Mass Media, a Patra Putere in Stat

Extras din referat Cum descarc?

Cand in 1690, in lucrarea Two treatises on government, John Locke anunta pentru prima oara principiul separarii puterilor in stat, fiind apoi indeaprope urmat de Montesquieu, in 1748, in lucrarea De l'esprit des lois, era aproape imposibil de imaginat ca in decursul a cateva decenii lucurile se vor schimba in mod radical si o a patra putere, vazuta adesea mai puternica decat celelalte trei la un loc isi va face aparitia pe scena vietii publice. Astazi, pe langa cele trei puteri traditionale, enuntate inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea, se face tot mai simtita prezenta unei noi puteri, care pare sa contrabalanseze echilibrul de forte existent.
Claudiu Saftoiu, in lucrarea sa, Jurnalismul politic (Manipularea polticienilor prin mass media, manipularea mass media de catre politicieni), ofera o perspectiva extrem de interesanta acestei evolutii neasteptate a presei, vazuta astazi ca o a patra putere in stat sau (vom vedea mai tarziu) ca o contraputere. In conceptia sa, conflictul dintre presa si putere, care se configureaza astazi, aduce in discutie o dimensiune inedita a momentului actual: puterea nu se mai identifica astazi cu puterea politica, caci preogativele acesteia sunt din ce in ce mai mult diminuate de ascensiunea puterii economice si financiare. Asertiunea sa se continua cu avansarea teoriei conform careia puterea se prezinta acum mai putin prin actiune si mai mult prin comunicare, ceea ce a dus, inevitabil, la o inversare a scarii valorice impuse in secolul al XVII-lea de catre John Locke. Autorul subliniaza chiar ca intr-o societate a ,,satului global", repartizarea puterilor sufera noi modficari si nuantari. Ierarhia axiologica traditionala propusa de Montesquieu - autonomia puterilor legislativa, executiva si judiciara - cade in fata evidentei preluari a pozitiei de prima putere de catre forta financiara. A doua (a carei suprapunere partiala cu cea dintai este astazi evidenta) este puterea mediatica.[...] in consecinta, puterea politica pare a se aseza pe un loc trei de neinvidiat. 
Inainte de a avansa noi teorii referitoare la afirmarea tot mai puternica a mass mediei ca a patra putere in stat, se impune insa sa reiteram o serie de clarificari terminologice, menite sa ofere o perspectiva cat mai clara asupra problematicii in discutie. Astfel, este necesar inca de la inceput sa subliniem faptul ca in orice societate democratica, principiul separarii puterilor in stat este o conditie sine qua non, care nu poate fi scoasa din ecuatia existentei unei democratii, in sensul pe care il acordam astazi acestui concept. Iar una dintre principalele preocupari ale unui stat democratic este aceea de a impiedica o persoana sau un grup de persoane de a detine atat de multe prerogative, incat sa poata dicta in mod discretionar evolutia societatii respective. Asa s-a ajuns la delimitarea puterilor in stat si s-a observat ca este nevoie (pe langa puterile care realizeaza drect programul economic si social) si de o a patra forta, necesara de a le monitoriza pe primele si de a crea cu ele un dialog permanent. 
In lucrarea sa, Politica si presa - Reprezinta mass media a patra putere in stat?, Gheorghe Schwartz, citandu-l pe Simon Blackburn, ofera o definitie cuprinzatoare si sugestiva a puterii, din care se impune sa reproducem doar un citat semnificativ demersului pe care il intreprindem aici: Puterea unui individ sau a unei institutii este capacitatea de a realiza ceva, pe cale legala, prin control sau influenta. Asadar, presa devine o putere, indiferent de locul pe care il ocupa ea in aceasta separatie doar daca este capabila sa realizeze ceva, insa doar pe cale legala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mass Media, a Patra Putere in Stat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!