Mari matematicieni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Familia sa era de origine tireniana. Tatal, Mnesarchos, de origine gravor de pietre pretioase sau artist taietor in patra, era etrusc, originar din insula Lemnos, acolo unde se presupune ca s-a nascut. Scoala organizata de el avea un caracter elitist, elevii ei (pitagoricienii) fiind in prealabil selectionati cu mare atentie. Pitagora a fost primul care a introdus in Elada invatarea stiintelor. Se presupune ca fetei lui, Damo, i-ar fi incredintat comentariile sale. Nu s-a pastrat nimic scris de Pitagora insusi. El a fost primul care a descoperit ca exista o corespondenta, o relatie intre numerele intregi si lumea (realitatea fizica) care ne inconjoara. Aceasta descoperire i-a incurajat pe pitagoricieni sa cerceteze proprietatile numerelor intregi, numerele perfecte, numerele prietene, numerele pitagorice: a, b, c legate intre ele prin relatia a2+b2=c2 si mediile aritmetice, geometrice si armonice.

Numerele perfcte sunt numerele egale cu suma divizorilor lor, cele prietene sunt cupluri de numere intregi, fiecare dintre ele fiind egal cu suma divizorilor celuilalt.

Cea mai importanta descoperire atribuita lui Pitagora este celebra teorema care-I poarta numele: Patratul lungimii ipotenuzei unui triunghi dreptunghic este egal cu suma patratelor lungimilor catetelor. Teorema a condus la descoperirea ca nu exista o masura comuna pentru diagonala si latura unui patrat (acestea sunt masuri incomensurabile). Diagonala patratului fiind ipotenuza triunghiului dreptunghic ale carui laturi sunt laturile patratului, raportul lor este numarul, care nu se poate exprima printr-un raport de doua numere intregi, din care cauza a fost numit numar irational. Aceasta descoperire a produs o adevarata criza in randurile pitagoricienilor, provocandu-le un adevarat soc, deoarece devenea evident ca nu toate lucrurile (mai exact rapoartele lor) sunt numere intregi, contrar teoriei lor conform careia totul se poate exprima prin numere intregi sau prin rapoartele lor (numere rationale sau fractii). Numarul 1 era esenta, unitatea (in greceste monas), careia din punct de vedere geometric, ii corespundea punctul socotit indivizibil, un fel de atom matematic. Numarul 2 reprezenta dualitatea, opozitia, din punct de vedere geometric ii corespunde elementul de linie format din doua puncte alaturate. Numarul 3 reprezenta triada si corespunde celor 3 dimensiuni spatiale si din punct de vedere geometric este format din trei puncte alaturate care alcatuiesc un plan, elementul de suprafata. Numarul 4-tetrada-corespunde celor 4 elemente fundamentale care pentru pitagoricieni, erau focul, pamantul, apa si aerul, iar din punct de vedere geometric corespunde corpului solid, mai exact elementului de volum format din patru puncte alaturate, dintre care numai trei sunt situate in acelasi plan. O semnificatie aparte era atribuita numarului 10-decada-considerat a fi numarul perfect, dat fiind ca el contine in sine (ca suma) pe primele patru: 10=1+2+3+4. Euclid-matematician grec, care a trait in sec al III-lea i. Hr. (300-201 i. Hr. ), autorul celebrei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mari matematicieni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 384 cuvinte
Nr caractere:
25 500 caractere
Marime:
23.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Tag-uri:
matematica, matematicieni
Predat:
la liceu
Sus!