Teoria spiralei tacerii

Extras din referat Cum descarc?

Macroefectele mediatice
In decursul anilor s-au cristalizat trei teorii care domina cercetarea macroefectelor mediatice:1. Teoria agendarii,2. Teoria spiralei tacerii,3. Teoria prapastiei cognitive (cunoasterea diferentiala).
2. Teoria spiralei tacerii 
In anii '70 Noelle Neumann, o cercetatoare germana, a elaborat teoria spiralei tacerii. Ea a plecat de la faptul ca influenta mediatica este foarte greu de dovedit, pentru ca opinia publica obliga individul sa se retina, sa nu-si dezvaluie optiunile proprii. In viziunea cercetatoarei, individul are un astfel de comportament pentru ca el considera mai importante opiniile majoritatii. Fundamentul teoriei cercetatoarei germane este faptul ca ea considera televiziunea un canal de comunicare care nu permite selectia individuala: oamenii se uita la televizor fara sa se intrebe ce imagini vad. Ea considera ca mecanismul individului de autoaparare, selectivitatea lui actioneaza foarte slab in cazul in care acesta urmareste o emisiune tv. Nu de putine ori ati auzit explicatia: este adevarat pentru ca am vazut la televizor. La nivelul psihologiei individuale este foarte greu sa pui la indoiala ceea ce ai vazut cu propriii ochi. De aceea, manipularea prin televiziune are cel mai puternic impact. In cazul consumului mediatic din zona presei, selectivitatea-zidul de aparare impotriva consumului mediatic-actioneaza din plin. Este foarte usor sa treci cu privirea la un alt articol sau sa urmaresti alta publicatie. Selectivitatea este la indemana consumatorului.Oamenii au tendinta sa se alinieze la un curent de opinie, sa faca parte dintr-un grup, sa fie recunoscuti de grup. Din acest motiv, cel care are o opinie despre care crede ca este impartasita de grup isi exprima opinia mai apasat, si o sustine cu mai mult curaj decat cel care "simte" ca opinia lui este in "minoritate". Psihologii numesc acest fenomen "conformism de grup".Si teoria denumita "spirala tacerii" a fost supusa unor critici substantiale, dar nuantate. Teoria a reusit sa contribuie la studierea unor aspecte esentiale pe care le are comunicarea prin media asupra publicului:
1. Teama de izolare poate contribui la trecerea sub tacere a opiniilor minoritare.2. Mesajele mediatice care acorda atentie acelorasi subiecte produc o anumita uniformizare a preocuparilor publicului 3. Influenta mediatica este mai mare decat se crede in general. Aceasta afirmatie este valabila in special in tarile cu o democratie exersata in timp.4. Izolarea opiniilor minoritare favorizeaza procesul integrarii sociale.
Teorii privind macro-efectele comunicarii de masa:
Teoria spiralei tacerii ("Schweigespirale"): porneste de la dependenta opiniei individuale de opinia dominanta exprimata de mass-media. Elisabeth Noelle-Neumann sintetizeaza astfel teoria: societatea ameninta cu izolarea pe devianti, indivizii se tem mai mult de izolare decat de eroare, indivizii evalueaza climatul favorabil sau defavorabil a propriei opinii, evaluarea conduce la un comportament actional (exprimarea opiniei sau pastrarea in secret a opiniilor) .
Indivizii care expun punctul de vedere dominant il impartasesc cu usurinta, in timp ce indivizii care nu impartasesc aceasta opinie se inchid in tacere, de teama izolarii.
E. Noelle-Neumann apreciaza ca exista un procent de circa 20% de indivizi care isi exprima convingerile cu fermitate chiar si daca acestea sunt contrare opiniei dominante. Astfel, opinia publica reprezinta din aceasta perspectiva opinia ce poate fi declarata public fara risc de izolare si care induce comportamente actionale.
Prin analiza efectelor televiziunii sunt definiti termenii de cumulare (omniprezenta repetitiva mediatica...picatura chinezeasca), de consonanta (alinierea la curente de opinii), si de caracter public al informatiei (aproba - vorbeste; dezaproba - tace).
Multiple aspecte sunt considerate meritorii in aceasta teorie, chiar daca in sine teoria este contestata sau contestabila ca speculativa si imposibil de generalizat: dezvaluirea unor elemente ale comportamentului individual, sublinierea tendintei de uniformizare a mesajelor mediatice, realitatea efectelor mediatice, favorizarea integrarii sociale (izolarea "deviantilor" sau reducerea lor la tacere ar naste coeziune sociala, precum si invers, opinia considerata minoritara creste in intensitate si se impune in detrimentul opiniei dominante speculate de mass-media, ceea ce deasemenea induce coeziune sociala) . Spirala tacerii nu semnifica apriori o schimbare reala a intentiilor de vot in procesul electoral (desi se constata si un asmenea fenomen), ci mai degraba o disimulare a opiniilor individuale in fata asaltului opiniilor vehiculate de mass-media si de aderentii acestor opinii. Atunci cand este insa vorba de o schimbare a opiniei de vot si ea reprezinta o racordare la opinia dominanta nu ar fi vorba de ralierea cu castigatorul ("trenul victoriei"), ci de teama de izolare si corelarea intentiei cu nevoia de armonizare cu propriul grup social. Interesant este faptul ca indiferent de practica votului, dupa vot alegatorii prefera sa pretinda ca au votat cu partidul castigator . Justificarea nu trebuie gasita in incercarea alegatorului de a sari in trenul victoriei (este dificil de presupus ca prin declaratia sa alegatorul ar avea de castigat prin declararea adevaratei optiuni de vot), ci mai degraba in tendinta de disimulare si nesiguranta pe care intervievatul o conserva in continuare. De fapt, prin stereotipie, intervievatul joaca un rol, opunand intervievatorului o masca (persoana si nu sinele).
Noelle-Neumann considera ca influenta este reciproca: "Tonalitatea media precede o modificare in ceea ce priveste evaluarea climatului opiniei, care, la randul sau, precede o modificare a atitudinilor. Comportamentul - disponibilitatea de a vorbi - se adapteaza evaluarii climatului opiniei, dar si invers, influenteaza evaluarile climatului opiniei, in cadrul unui proces de interactiune care creeaza spirala" .
Teoria spiralei tacerii este alaturata teoriei "bandwagon" (ralierea la castigator) si teoriei ignorantei cumulate a lui Scheff (dificultatile de exprimare izoleaza, creand impresii de apartenenta la devianta).
Mecanismul spiralei tacerii este totodata considerat procesul de consolidare a unei opinii fundamentate pe valori perene, contrar opiniei exprimate de mass-media si perceputa ca dominanta. "Fenomenul spiralei tacerii este o reactie la schimbarile care intervin in climatul opiniei" .
Sondarea opiniei publice de maniera de a evidentia lipsa disponibilitatii la sinceritate si a tendintei de disimulare prin confirmarea sensului intrebarilor poate fi realizata prin intrebari deschise menite sa castige increderea interlocutorului si sub protectia anonimatului, acesta sa capete treptat increderea in a-si exprima o opinie contrara curentului dominant. Aplicabila Germaniei (tara care a suferit un proces de denazificare, dar in care disciplina si sobrietatea de tip prusac sunt cuvinte de ordine), aplicabila fostelor tari comuniste, teoria spiralei tacerii permite constatarea ca sondarea opiniei publice reprezinta in climate sociale traumatizate o sfidare continua.
Teoria ,,Spirala tacerii", E. Noelle - Neumann
Presa poate manipula opinia publica gratie faptului ca sustine majoritatea in
detrimentul minoritatii sau invers. Ipoteza cercetatorului german se refera la aceea ca individul din minoritate este exclus din fluxul informational, astfel ramane in umbra, ceea ce involuntar creeaza impresia ca apartine majoritatii.
Savantul spune ca opinia publica se formeaza pe baza observarii si evaluarii
de catre indivizi a mediului lor social si asupra modului in care se grupeaza
opiniile indivizilor in opinie majoritara sau in opinie minoritara. In consecinta, de teama sa nu fie izolati, cand isi exprima opinia, indivizii incearca sa te identifice cu opiniile altora, de obicei, cu cele ale majoritatii. Iar cei care au o opinie deferita de cea a majoritatii, pentru a nu fi respinsi social, intra in mecanismul ,,spiralei tacerii".[6]
B. Noelle-Neumann afirma ca ,,spirala tacerii" este un mechanism psihosociologic,potrivit caruia ,,presiunea punctului de vedere reflectat si sustinut de presa declanseaza una din cele trei reactii de raspuns ale individului: activismul (participarea publica si sustinerea activa a opiniei), acceptarea


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria spiralei tacerii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!