in Franta si Germania. In 1545 apare principala lucrare a lui Cardano in domeniul matematicii, intitulata, Ars magna sive de Regulis Algebraicis (Marea arta sau despre regulile algebrice), in care sunt incluse solutiile ecuatiilor generale de gradul III si IV, ultima problema fiind rezolvata de elevul sau Lodovico Ferrari.

Cardano mai calatoreste in Scotia ca medic al arhiepiscopului John Hamilton, pe care reuseste sa-l vindece de o boala grea.

Trebuie mentionat ca in tot decursul vietii Cardano a fost preocupat de astrologie, ajungand datorita cunostintelor (de astronomie, de fapt) un fel de astrolog oficial al papei. Regele Frantei si regina Scotiei l-au luat si ei la randul lor sub protectie, ceea ce este o dovada ca gloria sa stiintifica de medic si astrolog practicant era destul de mare.

Astrologia ii va aduce totusi neplaceri lui Cardano.

In 1554 scrie o carte intitulata, Asupra semnificatiei stelelor in care are proasta inspiratie sa includa un horoscop al lui Iisus Hristos (alcatuit de el insusi). Inchizitia reuseste pe aceasta baza sa obtina in 1570 intemnitarea sa.

La interventia unor prieteni supusi este eliberat peste doua luni; mai ispaseste un, arest la domiciliu de trei luni si primeste recomandarea de a nu mai preda sau a mai scrie carti.

Cardano pleaca la Roma sa se puna direct sub protectia papei. In 1573, papa ii acorda o pensie suficienta pentru a se putea dedica activitatii stiintifice. In acesti ultimi ani ai vietii Cardano s-a scufundat printre manuscrisele sale. N-a mai predat, n-a mai publicat nimic, n-a mai practicat medicina. A lasat foarte multe lucrari nepublicate, printre care si o, Autobiografie, extrem de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezolvarea ecuatiilor de gradul 3 si 4.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 076 cuvinte
Nr caractere:
14 062 caractere
Marime:
106.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Tag-uri:
ecuatii, rezolvare
Predat:
la liceu
Sus!