Televiziunea si Cultura Populara

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In ultimii citiva ani, "cultura populara" a fost foarte mult studiata, ea constituind un domeniu in care programele de televiziune sint percepute ca alcatuind un element central. Vreau sa analizez felul in care a fost conceputa cultura populara ca un context larg de meditatie asupra sensului ideologic si a destinderii oferite de programele populare de televiziune.Acestu lucru este deosebit de important astazi in conditiile in care televiziunea a ajuns sa fie considerata un fel de ,,arma absoluta" a lumii contemporane, capabila sa influenteze, subtil si pe termen lung perceptia individului asupra realitatii. Ea a reusit performanta sa cultive in masa publicului ,,opinii, conceptii, credinte, la fel cum agricultorul cultiva pamantul sau gradinarul cultiva gardina" . 
Prezentare
Cultura populara este greu de definit datorita diversitatii ei; fotbalul, sarbatorile de Craciun, invadatorii extraterestri, bingo, disco-dance, Cei din cartierul de est, McDonald si jocurile mecanice, toate ar putea fi incluse aici. Exista totusi unele caracteristici definitorii comune; in primul rind, in legatura cu intentiile mele, cultura populara se refera la activitatile si la distractiile care se desfasoara in afara constringerilor muncii, ca parte a timpului liber, si care sint percepute de consumatori ca oferind forme de placere si de divertisment. In al doilea rind, termenul "popular" imbina doua sensuri: la origine, cultura "populara" se referea la cultura "poporului", la indeletnicirile cu caracter cultural ale oamenilor si ale clasei muncitoare avind drept tinta poporul sau exercitate de catre acesta. Din perspective oarecum de stinga, aceasta era considerata drept singura fomula de cultura autentica si corecta din punct de vedere politic2. Odata cu dezvoltarea tehnologiei secolului al douazecilea, cultura aceasta a disparut repede, iar al doilea sens al termenului "popular" se refera la formele culturale care, gratie diseminarii rapide si facile a mass mediei, sint consumate de un mare numar de oameni. 
"Cultura populara" are propriile ei cai de "explicare" a lumii; ea ne ofera modalitati de intelegere a societatii noastre si ne ajuta astfel sa constientizam lumea; argumentul criticilor culturali este ca din cauza accentului pus pe destindere si divertisment se adreseaza tuturor, indiferent de clasa, virsta sau gen si devine astfel unul dintre cele mai importante medii in care se structureaza "constiinta" noastra, prin intermediul careia sint instituite ideologiile si se manifesta hegemonia. Presa populara, muzica pop, televiziunea populara si toate formele divertismentului popular constituie activitati centrale ale acestui proces.
La modul brut, cultura populara este privita din doua unghiuri opuse. Punctul de vedere negativ o considera drept ,,noul opium pentru popor, care mentine starea cretina de multumire a maselor fata de soarta si oprimarea lor" . Cel pozitiv o vede ca forma a propriilor valori culturale ale poporului, separata dar si mai autentica decit cultura "superioara" a claselor de mijloc si care poate fi un mijloc de punere in pericol a status quo-ului. Din punct de vedere istoric, putem vedea ca, in anumite momente, una sau alta dintre aceste pozitii poate iesi mai mult in evidenta; punctul de vedere pozitiv, de exemplu, este manifest in presa ultra-radicala a mijlocului secolului al nouasprezecelea sau in perioada de reconstructie populara postbelica, in timp ce aprecierea negativa poate fi gasita in descrierile musicalurilor din ultima parte a epocii victoriene, care erau considerate drept o "cultura de consolare", sau in filmele evazioniste ale Hollywood-ului din timpul Depresiunii din anii '30, care au facut ca studiourile acestea sa fie numite o fabrica de vise. Evident, nici una din aceste pozitii nu ofera raspunsul corect, dar amandoua ofera un cadru pentru analiza cazurilor particulare si ne determina sa tinem cont de argumentul meu potrivit caruia cultura populara in general si mai ales televiziunea sint medii contradictorii. 
Au existat doua scoli de gindire in secolul al douazecilea care sprijinea punctul de vedere negativ. Prima s-a nascut dintr-o perspectiva de dreapta, apreciind creatiile "dificile" ale culturii superioare si pentru care cultura populara constituia o problema pe doua niveluri. Din punct de vedere moral, aceasta era o forma subversiva care ameninta sa corupa poporul, in special tineretul, avind un periculos caracter antisocial: emotiile si placerile ieftine puteau submina valorile societatii. . Acest argument a fost intarit de judecatile estetice, pentru care cultura populara era inferioara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Televiziunea si Cultura Populara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!