Leonhard Euler

Extras din referat Cum descarc?

A studiat la Universitatea din Basel (Elvetia) . A dorit sa obtina un post la universitatea pe care a urmat-o, dar refuzul oficialitatilor l-a facut sa accepte (in 1727) invitatia de a merge in Rusia, sa lucreze la Academia de Stiinte din Petersburg. La 26 ani, a devenit membru al acestei academii. Situatia precara ce domnea in Rusia determina pe Euler sa primeasca (in 1741) invitatia lui Frederic al II-lea de a veni profesor la Academia de Stiinte din Berlin, unde si-a continuat prodigioasa sa activitate timp de 25 ani, dupa care revine ca director al Academiei din Petersburg, la staruinta Elisabetei a II-a; aici va ramane pana la sfarsitul vietii sale. Viata lui L. Euler aureolata de distinse si binemeritate onoruri, dar si umbrita de cumplite nenorociri constituie un exemplu minunat de munca dedicata stiintei si progresului omenirii. A fost ales membru la 8 academii; s-a bucurat de stima multor personalitati: P. Laplace il considera invatatorul nostru al tuturora, C. Gauss spunea studiul lucrarilor lui Euler constituie cea mai buna scoala pentru cele mai variate domenii ale matematicii, iar F. Arago afirma: Euler calculeaza asa cum oamenii respira si vulturii planeaza in vazduh. Intr-adevar, L. Euler a scris (in afara celor peste 2800 scrisori importante prin informatiile lor stiintifice si istorice) aproximativ 1200 memorii operele sale cuprinzand 80 volume mari fiind primul in lume ca productivitate stiintifica. Vedem astfel ca aprecierea lui M. Fuss ca Euler s-a angajat ca sa furnizeze Academiei din Petersburg atatea memorii incat sa publice in analele ei si 20 ani dupa moartea sa, a fost cu mult depasita, dupa cum a remarcat F. Rudio ca a dat mai mult decat a promis, caci lucrarile sale au ornamentat memoriile Academiei din Petersburg pana in 1823, adica la 40 ani dupa moartea sa. Din cauza muncii excessive, la 28 ani, Euler a suferit o congestie cerebrala, pierzandu-si ochiul drept; voi avea mai putine distractii a spus si a continuat sa munceasca cu aceeasi pasiune. La varsta de 59 ani si-a pierdut cu desavarsire vederea, insa orbirea nu l-a impiedicat sa-si continuie rodnica activitate, dictand rezultatele cercetarilor sale unui fiu, Albrecht.
L. Euler putea lucra oricum si oriunde; avea darul de a calcula mintal, fara a comite greseli nici la calculele lungi. Era un matematician de o aleasa cultura: cunostea istoria popoarelor, stia si recita in intregime Eneida lui Vergiliu; a lucrat multi ani la alcatuirea hartii geografice a Rusiei, a publicat o lucrare asupra muzicii, etc.
In domeniul matematicii, zeci de teoreme, formule si notiuni ii poarta numele sau; a adus contributii de valoare in toate ramurile matematicii: in algebra definirea logaritmului unui numar prin considerarea operatiei inverse a ridicarii la putere, introducerea ecuatiilor reciproce, studierea (17 ani) a problemei rezolvabilitatii prin radicali a ecuatiilor algebrice de grad mai mare ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Leonhard Euler - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!