Radu Pavel Gheo - O Biografie Nefinalizata

Extras din referat Cum descarc?

Radu Pavel Gheo s-a nascut in data de 03 octombrie 1969 in orasul Oravita judetul Caras- Severin. El este redactor al Editurii Polirom, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universitatii de Vest Timisoara in anul 1994. Pana la ora actuala are multe volume publicate : Valea Cerului Senin (proza fantastica si scient- fiction publicata in capitala Greciei, Athena si in capitala Romaniei, Bucuresti in anul 1997. Un alt volum se numeste Despre science fiction, un volum despre teorie si critica literara, Satu Mare din anul 2001; Adio, adio, patria mea cu i din i, cu a din a ,editura Polirom, Iasi, in anii 2003, 2004 ; Romanii e destepti, un volum de eseuri, editura Polirom, Iasi din anul 2004. Din 2003 Radu Pavel Gheo este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania iar din 2004 detine o rubrica saptamanala in publicatia culturala ieseana Suplimentul de cultura fiind totodata si membru fondator al Asociatiei Culturale Club 8 tot din Iasi. 
Dupa doi ani, el reuseste sa devina membru al Pen Club Romania A fost redactor-colaborator la Radio Iasi si la revistele "Timpul" (Iasi), "Fictiuni" (Satu Mare), "Helion" (Timisoara) si a publicat proza scurta, eseuri, comentarii critice si traduceri in mai multe reviste Radu Pavel Gheo semneaza volumul de povestiri Numele mierlei- 50 de clipuri vesele si triste, publicat in colectia "Ego. Proza", la editura Polirom, la 11 ani de la aparitia ultimului sau volum de proza scurta "Valea Cerului Senin".( "-Eu ma simt prozator. Chiar si in volumele de eseuri am mizat adesea pe o formula de poveste / povestire", remarca Radu Pavel Gheo).Radu Pavel Gheo este inclus in antologii de proza si studii literare sau eseistica: "Cazul Eminescu. Polemici, atitudini, reactii din presa anului 1998" (1999), "Dictionar SF" (coautor, 1999), "oZone friendly" (2002), "Cartea roz a comunismului" (2004), "Cartea cu bunici" (2007), "Povesti erotice romanesti" (2007). ). 
A coordonat impreuna cu Dan Lungu volumul "Tovarase de drum - experienta feminina in comunism" (2008). , antologie de Cezar-Paul Badescu, Editura Paralela 45, 1999; oZone friendly. Iasi. Configurari literare. O antologie, coordonator O. Nimigean, Editura T, Iasi, 2002; Cartea roz a comunismului, coordonator Gabriel H. Decuble, Editura Versus, Iasi, 2004). A fost printre co-autorii primului Dictionar SF aparut in Romania (Editura Nemira, Bucuresti, 1999). 
Textele scrise de Radu Pavel Gheo au aparut si in alte tari precum: Austria, Slovenia, Serbia si Bosnia. Fragmente din Cartea roz a comunismului au aparut in revista austriaca Wienzeile, iar alte citeva eseuri din volumele publicate de autor au fost preluate si traduse in revistele de limba maghiara din Romania Korunk si A Het. 
Unul din textele din volumul Romanii e destepti a fost preluat si publicat de trei ori in fosta Iugoslavie: in limba romana in ziarul Libertatea din Novisad (Vojvodina, Serbia), in limba sirba, in Sarajevske sveske - Sarajevo Notebook (Sarajevo, Bosnia, 2005), si in limba slovena, in Dialogi (Maribor, Slovenia, 2004).
Ca traducator, a publicat texte de mai mica intindere in diferite reviste, dar si cateva volume integrale: 
1) Iuri Stoyanov - Traditia ascunsa a Europei (Istoria secreta a ereziei crestine in Evul Mediu), Editura Polirom, Iasi, 1999.
2) Leo Strauss - Cetatea si omul, Editura Polirom, Iasi, 2000.
3) Jacques Delors (coord.) - Comoara launtrica - raportul catre UNESCO al Comisiei Internationale pentru Educatie in secolul XXI, Editura Polirom, Iasi, 2000.
4) Max Weinreich - Universitatile lui Hitler - contributia intelectualilor la crimele Germaniei impotriva evreilor, Editura Polirom, Iasi, 2000.
5) Mary Douglas - Cum gindesc institutiile, Editura Polirom, Iasi, 2002.
6) David Lodge - Muzeul Britanic s-a darimat!, Editura Polirom, Iasi, 2003.
7) John Foran (coord.) - Teoretizarea revolutiilor, Editura Polirom, Iasi, 2004.
8) David Lodge - Cit sa-ntindem coarda?, Editura Polirom, Iasi, 2004.
9) David Lodge - Afara din adapost, Editura Polirom, Iasi, 2005.
10) Tom Sharpe - Marea aspiratie, Editura Polirom, Iasi, 2005.
11) Tom Sharpe - Wilt, Editura Polirom, Iasi, 2005.
12) Carl Sagan - Contact, Editura Nemira, Bucuresti, 2006. 
13) Tom Sharpe - Alternativa Wilt, Editura Polirom, Iasi, 2006.
14) E. A. Burrt - Bazele metafizice ale fizicii moderne, in pregatire la Editura Polirom, Iasi. 
Autorul a obtinut o serie de premii literare, printre care: premiul Editurii Athena si al revistei Orizont pentru debut in volum (1996); premiul ,,Nautilus" pentru povestire, acordat de Editura Nemira (Bucuresti, 1993); Marele Premiu la Zilele "Victor Papilian" (Cluj, 1994) si la Zilele ,,Vladimir Colin" (Resita, 1995); premiul Almanahului Academia Catavencu (2000); premiul revistei Sfera politicii pentru cea mai buna traducere a unei lucrari de stiinta politica in anul 2000 (volumul lui Leo Strauss - "Cetatea si omul", Editura Polirom, Iasi) - martie 2001; premiul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara pentru volumul "Adio, adio, patria mea, cu i din i, cu a din a", Editura Polirom, Iasi, 2003 - decembrie 2004; premiul ,,Ioan Slavici" al Fundatiei pentru Cultura si Invatamint ,,I. Slavici" Timisoara pentru merite deosebite in activitatea culturala - ianuarie 2005; premiul ,,Pro-Cultura Timisiensis" pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Judetean Timis - decembrie 2005.
As putea spune ca Radu Pavel Gheo este unul dintre cei mai straluciti reprezentati ai intelectualitatii tinere din Romania care a debutat in anul 1997, cu un volum de proza si care are de-a lungul vietii sa ne impartaseasca multe. Desi a publicat acest volum, el a devenit foarte cunoscut doar dupa ce si-a scos pe piata volumul:" Adio, adio, patria mea cu i din i si a din a", o carte foarte interesanta, un non-fiction bazat pe experienta reala a plecarii si a intoarcerii din Statele Unite ale Americii, o deconstuctie extrema de inteligenta, cu aerul Nu-ului ionescian, a visului American, dar si a metehnelor tarisoarei parasite, temporar. A devenit asa de cunoscut incat la un targ de carte din Suedia, cartea " Adio, adio, patria mea cu i din i si a din a" , a fost cartea care a interesat cel mai mult auditoriul strain si un foarte cunoscut si important si nu in ultimul rand cel mai sever manager cultural din Stockholm a cerut detalii concrete despre carte si despre Radu Pavel Gheo.
Radu a dovedit ca este un scriitor plurivalent si ca, desi a inceput ca prozator, a devenit in scurt timp un foarte incisiv publicist, o parte din articolele sale putand fi gasite in cartea Romanii e destepti din anul 2004, cu un titlu explicit si transparent, din care se vede bine ca autorul nostru stie sa se distanteze ironic exact atat cat e nevoie de mania foarte raspandita a etno-verdictelor si de obsesia specificului national, dar in acelasi timp ramane foarte interesat, cu spirit critic si masura, de patria regasita, asa rupta cum e ea intre cele doua grafeme


Fisiere in arhiva (1):

  • Radu Pavel Gheo - O Biografie Nefinalizata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!