Modelarea seriilor cronologice

Extras din referat Cum descarc?

Stim ca daca datele statistice sunt transversal (sau dinamice), adica daca variabila este masurata in timp, in ordine secventiala, atunci, in urma sistematizarii, se obtine o serie cronologica de tipul: 
{(1 2 t n)|(y_(1 ) y_2 y_t y_n ) }={t|y_t },t=?(1,n) ,
unde t=?(1,n) reprezinta unitatile de timp (perioade sau momente), iar y_t reprezinta nivelurile variabilei studiate, Y.
Asadar, intr-o serie cronologica, ordinea datelor ofera informatii importante.
O serie cronologica poate fi formata din patru component diferite si anume:
Componenta de lunga durata - trend (Y_T)
Componenta sezoniera (Y_S)
Componenta ciclica (Y_C)
Componenta reziduala (Y_R)
Tendinta de lunga durata (numita si trend, tendinta secular sau tendinta pe termen lung) se manifesta sub influenta unor factori sistematici cu actiune indelungata si confera o forma aproximativ neteda si o directie aproximativ stabile de evolutie a fenomenului.
Tendinta de lunga durata se manifesta si se pune in evident pe un numar mare de termini, peste 10-15 termeni. Spre exemplu, populatia Romaniei (indicator de interes pentru multe din activitatile sectorului tertiar), a cunoscut urmatoarea evolutie in perioada 1980-2005 (numar mediu de locuitori la 1 iulie):
Dupa cum se observa in figura 1, tendinta de lunga durata nu trebuie intotdeauna sa fie liniara. In acest exemplu, numarul populatiei a crescut pana in 1990, dupa care se constata o tendinta descrescatoare, in perioada 1990-2005. Cu toate acestea, multe dintre variabilele social-economice de interes pot avea o tendinta liniara pe termen lung, crescatoare ori descrescatoare.
Componenta sezoniera are tot o influenta sistematica, sub forma unor valuri (cicluri) repetitive, care apar la perioade calendaristice scurte si , prin definitie au o durata mai mica de un an de zile. Termenul de "variatii sezoniere" se poate referi , in mod traditional, la cle patru anotimpuri (sau trimestre), ori la fluctuatiile ce apar in timpul unei luni, unei saptamani sau chiar in cursul unei zile.
Cererea de produse turistice, productia si pretul de vanzare al unor produse agroalimentare, tarifele unor servicii etc. pot prezenta astfel de variatii sezoniere. In general, industria turismului este afectata de sezonalitate. In functie de momentul de referinta, anchetele statistice pot oferi date si informatii privind fie trimestrele calendaristice, fie trimestrele sezoniere. Anchetele bazate pe trimester sezoniere ofera date decalate cu o luna fata de cele calendaristice (Sursa: CANSTAT, Statistical Bulletin, Bucharest, 2002, pg. 96)
Exemplu
Hotelul "CREASTA" dintr-o zona montana, cu o capacitate de cazare existenta de 140 locuri, a inregistrat in perioada 2003-2006, urmatorii indici trimestriali de utilizare neta a capacitatii in functiune (%) (Tabelul 1):
Din reprezentarea grafica (Figura 2) se observa cu usurinta ca, in trimestrul III, indici de utilizare neta a capacitatii in functiune sunt mai ridicati decat in celelalte trimestre.
Componenta ciclica are, de asemenea, o influenta sistematica sub forma unor valuri, dar care apar la un numar mai mare de de un an de zile si sunt determinate de interactiunea unor factor ice influenteaza economia ori planul social (Figura 3). 
Exemple de astfel de cicluri sunt bine-cunoscutele cicluri de afaceri ce include perioade de recesiune si expansiune, ciclurile pe termen lung privind cererea de marfuri, ciclurile in sectorul monetary si financiar. In practica, ciclurile apar rareori cu regularitate si adesea se manifesta in combinative cu alte component. In industria turismului, intalnim cicluri de viata ale destinatiilor turistice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelarea seriilor cronologice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!