Proprietăți ale legilor de compoziție

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In definitia unei legi de compozitie (pe o multime M se ignora atat natura elementelor multimii M cat si modul efectiv in care (actioneaza pe M+M. Singura restricti pusa este ca (sa asocieze la un cuplu ordonat (x, y) de elemente din M un element (x, y) din M si numai unul. Din acest motiv studiul legilor de compozitie bazat doar pe definitia lor este foarte sarac in rezultate. S-a dovedit fertila ideea de a studia legi de compozitie ce au proprietati care pot fi semnalate in multe exemple concrete.

Definitiile si rezultatele vor fi date folosind aceasta notatie urmand sa fie facute precizarile ce se impun si in alte notatii pentru legea de compozitie Fie x, y, z apartinand lui M.

Prezenta parantezelor in expresia (x*y) *z cere urmatoarea procedura de calcul: se afla intai compusul lui x cu y si apoi x*y se compune cu z, obtinandu-se in final elementul (x*y) *z care apartine lui M.

Prezenta parantezelor in expresia x* (y*z) impune sa aflam intai y*z si sa-l compunem apoi cu x, obtinandu-se astfel elementul x* (y*z) care apartine lui M.

Definitie: O lege de compozitie M+M cu vaori in M, (x, y) cu valori in x*y se numeste asociativa daca: Daca legea de compozitie este data in notatie aditiva (multiplicativa) atunci proprietatea de asociativtate a acesteia se scrie: (x+y) +z=x+ (y+z) respectiv (x (y) (z=x ( (y (z) x, y, z apartinand lui M.

Exemple: 1. Adunare si inmultirea numerelor reale sunt legi de compozitie asociative pentru ca: (x+y) +z=x+ (y+z) si (x (y) (z=x (y (z). 2. Adunarea si inmultirea matricilor din M2 (R) sunt legi de compozitie asociative, caci: (A+B) +C=A+ (B+C) si (AB) C=A (BC). 3. Reuniunea si intersectia partilor unei multimi E sunt legi de compozitie asociative, caci: (XUY) UZ=XU (YUZ). 4. Compunerea functiilor unei multimi E in ea insasi este o lege de compozitie asociativa, caci: (f*g) *h=f* (g*h). Comutativitatea Proprietatea de asociativitate largest mult aria posibilitatilor in perfectarea calcului algebric. O alta sursa in acest sens este data de legile de compozitie pentru care produsul a doua elemente oarecare este independent de ordinea in care se face compunerea acestora. Mai precis: Definitie: O lege de compozitie M+M cu valori in M, (x, y) cu valori in x*y se numeste comutativa, daca: x*y=y*x, x, y (M. Adunarea si inmultirea numerelor reale, reuniunea si intersectia partilor unei multimi sunt legi de compozitie comutative.

Sa observam ca inmultirea matricilor din M2 (R) nu este comutativa, cu toate ca inmultirea numerelor reale este comutativa.

Aceasta rezulta din exemplul urmator: Deci daca A, B (M2 (R) atunci A (B (B (A. Element neutru Numerele reale 0 si 1 au pruprietatiile: 0+x=x+0=x, x (R, respectiv 1 (x=x (1=x, x (R. Daca E este o multime si 1E: E (E este aplicatia identica a lui E, atunci: 1E (f=f (1E=f, f (F (E). De asemenea, pentru orice matrice A (M2 (R) avem: Definitie: Un element e (M se numeste element neutru pentru o lege de.

...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proprietati Ale Legilor De Compozitie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 484 cuvinte
Nr caractere:
11 775 caractere
Marime:
50.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Predat:
la gimnaziu
Sus!