Dobânda și profitul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Profitul este partea ramasa din venitul total ce revine intreprinzatorului dupa ce s-au scazut toate cheltuielile aferente venitului respectiv.

Formele profitului: a) profitul brut este reprezentat de partea ce ramane din venitul total dupa ce s-au scazut cheltuielile de productie; b) profitul net este partea din profilul brut care ramane dupa ce au fost deduse dobanda la capitalul propriu al intreprinzatorului, salariul ca recompensa pentru activitatea sa, arenda si chiria pentru terenul si cladirea care ii apartin, impozitele si taxele ce se suporta direct din profit; c) profitul normal, legitim sau justificat, care reprezinta remunerarea serviciilor intreprinzatorului, recompensa pentru priceperea sa si raspunderea pe care si-o asumam, prima pentru risc si incertitudine; d) profitul pur sau supraprofitul este acel profit generat de imprejurari deosebite care nu au legatura cu activitatea intreprinzatorului. Este obtinut de acei intreprinzatori care au o pozitie de monopol in producerea si/sau vanzarea produselor. Se realizeaza pe baza unor preturi de vanzare sau mai ridicate.

Marimea profitului: a) masa profitului- suma absoluta ca diferenta intre venitul total (V) si costul de produtie (C) (Pr= V-C); b) marimea relativa (in procente) ca rata: Dinamica profitului: pe teren scurt, pentru firmele care produc si vand in regim de concurenta libera, situatia optima este aceea care le permite sa egalizeze costul marginal (Cma) cu pretul de vanzare (Cma = P). Aceasta egalitate marcheaza echilibrul firmei (intreprinzatorul). Pe termen lung, posibilitatile firmei de a asigura echilibrul si maximilizarea profitului depind de capacitatea sa de a realiza productia cu costuri inferioare pretului pietei, in conditiile reducerii acestuia sub presiunea ofertei.

Dobanda este suma de bani platibila pentru dreptul de folosinta temporara a mijloacelor banesti imprumutate.

totala imprumutata (C); reprezinta calculul dupa calculul dobanzii simple. Masa dobanzii compuse se calculeaza dupa formula: Dc = Sn C.

Sn = suma obtinuta de proprietarul capitalului, acumulata dupa n ani.

C = C x (1 + d) n; n = numarul de ani; d = rata dobanzii; C = capitalul imprumutat; b) marimea relativa se exprima prin rata dobnzii anuale (d), care reprezinta pretul anual a 100 unitati monetare imprumutate si se calculeaza ca raport procentual intre masa dobanzii (D) si capitalul imprumutat (C) Rata dobanzii poate fi: nominala si reala.

Rata reala poate fi: pozitiva, negativa, nula.

Echilibrul pietei monetare se realizeaza atunci cand cererea de moneda este egala cu oferta de moneda.

Politici monetare si instrumente de interventie: a) taxa rescontului; b) variatiile cotelor obligatorii de rezerva; c) multiplicatorul creditului, al banilor (M) (r= rezerva obligatorie). ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dobanda Si Profitul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
498 cuvinte
Nr caractere:
2 607 caractere
Marime:
14.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Matematică
Predat:
la gimnaziu
Sus!