Mass Media Politica si Democratia

Extras din referat Cum descarc?

Mass media este inteleasa ca intermediere necesara intre diversele niveluri ale grupurilor sociale. Pe plan politic, activitatea presei a adus doua inovatii: evaluarea oficialitatilor si accesul la informatii. Participarea cetatenilor la dialogul public a fost posibila prin intermediul presei. Prin largirea publicului consumator si al celui electoral s-a realizat transferul puterii pe mainile poporului. 
In antichitate mass media era inteleasa ca o intermediere necesara intre diversele niveluri ale grupurilor sociale. In traditia greaca democratia era conditionata de participarea unor cetateni egali in drepturi care printr-un schimb comunicational ajungeau sa ia niste decizii asupra carora cadeau de comun acord.
In zilele noastre, lumea politica devine o scena pe care actorii politici inceraca sa convinga publicul electoral de capacitatile si aptitudinile pe care le detin. Un candidat politic se straduieste sa prezinte cetatenilor o imagine prefabricata si actioneaza de la vestimentatie pana la campaniile electorale si discursurile publice, sfatuit de consilierii sai. Pentru a-si creste credibilitatea si a construi o imagine cat mai populara se elimina complet spontanietatea, el nu poate actionea asa cum doreste. Acest mediu trebuie sa fie controlat in intregime pentru ca o campanie sa aiba cat mai mult succes. Ca urmare, in timpul campaniei, cand este prezent la adunari, cand tine un discurs public sau indeplineste alte obligatii, se afla sub un control total. Astfel, el nu poate sa spuna ce vrea, sa arate cum vrea, ci totul este bine pus la punct de oamenii care se afal in spatele cortinei.
Rolul mass-mediei, conform lui McLuthan este mult mai complex decat transmiterea unor mesaje de natura semiotica, ci transmiterea oricaror forme materiale cu continut informativ, fie persoane, bunuri sau informatii.
Mass media isi exercita forta si capacitatea de presiune din patru directii: economica, simbolica, coerciva si politica.
In ce priveste sensul economic, mass media reprezinta un important factor de presiune asupra cadrului general de actiune al mijloacelor de informare; la nivel simbolic, mass media poate fi considerata factorul principal de propagare a ideilor si devine purtatoare a valorilor democratice cu rolul de a educa populatia. 
Presiunea politica are una dintre cele mai mari influiente asupra mijloacelor de comunicare in masa. O mare parte dintre functiile partidelor politice, stimularea publicului, crearea unei identitati ideologice, mobiulizarea electorala, selectarea candidatilor, au fost preluate de catre sfera mediatica. Prin mass media s-a relizat o punte comunicationala intre cetateni si Putere.
Conform lui Harol Lasswell , mass media detine trei functii esentiale:
1) supravegherea lumii pentru prezentarea elementelor aflate in derurare
2) interpretarea sensului evenimentelor
3) Socializarea indivizilor in mediul lor social
Acestor trei functii li se poate adauga lenjer o a patra: manipularea deliberata a proceselor politice. Modul in care cele patru functii se manifesta afecteaza in mod direct viata indivizilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mass Media Politica si Democratia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!