Metoda Exercițiului

Extras din referat Cum descarc?

Exercitiul reprezinta o metoda de invatamant, in care predomina actiunea practica/operationala reala. Aceasta metoda implica automatizarea actiunii didactice prin consolidarea si perfectionarea operatiilor de baza care asigura realizarea unei sarcini didactice la niveluri de performanta prescrise si repetabile, eficiente in conditii de organizare pedagogica relativ identice. Ea sustine insusirea cunostintelor si capacitatilor specifice fiecarei trepte si discipline de invatamant prin formarea unor deprinderi care pot fi integrate permanent la nivelul diferitelor activitati de predare-invatare-evaluare.
Exercitiile sunt actiuni efectuate in mod constient si repetat de catre elev cu scopul dobandirii unor priceperi, deprinderi si cunostinte noi, pentru a usura alte activitati si a contribui la dezvoltarea altor aptitudini.
Proiectarea si realizarea exercitiului, ca metoda didactica aplicabila la toate nivelurile sistemului de invatamant, presupune valorificarea pedagogica a etapelor angajate psihologic in procesul de formare si consolidare a deprinderilor :
a) familiarizarea elevului cu actiunea care urmeaza sa fie automatizata;
b) antrenarea operatiilor necesare pentru desfasurarea actiunii respective;
c) integrarea operatiilor antrenate in structura actiunii, consolidata deja la nivelul unui stereotip dinamic;
d) sistematizarea actiunii in functie de scopul general si specific al activitatii respective;
e) integrarea actiunii automatizate in activitatea respectiva;
i) perfectionarea actiunii automatizate in contexte diferite care asigura evolutia sa in termeni de stabilitate si de flexibilitate 
Aceste etape se pot modifica dupa natura exercitiilor. Acolo unde exercitiul permite mai multe cai de rezolvare, cadrul didactic analizeaza toate aceste cai si selecteaza pe cele mai importante, propunandu-le spre rezolvare pe grupe, comparand rezultatele, avantajele si dezavantajele fiecarei metode in parte. Se va evidentia in mod obligatoriu cea mai buna solutie. 
Valoarea pedagogica a exercitiului reflecta gradul de integrare al deprinderii dobandite in structura de proiectare si realizare a activitatii de invatare. Aceasta permite interventia permanenta a exercitiului in secvente de instruire care solicita stapanirea, recuperarea, aplicarea, analiza materiei in termenii unor obiective concrete care vizeaza nu numai consolidarea deprinderilor ci si dezvoltarea capacitatilor operatorii ale cunostintelor si capacitatilor reactualizate/aprofundate in diferite contexte didactice, in vederea eliminarii sau prevenirii interferentei sau uitarii notiunilor, regulilor, formulelor, principiilor, legilor, teoriilor etc, studiate in cadrul fiecarei discipline de invatamant.
Exercitiile didactice pot fi clasificate in functie de gradul lor de complexitate (exercitii simple, semicomplexe, complexe) sau de dirijare a actiunii automatizate (exercitii dirijate, exercitii semidirijate, exercitii autodirijate).
Utilizarea pe scara larga a acestei metode a condus la o clasificare a exercitiilor ce are la baza aportul capacitatilor intelectuale necesare rezolvarii lor: 
- exercitii de recunoastere a unor notiuni, formule, metode. 
- exercitii aplicative ale unor formule sau algoritmi cunoscuti. 
- exrcitii care permit insusirea unor notiuni. 
Avantajele metodei sunt concretizate in rezultatele aplicarii ei: 
- formeaza o gandire productiva, 
- ofera posibilitatea muncii independente, 
- ofera posibilitatea analizei diverselor metode si solutii de rezolvare a problemelor, 
- activeaza simtul critic si autocritic si ii invata pe elevi sa-si aprecieze rezultatele si metodele de lucru, 
- ofera posibilitatea depistarii si eliminarii erorilor. 
Aceasta metoda nu contribuie numai la formarea priceperilor si deprinderilor de lucru, ci aduce un aport substantial la dezvoltarea unui rationament flexibil si operant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metoda Exercitiului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!