Linii în triunghi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

-Centrul de greutate se afla pe fiecare mediana la 2/3 de varf si 1/3 de baza, adica daca AA este mediana in trABC si G este centrul de greutate, atunci AG= (2/3) AAsiGA= (1/3) AA. -Centrul de greutate al unui triunghi formeaza cu vafurile triunghiului 3 triunghiuri echivalente si este singurul punct (din planul triunghiului) care are aceasta proprietate, Intr-un triunghi dreptunghic, mediana corespunzatoare ipotenuzei este 1/2 din ipotenuza.

Daca o mediana a unui triunghi este 1/2 din latura corespunzatoare ei, atunci triunghiul este dreptunghic.

-Mediatoarele laturilor unui triunghi sunt concurente; punctul lor de intersectie este centrul cercului cicumscris triunghiului (cercul care trece prin varfurile triunghiului). -Orice punct de pe mediatoarea unui segment este egal departat de capetele segmentului; daca un punct este egal departat de doua puncte date, atunci el se afla pe mediatoarea segmentului determinat de cele doua puncte.

-Centrul cercului circumscris unui triunghi dreptunghic se afla la mijocul ipotenuzei. Raza acestui cerc este 1/2 din ipotenuza.

-Intr-un tr echilateral, si numai in tr echilateral, mediatoarele laturilor sunt inaltimi, mediane si bisectoare.

INALTIMEA este perpendiculara dusa dintr-un varf al triunghiului pe latura opusa.

-Inaltimile unui tr. sunt concurente; punctul lor de intersectie se numeste ortocentrul triunghiului.

Daca H este ortocentrul trABC, atunci A este ortocentrul trHBC, etc. Daca AA, BB sunt inaltimi in trABC si H este intersectia lor, atunci CH (AB. -Inaltimea coresp. ipotenuzei unui tr dreptunghic este media geometrica a proiectiilor catetelor pe ipotenuza (t. inaltimii). -Inaltimea coresp. ipotenuzei unui tr dreptunghic este egala cu raportul dintre produsul catetelor si ipotenuza: h= (c1c2) /h. -Daca un triunghi are doua inaltimi congruente, atunci este isoscel.

BISECTOAREA (unui unghi) este semidreapta cu originea in varful unghiului, care imparte unghiul in doua unghiuri congruente.

-Bisectoarele unui triunghi sunt concurente; punctul lor de intersectie este centrul cercului inscris in triunghi. Cercul inscris intr-un triunghi este cercul care are centrul in interiorul triunghiului si este tangent laturilor triunghiului.

-Intr-un triunghi bisectoarea oricarui unghi imparte latura opusa unghiului in segmente proportionale cu laturile unghiului.

(t. bisectoarei) -Orice punct de pe bisectoarea unui unghi este egal departat de laturile unghiului; daca un punct din interiorul unui unghi este egal departat de laturile unghiului, atunci el se afla pe bisectoarea unghiului.

-Raza cercului inscris intr-un triunghi este egala cu S/p, unde S este aria triunghiului si p este semiperimetrul triunghiului.

-Bisectoarea exterioara a unui unghi este bisectoarea suplementului sau. Bisectoarea exterioara este perpendiculara pe bisectoarea interioara.

Se numeste mediana a unui triunghi segmentul de dreapta ce uneste varful unui unghi al triunghiului cu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Linii in triunghi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
703 cuvinte
Nr caractere:
4 366 caractere
Marime:
18.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Tag-uri:
Triunghi, linii
Predat:
la gimnaziu
Sus!