Rolul Media in Facilitarea Implicarii Politice

Extras din referat Cum descarc?

Implicarea civica si politica a indivizilor in dezvoltarea societatii este esentiala pentru crearea si intarirea conceptului de democratie. Exprimarea opiniilor cetatenilor in legatura cu deciziile politice, cu schimbarile ce au loc in societate reprezinta o caracteristica importanta a democratiei si de asemenea faciliteaza procesul de comunicare dintre individ si institutie, organizatie. 
"Conform lui Scott McClurg, interactiunea sociala provoaca dezbatere, care la randul ei faciliteaza schimburi de informatie. Aceste schimburi au potentialul de a afecta preferintele politice si de a impulsiona tendintele de participare civica" (McClurg, 2003, apud B. Ivascu, 2010).
Informarea cetatenilor, capacitatea de consultare cu acestia si transmiterea directa a informatiei, fara interventia mass media, sunt factori ce faciliteaza transmiterea informatiilor catre public fara ca acestea sa fie modificate de catre media, fundamentul regimului democratic fiind reprezentat de posibilitatea cetatenilor de a participa la dezbaterile publice, de a se implica in deciziile politice. 
"Participarea cetateneasca din perspectiva europeana se defineste prin informare, comunicare si implicare in relatia care se stabileste intre administratie si cetateni, iar activitatile administratiei sunt dezvoltate si sustinute in asa fel incat sa corespunda cat mai mult posibil nevoilor si dorintelor cetatenilor" (D. Murgescu, C. Dumitrica, Pariciparea cetateneasca - mijloc de implicarea a cetateanului in procesul decisional).
Desigur, pentru ca participarea cetatenilor in viata politica sa fie posibila este necesara folosirea mijloacelor de comunicare in masa precum internetul, televiziunea, radioul. 
Apogeul procesului de dezvoltare fara precedent din secolul XX a tehnologiilor informationale a fost probabil atins odata cu aparitia internetului, acesta jucand astfel un rol important in facilitarea procesului de comunicare si de implicare a cetatenilor.
Pana la aparitia internetului, cele mai folosite mijloace de comunicare erau scrisoarea si telefonul, insa aceste mijloace aveau anumite dezavantaje. In cazul procesului de expediere a unei scrisori era implicata o perioada destul de mare de timp pana la sosirea ei la destinatie iar in cazul convorbirilor telefonice costurile erau foarte ridicate atunci cand distanta era si ea foarte mare dar toate aceste neajunsuri au disparut odata cu dezvoltarea comunicarii online, prin internet. In "era globalizarii" oamenii pot comunica liberi in orice context, respectiv oriunde doresc deoarece internetul este mijlocul ce le ofera aceasta posibilitate. 
"Cea mai importanta distinctie a mediului online fata de mediile conventionale o constituie faptul ca, prin intermediul aplicatiilor mentionate, indivizii care constituie in mod traditional publicul devin la randul lor creatori de continut mediatic. Aceasta caracteristica a mediului online sustine perspectiva pragmatica de analiza a spatiului public, conform careia noile media faciliteaza participarea activa a publicului la construirea agendei publice." (B. Ivascu, Retelele sociale online si participare politica, pg.138). 
La inceput, internetul a fost folosit ca sistem de comunicare al Departamentului Apararii din SUA, dar cu timpul s-a dezvoltat ajungand astfel o retea mondiala unitara. Procesul de dezvoltare a internetului nu este datorat in deosebi oamenilor de stiinta, precum in cazul calculatorului sau al altor tehnologii ce tin de indemanarea si priceperea oamenilor de stiinta, acesta a avut loc datorita impactului major pe care l-a manifestat asupra oamenilor, dezvoltarea internetului a depins in mod deosebit de interactiunile sociale dintre institutii, state si de numarul mare de utilizatori pe care acesta l-a dobandit. Nu trebuie insa neglijat faptul ca expansiunea ce a avut loc pe plan tehnologic a reprezentat o zala importanta in lantul urias al dezvoltarii internetului. Dezvoltarea uriasa a calculatoarelor ce s-a desfasurat in ultimii ani a avut un impact puternic asupra extinderii internetului iar odata cu aceasta extindere noile tehnologii au inceput sa se raporteze la internet in procesul de fabricare si chiar promovare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Media in Facilitarea Implicarii Politice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!