Pleonasmul în Textul Jurnalistic

Extras din referat Cum descarc?

Pleonasmul in textul jurnalistic
Comunicarea este cea care permite stabilirea unei relatii intre persoane, intre obiecte sau intre persoane si obiecte. Ea desemneaza fie actiunea de a comunica, fie rezultatul acestei actiuni. Procesul care permite fie unuia sau mai multor emitatori, fie unui emitator colectiv sa difuzeze mesaje cu ajutorul unui dispozitiv tehnic (text tiparit in cazul presei scrise, ecran, microfon in cazul televiziunii, in cazul interviurilor, emisiunilor de televiziune etc.) spre unul sau mai multi receptori constituie comunicarea mediatizata.
Mass-media sunt in general definite ca suproturi tehnice ce servesc la transmiterea mesajelor catre un ansamblu de indivizi separati. Aceste mijloace de comunicare in masa ofera informatii unui public tinta. In functie de public acestea isi redacteaza materialele si le ofera publicului-receptor. Materialele trebuie corect redactate petru a fi intelese de indivizi, fara ca acestia sa fie influentati in vreun fel sau altul.
Ce m-a motivat sa realizez aceasta lucrare este faptul ca in presa informatia trebuie atent redactata. Un cuvant gresit ales poate obtine un efect contrar celui scontat, poate induce cititorii in eroare , poate oferi informatii gresite. O exprimare incorecta, improprie introduce ambiguitati in textul jurnalistic. Un cuvant minus face mesajul incomplet. Folosirea neologismelor de ultima ora, a limbajului de specialitate in textul jurnalistic tradeaza insuficienta cunoastere de catre jurnalist a faptului pe care il pune in atentia publicului. Toate acestea conduc la un singur rezultat: ziarul nu este citit, iar jurnalistul nu are credibilitate.
Exista o serie de erori jurnalistice care conduc la neintelegerea textului de catre cititor, la influentarea, manipularea acestuia prin oferirea unei informatii gresite sau a unei perspective subiective asupra faptului prezentat, una dintre ele fiind pleonasmul.
Pleonasmul reprezinta o eroare des intalnita in presa scrisa si nu trebuie subapreciat ca abatere lingvistica, intrucat este o greseala de exprimare prezenta in toate limbile de cultura si de civilizatie, iar in romana este foarte frecvent si cunoaste o multitudine de aspecte, care merita sa fie studiate si cunoscute nu numai de catre specialisti, ci chiar de un public mai larg, doritor de a se exprima cat mai ingrijit cu putinta. Daca fenomenul este acelasi pretutindeni, variaza insa, atat interesul manifestat de specialisti fata de el, precum si terminologia sub care este cunoscut. Astfel, lingvistii britanici reunesc sub termenul ,,redundancy" atat notiunea de redundanta, cat si pe aceea de pleonasm semantic. Si in lingvistica franceza se remarca o confuzie terminologica de vreme ce specialistii ezita intre denumirile de perisologie, pleonasm, sau redundanta. Asemenea ezitari in denumirea acelorasi fenomene se intalnesc si la autori romani, daca ne gandim fie si numai la sintagmele: ,,o suma de 1000 de lei" sau ,,o cantitate de 10 tone" care figureaza uneori ca redundante, alteori ca pleonasme. 
Pleonasmele sunt numeroase si variate, mergand de la graba sau neglijenta in exprimare, pana la necunoasterea sensului unor neologisme sau chiar a originii lor mai apropiate ori mai indepartate. Pe de alta parte exista si cazuri cand vorbitorii folosesc formule oarecum fixate de uz, automatisme de limbaj, netinand seama de context, ajungand sa se exprime gresit. In acelasi timp putem vorbi despre structuri pleonastice ,,latente", care nu pot fi intelese decat in masura in care se realizeaza o analiza etimologica a termenilor care le compun.
Structurile pleonastice apar nu numai in exprimarea orala a unor vorbitori neatenti, ci si in texte literare, in numeroase traduceri din literatura universala, insa presa are cel mai important impact asupra publicului larg, fie ca vorbim despre cotidiene, periodice sau emisiuni de radio si televiziune. Neglijenta manifestata de unii gazetari in exprimarea lor devine o cauza a persistentei unor greseli de exprimare de tipul pleonasmului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pleonasmul in Textul Jurnalistic.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!